Αργεντινή: Θεραπεία-σοκ κόντρα στον εφιάλτη της χρεοκοπίας “βλέπουν” οι αναλυτές

Τον εφιάλτη της χρεοκοπίας βρίσκει απέναντί της και πάλι η Αργεντινή.

Οι υψηλές κρατικές δαπάνες και το τύπωμα χρήματος, οδήγησαν σε ανάπτυξη της οικονομίας κατά 7,2% μέσα σε μια δεκαετία, ωστόσο πλέον καταλήγει σε αδιέξοδο.

Η δραματική πτώση του αργεντίνικου πέσο κατά 15% μέσα σε μόλις δύο ημέρες, στα 7,88 έναντι του δολαρίου, είναι η μεγαλύτερη από το 2002, όταν ξέσπασε η κρίση καιν υποτιμήθηκε το νόμισμα.

Κατά τη διάρκεια των τριών πρώτων εβδομάδων του 2014, η υποτίμηση του πέσο, έφθασε στο 18,6%, έναντι 24% στο σύνολο του 2013.

Tο υπουργικό συμβούλιο

της χώρας ανακοίνωσε ότι θα μειωθεί ο φορολογικός συντελεστής για την αγορά δολαρίων και θα επιτραπεί η αγορά δολαρίων για αποταμιευτικούς λογαριασμούς, σε μία προσπάθεια να σταθεροποιηθεί το νόμισμα και να συγκεντρωθεί συνάλλαγμα.

Θεραπέια – σοκ η λύση;

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κυβέρνηση δεν έχει πλέον άλλη επιλογή, πέραν της επιβολής μιας θεραπείας σοκ, η οποία θα περιλαμβάνει μία μεγάλη επιτάχυνση της υποτίμησης, καθώς τα συναλλαγματικά αποθέματα δεν είναι πλέον αρκετά.

Όπως σχολιάζει χαρακτηριστικά στο πρακτορείο Bloomberg, o Ο Νιλ Σέρινγκ, της Capital Economics, τα τελευταία τρία χρόνια, οι αρχές της Αργεντινής χρησιμοποίησαν τα συναλλαγματικά αποθέματα για να αποφύγουν την κατάρρευση του πέσο.

Φαίνεται ότι τώρα αποφάσισαν ότι το τίμημα ήταν πολύ υψηλό…

Original article: Αργεντινή: Θεραπεία-σοκ κόντρα στον εφιάλτη της χρεοκοπίας “βλέπουν” οι αναλυτές.

Keywords
Τυχαία Θέματα