ΑΣΤΕΡΑΣ: Το φθινόπωρο η μεταβίβαση στους νέους ιδιοκτήτες – Αυξημένα μεγέθη

13:00 5/6/2014 - Πηγή: BankWars

Το φθινόπωρο αναμένεται να μεταβιβαστεί στον προτιμητέο επενδυτή, τη Jermyn Street και τους Άραβες της AGC, το 100% της Αστήρ Παλλάς με τη συνολική αξία της συναλλαγής να εκτιμάται ότι θα ξεπράσει τα 500 εκατ. ευρώ.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Αστήρ Παλλάς κ. Πολυχρόνης Γριβέας, κατά τη διάρκεια τςη χθεσινής παρουσίασης για την πορεία του συγκροτήματος τόνισε ότι: «Το γεγονός και μόνο ότι η πώληση του Αστέρα συγκέντρωσε το ενδιαφέρον αρχικά 15 ενδιαφερομένων σχημάτων για να υποβληθούν στη συνέχεια τέσσερις δεσμευτικές προσφορές

αποτελεί τη μεγαλύτερη ψήφο εμπιστοσύνης στον ελληνικό τουρισμό και τις προοπτικές του».

Τα επόμενα βήματα στο πλαίσιο των διαδικασιών που ακολουθεί το διαγωνισμό του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας, είναι οι εγκρίσεις από το Συμβούλιο της Επικρατείας και η έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος για να ακολουθήσει η μεταβίβαση του 90% της Αστήρ Παλλάς στην Jermyn Street και η δημόσια προσφορά που θα απευθύνει στη συνέχεια η τελευταία για την έξοδο της εταιρίας από το Χ.Α..

Στην παρούσα φάση ο επενδυτής βρίσκεται στο στάδιο της ολοκλήρωσης του νέου master plan για την επένδυση, η οποία στο σύνολό της μπορεί να προσεγγίσει το 1 δισ. δολάρια και θα περιλαμβάνει 15 υπερπολυτελείς κατοικίες στην περιοχή όπου βρίσκεται το ξενοδοχείο «Αφροδίτη», καθώς και την αναβάθμιση της μαρίνας.

Το έργο στοχεύει στη βελτίωση των υπηρεσιών του συγκροτήματος και την ταυτόχρονη ανάδειξη της φυσικής ομορφιάς της περιοχής. Με την ολοκλήρωση της διαδικασίας εξαγοράς, η λειτουργία όλων των μονάδων και δραστηριοτήτων του συγκροτήματος θα συνεχιστεί απρόσκοπτα, τιμώντας τις κρατήσεις των πελατών που, επί σειρά ετών, εμπιστεύονται τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Όπως επεσήμανε χθές ο κ. Γριβέας, στην παρούσα φάση δεν έχει ακόμη αποφασισθεί πώς θα υλοποιηθεί η αναβάθμιση -σε 7 αστέρων- του συγκροτήματος, αν δηλαδή οι εργασίες ανακαίνισης θα γίνουν σταδιακά (με τη λειτουργία του ενός από τα δύο ξενοδοχεία), όπως έχει ξαναγίνει και στο παρελθόν, ή αν το συγκρότημα παύσει για μία μικρή περίοδο τη λειτουργία του.

Σε σχέση με τη διαχείριση του συγκροτήματος, την οποία μέχρι πρότινος είχε η Starwood, ο κ. Γριβέας επεσήμανε ότι «αποτέλεσε στρατηγική απόφαση της διοίκησης, κρίνοντας ότι ο Αστέρας μπορεί να προχωρήσει με ένα δικό του management. Eίμαστε σε θετική συνεννόηση με την Starwood, ώστε η μετάβαση στο νέο καθεστώς να γίνει όσο πιο ομαλά γίνεται».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο ανάληψης της διαχείρισης από τη Four Seasons (σ.σ. η σχετική φημολογία αφορά επαφές των νέων ιδιοκτητών με τον ξένο κολοσσό) o κ. Γριβέας επεσήμανε ότι «η διοίκηση της Αστηρ Παλλάς αυτή την στιγμή δεν πραγματοποιεί συζητήσεις με κανέναν από τη Four Seasons».

Οι επιδόσεις του Αστέρα το 2014 – Αυξημένα μεγέθη

Για το 2014, η διοίκηση εμφανίστηκε αισιόδοξη ως προς τη βελτίωση των μεγεθών της Αστήρ Παλλάς σε σχέση με τον ενοποιημένο τζίρο των 26,9 εκατ. ευρώ του 2013, επισημαίνοντας ότι η αύξηση θα είναι σε διψήφιο νούμερο, με ένα ρυθμό ανάπτυξης άνω του 12%. Μεγάλη βελτίωση, που μπορεί, ανάλογα με τις συνθήκες, να προσεγγίσει ακόμη και το οριακό αποτέλεσμα θα υπάρξει στα αποτελέσματα:

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι τα καθαρά αποτελέσµατα µετά από φόρους του ομίλου αντιστοιχούσαν σε ζηµίες της τάξεως των 6,446 εκατ. ευρώ. Σε αυτό θα συντελέσει παράγοντες όπως το πρόγραμμα εξορθολογισμού που έχει σε εξέλιξη ο όμιλος την τελευταία διετία, η αύξηση των κρατήσεων, η αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμών, η αύξηση των επιχειρηματικών συναντήσεων και των συνεδρίων, αλλά και η αναδιάρθρωση των δανείων ύψους 27 εκατ. ευρώ, από το σύνολο των 42 εκατ. ευρώ που είναι σήμερα ο δανεισμός του ομίλου. Ως προς τις διανυκτερεύσεις, εφέτος εκτιμάται μία αύξηση κατά 5.000, όταν το σύνολο των διανυκτερεύσεων των ξενοδοχείων «ARION RESORT & SPA» και «THE WESTIN ATHENS» το 2013 είχε φθάσει τις 55.321, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.

Με βάση τις κρατήσεις, οι πιο ‘’δυνατές’’ αγορές για τον Αστέρα, μετά την ελληνική, από όπου προέρχεται ποσοστό κοντά στο 30% των εσόδων, ακολουθεί στη δεύτερη θέση η αμερικανική (17% επί των εσόδων εφέτος), η οποία, σύμφωνα με τον κ. Γριβέα, κινείται ιδιαίτερα ικανοποιητικά εφέτος, γεγονός το οποίο οφείλεται και στην αύξηση των επισκεπτών από τα κρουαζιερόπλοια. Σημαντική είναι η ζήτηση από τους Ρώσους την τελευταία τριετία, οι οποίοι από την 10η θέση πρίν από 5 χρόνια, εφέτος διεκδικούν την τρίτη θέση: «Οι κρατήσεις μας από τη ρωσική αγορά δεν έχουν επηρεαστεί ιδιαίτερα από τα γεγονότα στην περιοχή, δεδομένου ότι αφορούν κυρίως Ρώσους υψηλότερων εισοδηματικών κριτηρίων», ανέφερε ο κ. Γριβέας. Αγγλοι και Γερμανοί συμπληρώνουν την πεντάδα των σημαντικότερων επισκεπτών για τον Αστέρα, ενώ ήδη από πέρυσι παρατηρείται κινητικότητα τόσο από Αραβες όσο και από Τούρκους. «Επιπλέον για πρώτη φορά εφέτος διοργανώνουμε roadshows για την προσέλκυση Κινέζων».

Με πληρότητα 100%, λίστα αναμονής και αναπροσαρμογή των τιμών προς τα πάνω για εφέτος, λειτουργεί η Μαρίνα της Βουλιαγμένης, η οποία μάλιστα κατά τις ημέρες των Ποσειδωνίων δεν κατέστη δυνατόν να καλύψει την αυξημένη ζήτηση.

Original article: ΑΣΤΕΡΑΣ: Το φθινόπωρο η μεταβίβαση στους νέους ιδιοκτήτες – Αυξημένα μεγέθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα