ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΠΟΥ ΒΓΑΖΟΥΝ ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Η αυτοδυναμία δεν σχετίζεται με την «ψαλίδα» ανάμεσα στο πρώτο και το δεύτερο κόμμα, αλλά εξαρτάται κυρίως από τα κόμματα που δεν θα «πιάσουν» το όριο του 3% για είσοδο στη Βουλή.

Γενικά, ο εκλογικός νόμος προβλέπει ότι αυτοδυναμία μπορεί να κατακτήσει ένα κόμμα με 35,6%. Επίσης, θα μπορούσε να έχει αυτοδυναμία μόνο εάν παραμένουν εκτός Βουλής

κόμματα τα οποία να αθροίζουν 12%. Όσο αυξάνεται το ποσοστό του κόμματος από το 35,6%, τόσο θα πρέπει να μειώνεται και το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής.

Το κατώτατο εκλογικό ποσοστό για αυτοδυναμία είναι 32,99%, το οποίο μπορεί να προκύψει αν τα κόμματα που θα μπουν στη Βουλή συγκεντρώσουν το 79,72%, ή αν αυτά που θα μείνουν εκτός πάρουν αθροιστικά 20,28%…

Σε γενικές γραμμές, όσο το άθροισμα των ποσοστών των κομμάτων που βρίσκονται εκτός Βουλής αυξάνεται, τόσο μειώνεται το ποσοστό που απαιτείται για την αυτοδυναμία. Για παράδειγμα:

Για άθροισμα κομμάτων εκτός Βουλής 15%, το όριο αυτοδυναμίας είναι 34,4%.

Για άθροισμα 10% το όριο αυτοδυναμίας είναι 36,4%

Για άθροισμα 9% το όριο αυτοδυναμίας είναι 36,8%

– Για άθροισμα 8% το όριο γίνεται 37,2%.

- Για άθροισμα 7%, χρειάζεται 37,6%

– Για άθροισμα 6% χρειάζεται 38% και για άθροισμα 5% η αυτοδυναμία απαιτεί 38,4%

Στις εκλογές του 2012, τα κόμματα που έμειναν εκτός Βουλής συγκέντρωσαν ποσοστό μόλις 6%.

Με βάση τα παραπάνω, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξεπεράσουν αθροιστικά το 64,5% για να προκύψει αυτοδύναμη κυβέρνηση. Η μόνη περίπτωση για να μην ισχύσει αυτό, είναι το πρώτο κόμμα να «πιάσει» 40,1%, κάτι που μοιάζει αδύνατο!

Keywords
Τυχαία Θέματα