Αύριο η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας – Κύπρου – Παλαιστίνης στη Νέα Υόρκη

Για αύριο έχει προγραμματιστεί, στο πλαίσιο της Εβδομάδας Υψηλού Επιπέδου της 71ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, η πρώτη τριμερής συνάντηση Ελλάδας- Κύπρου- Παλαιστίνης που διερύνει την πρωτοβουλία των τριμερών σχημάτων συνεργασίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που προωθεί εδώ και ένα χρόνο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς.

Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί με τη συμμετοχή

των τριών υπουργών Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, Ιωάννη Κασουλίδη και Ριάντ Μαλκί.

Η Αθήνα, με αυτή την πρωτοβουλία της, όπως επισημαίνουν διπλωματικοί κύκλοι, θέλει να δείξει στους Παλαιστινίους ότι οι σχέσεις της δεν είναι μονοδιάστατες- κυρίως έναντι του Ισραήλ, αλλά ότι διατηρεί τις παραδοσιακές σχέσεις της με τον αραβικό κόσμο. Και η τριμερής αυτή συνεργασία με την Παλαιστίνη είναι «ένα στοιχείο ισορροπίας», μέσω της οποίας η χώρα μας θέλει να επιβεβαιώσει την παρουσία και τον ρόλο της σε όλη την περιοχή.

Αύριο ο κ. Κοτζιάς θα έχει επίσης συναντήσεις με τον Λίβυο ομόλογό του, Μοχάμεντ Τάχα Σιάλα, και με τον Αμερικανό Ειδικό Απεσταλμένο για διεθνή ενεργειακά ζητήματα, Άμος Χοκστάιν, ενώ στη συνέχεια θα συναντηθεί με τον υπουργό Εξωτερικών του Κατάρ, σεΐχη Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Γιασίμ Αλ-Θανί, και με τον γενικό γραμματέα του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας, Ιγιάντ Αμεέν Μαντανί.

Ο υπουργός Εξωτερικών θα συμμετάσχει, επίσης, στη συνάντηση του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, με τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρεζέπ Ταγίπ Ερντογάν και θα παραστεί, τέλος, στη δεξίωση που παραθέτει ο Γερμανός ομόλογός του, Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ, για την επίσημη έναρξη της εκστρατείας εκλογής της Γερμανίας ως μη μονίμου μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, κατά την περίοδο 2019-2020.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Keywords
Τυχαία Θέματα