Α.ΣΑΜΑΡΑΣ: Στήριξη της Ελλάδας μέσα στο ευρώ θα ζητήσει από το Ευρωπαικό Λαικό Κόμμα

Τη στήριξη των κεντροδεξιών κομμάτων της Ευρώπης προς μία συμφωνία μεταξύ Αθήνας και πιστωτών αναμένεται να ζητήσει κατά τη σημερινή Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Α.Σαμαράς βρίσκεται, από χθες το βράδυ, στις Βρυξέλλες προκειμένου να δώσει το παρών στο ΕΛΚ, όπου και αναμένεται να μετάσχουν η πλειοψηφία των ηγετών

της Ευρωζώνης. Στο περιθώριο της Συνόδου ο Πρόεδρος της Ν.Δ. θα έχει κύκλο επαφών, μεταξύ των οποίων δεν αποκλείεται να είναι και η Καγκελάριος Mέρκελ. Άλλωστε, η Ελλάδα αποτελεί, για άλλη μία φορά, κεντρικό θέμα στην Ευρωζώνη, με τα σενάρια για τον κίνδυνο Grexit ή Graccident να επανέρχονται όχι μόνον στο διεθνή τύπο αλλά και στις δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχων.

Στόχος του κ. Σαμαρά είναι να επιδιώξει να βάλει φρένο στη σχετική συζήτηση, επιδιώκοντας να γεφυρώσει την απόσταση. Ωστόσο, όπως είναι σαφές, αυτό δεν θα κάνει τον μέχρι προ 50 ημερών Πρωθυπουργό να αποστεί από τις θέσεις του. Άλλωστε, ο κ. Σαμαράς έχει σαφή εικόνα (σ.σ. την έζησε στο πετσί του) της στάσης του Βερολίνου και των υπολοίπων πρωτευουσών της Ευρωζώνης ενώ και ο ίδιος έχει ισχυρή άποψη για τις παλινωδίες της κυβέρνησης Τσίπρα.

Με άλλα λόγια, ο κ. Σαμαράς θα ζητήσει από τους ευρωπαίους κεντροδεξιούς ηγέτες να επιδείξουν έμπρακτη αλληλεγγύη προς την Ελλάδα, ωστόσο είναι σαφές ότι αυτό θα πρέπει να γίνει εντός ορίων και κανόνων της Ευρωζώνης. Για τον Πρόεδρο της Ν.Δ., άλλωστε, η παρατεινόμενη εκκρεμότητα κοστίζει ακριβά στην χώρα, αυξάνοντας την αβεβαιότητα, περιορίζοντας τα έσοδα και τις επενδύσεις και, τελικά, ακυρώνοντας την τροχιά ανάταξης της οικονομίας που είχε ήδη δρομολογηθεί και, μαζί, τα προσδοκώμενα έσοδα για τα κρατικά ταμεία.

Ο κ. Σαμαράς, που συνοδεύεται στις Βρυξέλλες από τον κ. Χρ. Λαζαρίδη, έχει, επίσης, σαφή εικόνα και για τις προθέσεις του αμερικανικού παράγοντα στο ελληνικό ζήτημα (σ.σ. συνομιλία με την αρμόδια Υφυπουργό της κυβέρνησης Ομπάμα, Βικτώρια Νούλαντ) αλλά και για την άποψη του Βερολίνου ότι οποιαδήποτε παραχώρηση προς την Αθήνα δεν μπορεί να γίνει χωρίς ανταλλάγματα από ελληνικής πλευράς. Εις ότι αφορά τη συνάντηση με την Α.Μέρκελ στελέχη κοντά στον Πρόεδρο της Ν.Δ. την θεωρούσαν ως αρκετά πιθανή, σημειώνοντας ότι εφόσον πραγματοποιηθεί δεν θα έχει, προφανώς, χαρακτήρα μακράς διμερούς επαφής, ούτε βέβαια και συνομιλίας ενός – δύο λεπτών στο «πόδι».

iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα