ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΕΣΤΕΙΛΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ “OK” ΑΠΟ ΤΟΥΣ…ΘΕΣΜΟΥΣ

[UPD] Προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων που είναι σε εξέλιξη με έλεγχο τη διαφύλαξη του δημόσιου συμφέροντος, ρύθμιση των “κόκκινων δανείων” με διασφάλιση, όμως, της κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, κατάργηση φοροαπαλλαγών, παρεμβάσεις στους συντελεστές ΦΠΑ αλλά και μεγάλη έμφαση στην φοροδιαφυγή, κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, ενοποίηση ταμείων και κατάργηση τελών υπέρ τρίτων περιλαμβάνονται στους 4 άξονες μεταρρυθμίσεων που κατέθεσε το ΥΠΟΙΚ

στους δανειστές, σύμφωνα με την επιστολή την οποία αποκαλύπτει το πρακτορείο Reuters.

Παράλληλα, στην ίδια επιστολή η ελληνική κυβέρνηση επαναλαμβάνει την δέσμευση για κατάθεση πλήρους καταλόγου στο τέλος Απριλίου αλλά και την δέσμευση να αναληφθούν δράσεις που θα ενισχύουν την δημοσιονομική βιωσιμότητα, την εξασφάλιση της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας και την προώθηση της οικονομικής ανάκαμψης.

Μεταξύ άλλων στην επιστολή γίνεται λόγος για:

• Δημοσιονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές. Δίδεται έμφαση στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής αλλά και στον «εξορθολογισμό» της πολιτικής ΦΠΑ και των συντελεστών ώστε να μεγιστοποιούν τα έσοδα χωρίς αρνητικές επιπτώσεις στην κοινωνική δικαιοσύνη. Γίνεται σαφής αναφορά σε περιορισμό εξαιρέσεων και παράλογων μειώσεων. Γίνεται επίσης λόγος για κατάργηση φοροαπαλλαγών και αντικατάσταση όπου χρειάζεται από κοινωνικές παροχές.

• Ενοποίηση και εξορθολογισμό των συνταξιοδοτικών πολιτικών και την εξάλειψη κινήτρων πρόωρων συνταξιοδοτήσεων ειδικά σε τραπεζικό σύστημα και σε δημόσιο τομέα. Ενοποίηση των συνταξιοδοτικών ταμείων και σταδιακή κατάργηση των τελών υπερ τρίτων.

Τράπεζες. Προώθηση ρύθμισης οφειλών που να κάνει διάκριση μεταξύ στρατηγικών κακοπληρωτών και όσων έχουν αδυναμία να πληρώσουν.

Για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια η Ελλάδα δεσμεύεται ότι οι τράπεζες θα λειτουργούν με βάση θεμιτές εμπορικές τραπεζικές αρχές και θα συμμορφώνονται με τους κανόνες ανταγωνισμού της ΕΕ, ενώ θα λύσουν τα ζητήματα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κατά τρόπο που θα διασφαλίζει πλήρως την κεφαλαιοποίησή τους και χωρίς τυχόν δυσμενείς επιπτώσεις στη δημοσιονομική θέση της κυβέρνησης

• Ιδιωτικοποιήσεις. Δεσμεύονται να μην οπισθοχωρήσουν στις ιδιωτικοποιήσεις που έχουν ολοκληρωθεί και για τους διαγωνισμούς σε εξέλλξη ότι θα σεβαστουν τη διαδικασία, σύμφωνα με το νόμο με τη διασφάλιση της παροχής βασικών δημόσιων αγαθών και υπηρεσιών από τις επιχειρήσεις σύμφωνα με τους εθνικούς στόχους πολιτικής και σε συμμόρφωση με τη νομοθεσία της ΕΕ. Σε όσες ιδιωτικοποιήσει δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει, θα αναθεώρηση με στόχο να μεγιστοποιηθούν τα μακροπρόθεσμα οφέλη. Κάθε νέα περίπτωση θα εξετάζεται. Ενοοποίηση του ΤΑΙΠΕΔ με διάφορους φορείς διαχείρισης των δημόσιων περιουσιακών στοιχείων.

Παροχές που δεν προκαλούν ελλείμματα

Σύμφωνα με το Reuters, η Ελλάδα δεσμεύεται να διασφαλίσει πως η όποια κρατική δαπάνη για την αντιμετώπιση της “ανθρωπιστικής κρίσης” δεν θα εκτροχιάσει τον προϋπολογισμό της.

Παράλληλα, η Ελλάδα δεσμεύεται να μεταρρυθμίσει την φορολογική τακτική της, να καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή, να αναθεωρήσει και να ελέγξει τις δημόσιες δαπάνες.

Επίσης, δεσμεύεται για τη μεταρρύθμιση των μισθών του δημοσίου τομέα χωρίς να μειωθεί το τρέχον επίπεδο μισθών και να διασφαλίσει ότι οι μισθολογικές δαπάνες δεν αυξάνονται.

Τονίζεται δε ότι το πεδίο εφαρμογής και το χρονοδιάγραμμα των αλλαγών στον κατώτατο μισθό, θα γίνει σε συνεννόηση με την ΕΕ και τους άλλους θεσμούς.

Ακόμη, η ελληνική λίστα αναφέρει πως η Αθήνα θα υιοθετήσει σταδιακά μια νέα προσέγγιση της συλλογικής διαπραγμάτευσης των μισθών, που περιλαμβάνει και την φιλοδοξία να αυξηθεί ο κατώτατος μισθός με την πάροδο του χρόνου.

Τέλος, το Reuters επισημαίνει ότι η Αθήνα δεσμεύεται να διαθέτει τράπεζες που διοικούνται με βάση τις θεμιτές τραπεζικές αρχές, ενώ επιβεβαιώνει το σχέδιο της κυβέρνησης να εξασφαλίσει ότι η μάχη της για την ανακούφιση των περισσότερο πληγέντων, δεν έχει αρνητική δημοσιονομική επίπτωση.

Διαβάστε ολόκληρη την επιστολή ΕΔΩ

ΜΑΡΔΑΣ: 100 ΔΟΣΕΙΣ ΚΑΙ ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ ΣΤΗ ΛΙΣΤΑ

Στόχος της κυβέρνησης είναι «να προσπαθήσουμε να βρούμε πόρους από πηγές που δεν αγγίχθηκαν στο παρελθόν», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας, μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Ο κ. Μάρδας επιβεβαίωσε ότι στη λίστα των μεταρρυθμίσεων που υπέβαλε η κυβέρνηση βρίσκονται οι ρυθμίσεις για τις 100 δόσεις και τα «κόκκινα» δάνεια.

Ερωτηθείς για το τι θα γίνει σε περίπτωση που κάποια από τα μέτρα που περιλαμβάνει η λίστα απορριφθούν από τους εταίρους, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών απάντησε: «Είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε κάθε ενδεχόμενο».

Κομισιόν: “Λάβαμε την ελληνική λίστα – Επαρκής ως αφετηρία για συμφωνία”

Τη λίστα των μεταρρυθμίσεων από τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη παρέλαβε το Eurogroup, η ΕΚΤ, το ΔΝΤ και η Κομισιόν γύρω στα μεσάνυχτα, όπως αναφέρουν πηγές της Κομισιόν.

Η Κομισιόν χαρακτηρίζει τη λίστα «επαρκή» προκειμένου να αποτελέσει την αφετηρία της συμφωνίας με την Ελλάδα.

Η λίστα εστάλη σε όλους τους υπουργούς Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για την αξιολόγηση των προτάσεων.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΛΙΣΤΑ ΣΤΕΛΝΕΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ – ΤΟ ΑΠΟΓΕΥΜΑ ΤΗΣ ΤΡΙΤΗΣ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΤΟ “OK” ΑΠΟ ΤΟΥΣ…ΘΕΣΜΟΥΣ

To πρωί της Τρίτης η κυβέρνηση καταθέτει τη λίστα με τις μεταρρυθμίσεις και θα περιμένει να πάρει το ok από την απογευματική τηλεδιάσκεψη των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης. Σύμφωνα με το τελευταίο non paper που διέρρευσε το Μέγαρο Μαξίμου στη λίστα της κυβέρνησης περιλαμβάνονται:

1. Ολόκληρος ο πρώτος πυλώνας της Θεσσαλονίκης που αφορά το πρόγραμμα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με το προεκλογικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ στον πρώτο πυλώνα περιλαμβάνεται για άπορους και χαμηλοσυνταξιούχους: Δωρεάν ρεύμα και κουπόνια σίτισης για τουλάχιστον τριακόσιες χιλιάδες νοικοκυριά, πρόγραμμα εξασφάλισης στέγης, 13η Σύνταξη στους χαμηλοσυνταξιούχους με σύνταξη κάτω από τα 700 ευρώ, δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη σε άπορους, ειδική κάρτα μετακίνησης ανέργων, κατάργηση της εξίσωσης ειδικού φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης.

2. Μεγάλο μέρος του δεύτερου πυλώνα που αφορά την άρση της καταστολής της πραγματικής οικονομίας με άμεση προτεραιότητα στη ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών, των κόκκινων δανείων καθώς και το σταμάτημα πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας.

3. Στη λίστα υπάρχουν όλες οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις της ελληνικής κυβέρνησης του τέταρτου πυλώνα της Θεσσαλονίκης, όπως:

α. Δίκαιο φορολογικό σύστημα
β. Καταπολέμηση της φοροδιαφυγής
γ. Καταπολέμηση της διαπλοκής και της διαφθοράς
δ. Πάταξη λαθρεμπορίου (ιδιαίτερα σε καύσιμα και καπνό).
ε. Ανασυγκρότηση του δημόσιου τομέα –μείωση της γραφειοκρατίας

4. Στη λίστα, σύμφωνα πάντα με το Μέγαρο Μαξίμου, γίνεται αναφορά στις μεταρρυθμίσεις στα εργασιακά με αναφορά στις συλλογικές συμβάσεις και διαπραγματεύσεις.

5. Επίσης δεν γίνεται αναφορά στην περίφημη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ, αλλά στη νέα συμφωνία Γκουρία – Τσίπρα για τις αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, που έχει ανάγκη η χώρα.

6. Τέλος δεν γίνεται αναφορά σε επαναπρόσληψη απολυμένων στο Δημόσιο, διότι όπως ο αρμόδιος υπουργός έχει δηλώσει, αυτό θα ενταχθεί στις ήδη προγραμματισμένες προσλήψεις που προβλέπονται από τον προϋπολογισμό.

ΟΙ ΠΟΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΞΕΙΔΙΚΕΥΣΗ

Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Mega, που εξειδικεύει τις προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις, αυτές αφορούν σε 12 τομείς, δίχως να υπάρχει και παράλληλη κοστολόγηση.

-Για τις 100 δόσεις, αναφέρεται γενικώς και αορίστως ότι θα δοθούν κίνητρα σε όσους θέλουν, αλλά δεν μπορούν να πληρώσουν.

-Η αντιμετώπιση των «κόκκινων δανείων» συνδέεται με την προστασία των κεφαλαίων των τραπεζών και την κοινωνική δικαιοσύνη.

-Για τα εργασιακά, το γενικό πλαίσιο προβλέπει διαβουλεύσεις με τους κοινωνικούς εταίρους και μεταρρυθμίσεις με βέλτιστες πρακτικές της ΕΕ.

-Στο ασφαλιστικό, προτάσσεται η διασφάλιση της βιωσιμότητας του συστήματος, χωρίς χρονοδιαγράμματα, αλλά και χωρίς αναφορά σε ρήτρα μηδενικών ελλειμμάτων.

- Για τις ιδιωτικοποιήσεις, η κυβέρνηση επισημαίνει ότι θα σεβαστεί τις ήδη υπάρχουσες συμφωνίες, διασφαλίζοντας παράλληλα το δημόσιο συμφέρον.

-Η ενίσχυση του ανταγωνισμού, συνδέεται με τις μεταρρυθμίσεις του ΟΟΣΑ.

– Για τις μεταρρυθμίσεος στο Δημόσιο, τέλος, δεν υπάρχει αναφορά σε επαναπροσλήψεις.

Αύριο Τρίτη θα υπάρξει συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου στις 12:00.

ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ BILD

Τα ισοδύναμα που θα παρουσιάσει με τη λίστα των μεταρρυθμίσεων έως σήμερα το βράδυ η ελληνική κυβέρνηση θα επιτρέψει στην Αθήνα να συγκεντρώσει έσοδα που θα ξεπερνούν τα 7 δισεκατομμύρια ευρώ, αναφέρει δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας Bild.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η οποία για το δημοσίευμά της επικαλείται πληροφορίες από πηγές κοντά στην ελληνική κυβέρνηση, οι μεταρρυθμίσεις που θα παρουσιάσει η Αθήνα, περιλαμβάνουν την πάταξη του λαθρεμπορίου της βενζίνης και των τσιγάρων, από όπου το ελληνικό κράτος θα συγκεντρώσει αντίστοιχα 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ και 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επίσης να συγκεντρώσει 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ από την φορολόγηση των μεγάλων περιουσιών και των ολιγαρχών, καθώς επίσης άλλα 2,5 δισεκατομμύρια ευρώ μέσω της είσπραξης των ανεξόφλητων φορολογικών οφειλών των φυσικών προσώπων και των επιχειρήσεων, αναφέρει το δημοσίευμα της γερμανικής Bild. Συνολικά και σύμφωνα με τα στοιχεία που αναφέρει η γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα στοχεύει στη συγκέντρωση περίπου 7,3 δισεκατομμυρίων ευρώ σε έσοδα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Γ. Ντάισελμπλουμ: Δεν είναι νέο μνημόνιο η λίστα μεταρρυθμίσεων – Λεφτά μετά την αξιολόγηση του προγράμματος

Keywords
Τυχαία Θέματα