“Αθώος” ο Ερντογάν – Δεν είπε τίποτα για Θράκη, Θεσσαλονίκη, νησιά – Ήταν γκάφα του ΑΜΠΕ!

Εξωτερική πολιτική με ένα τηλεγράφημα, έστω κρατικού Πρακτορείου Ειδήσεων; Ναι! Στην Ελλάδα όλα είναι δυνατά να γίνουν…

Γκάφα ολκής λοιπόν ήταν τελικά το τηλεγράφημα από τον ανταποκριτή του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν που απείλησαν να φθάσουν σε “οριακό” σημείο τις σχέσεις Αθήνας – Άγκυρας.

Λάθος αποδόθηκαν, από το Πρακτορείο στον Τούρκο

πρόεδρο τα περί δημοψηφίσματος για το νομικό καθεστώτος της δυτικής Θράκης, καθώς και ανάλογες αναφορές για Κύπρο, Θεσσαλονίκη και νησιά του Αιγαίου.

Στο διορθωτικό τηλεγράφημα του Αθηναικού Πρακτορείου που εστάλη το απόγευμα, πέντε ώρες μετά και αφού είχαν υπάρξει οι αντιδράσεις κυβέρνησης και πολιτικών κομμάτων στην Αθήνα, δεν υπάρχει πουθενά η λέξη “δημοψήφισμα” στα λεγόμενα του Τούρκου προέδρου για τη Θράκη και η αναφορά της λέξης αποδίδεται σε δημοσίευμα της ηλεκτρονικής έκδοσης της εφημερίδας Σαμπάχ, που επεξηγούσε τι έλεγε το “Εθνικό Συμβόλαιο” των Τούρκων το 1920.

Μετά τις εξελίξεις αυτές το ΑΠΕ εξέδωσε την εξής ανακοίνωση:

Μετά το τραγικό σφάλμα στο τηλεγράφημά μας με τίτλο “Τουρκία: Ο Ερντογάν για τα σύνορα του Οθωμανικού κράτους, τη Μοσούλη, τη Θράκη και την Κύπρο” το ΑΠΕ-ΜΠΕ διακόπτει τη συνεργασία του με τον συνεργάτη-ανταποκριτή του στην Τουρκία, Άρη Αμπατζή.

Η «διόρθωση» από το ΑΠΕ
Το ΑΠΕ -ΜΠΕ αναγνώρισε τη γκάφα του και στις 18.28 το απόγευμα προχώρησε σε διόρθωση:

Οι δηλώσεις Ερντογάν στη σελίδα της τουρκικής προεδρίας

Οι δηλώσεις του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα της τουρκικής προεδρίας, έχουν ως εξής:

«Η Τουρκία δέχθηκε με ανοιχτές αγκάλες όλους τους καταπιεσμένους και τα θύματα και ποτέ δεν άφησε τους ομοεθνείς της μόνους», τόνισε ο πρόεδρος Ερντογάν και πρόσθεσε: “Τα φυσικά σύνορα είναι διαφορετικά από τα σύνορα της καρδιάς μας. Θα πρέπει να τα διαχωρίσουμε. Εμείς, βέβαια, εκφράζουμε το σεβασμό μας για τα φυσικά σύνορα, αλλά δε μπορούμε να χαράξουμε σύνορα στην καρδιά μας, ούτε θα το επιτρέψουμε. Κάποιοι μας ρωτούν “γιατί ενδιαφέρεστε για το Ιράκ, γιατί ενδιαφέρεστε για τη Συρία”. Μας ρωτούν “γιατί νοιάζεστε για την Γεωργία, την Ουκρανία, την Κριμαία, το Αζερμπαϊτζάν, το Καραμπάχ, τα Βαλκάνια, τη Βόρειο Αφρική”. Αυτά τα ερωτήματα μπορούν να επεκταθούν. Πάντως, παρατηρείστε ότι κανείς δεν ρωτά τις χώρες που έρχονται σε εμάς από απόσταση χιλιάδων χιλιομέτρων “τι δουλειά έχετε εκεί”. Κανένα από αυτά τα μέρη για τα οποία μας ρωτούν “τι δουλειά έχετε εκεί” δεν είναι ξένα σε εμάς. Σας ρωτώ για την Ριζούντα, αγαπητοί μου αδελφοί. Πώς είναι δυνατόν να διαχωρίσουμε την Ριζούντα από το Μπατούμι; Πώς μπορούμε να σκεφτούμε την Ανδριανούπολη από τη Θεσσαλονίκη ή το Κάρτζαλι; Πώς μπορείτε εσείς να θεωρήσετε ότι το Γκαζιαντέπ και το Χαλέπι, το Μαρντίν, τη αλ-Χασάκα, ή τη Σύρτη και τη Μοσούλη ότι είναι μέρη που δεν έχουν καμία σχέση το ένα με το άλλο; Βλέπετε κάτι από εμάς σε κάθε χώρα της Μέσης Ανατολής και της Βορείου Αφρικής, μεταξύ της επαρχίας Χατάι και του Μαρόκου. Σίγουρα συναντάτε τα ίχνη ενός από τους προγόνους μας σε κάθε βήμα σας (κατά τα εδάφη που εκτείνονται) από τη Θράκη στην Ανατολική Ευρώπη».

ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΗΛΕΓΡΑΦΗΜΑ ΚΑΙ ΤΙ ΠΡΟΗΓΗΘΗΚΕ

Εκτός ελέγχου ο Ερντογάν: Δημοψήφισμα για τη «Δυτική Θράκη», αιχμές και για τη… Θεσσαλονίκη – Άμεση αντίδραση του ΥΠΕΞ

Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΛΛΗΝΙΚΗ – Ελληνική απάντηση στην πρόκληση Ερντογάν

Keywords
Τυχαία Θέματα