Απολύσεις 19.000 εργαζομένων σε British Airways, SAS και Icelandair

Η αεροπορική εταιρεία British Airways σκοπεύει να περικόψει έως και 12.000 θέσεις εργασίας, λόγω του μακροχρόνιου αντίκτυπου του νέου κορονοϊού στη δραστηριότητά της, ανακοίνωσε σήμερα η μητρική της εταιρεία, όμιλος IAG.

Ο όμιλος, που κατέχει μεταξύ άλλων την Iberia και την Vueling, εξήγησε

σε ανακοίνωσή του ότι έλαβε αυτήν την απόφαση με δεδομένο ότι θα χρειαστούν αρκετά χρόνια πριν οι αερομεταφορές επιστρέψουν σε κανονικά επίπεδα.

Η SAS

Η σκανδιναβική αεροπορική εταιρεία SAS ανακοίνωσε σήμερα ότι θα απολύσει έως και 5.000 εργαζόμενους πλήρους απασχόλησης εξαιτίας της μείωσης της ζήτησης και των ταξιδιωτικών περιορισμών λόγω του κορονοϊού.

Οι αεροπορικές εταιρείες παγκοσμίως μειώνουν τις πτήσεις τους και περιορίζουν τα κόστη εξαιτίας της πανδημίας και όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η SAS αναμένει περιορισμένη δραστηριότητα στη διάρκεια της σημαντικής θερινής περιόδου.

Τον περασμένο μήνα η εταιρεία είχε ανακοινώσει ότι θα αναστείλει τη σύμβαση έως και 10.000 υπαλλήλων ή του 90% του εργατικού δυναμικού της καθώς ο κορονοϊός σχεδόν παρέλυσε τις διεθνείς αερομεταφορές τον Μάρτιο, ενώ και οι εσωτερικές πτήσεις επλήγησαν.

Ο διεθύνων σύμβουλος της SAS Ρίκαρντ Γκούσταφσον δήλωσε ότι η ζήτηση αυτή τη χρονιά και το 2021 θα είναι σημαντικά μειωμένη και ότι αναμένεται να επανέλθει ως έναν βαθμό στα φυσιολογικά επίπεδα το 2022.

Και η Ισλανδική Icelandair 

Η ισλανδική αεροπορική εταιρεία Icelandair ανακοίνωσε σήμερα την περικοπή 2.000 θέσεων εργασίας λόγω των “σοβαρών επιπτώσεων” που είχε στους τομείς των αερομεταφορών και του τουρισμού η πανδημία του νέου κορονοϊού.

“Για να αντιμετωπίσει την κατάσταση, ο όμιλος λαμβάνει σημαντικά μέτρα (…) συμπεριλαμβανομένης και της μείωσης των εργαζομένων του και αλλαγές στην οργανωτική δομή του”, ανακοίνωσε η εταιρεία, εκτιμώντας ότι η κρίση θα συνεχίσει να πλήττει τα αεροπορικά ταξίδια “σε ένα απρόβλεπτο μέλλον”.

Η Icelandair προετοιμάζεται έτσι για μια “παρατεταμένη περίοδο ελάχιστης λειτουργίας”.

Οι απολύσεις αφορούν τα πληρώματα των αεροσκαφών, τις υπηρεσίες συντήρησης και τους υπαλλήλους εδάφους. Οι περισσότεροι από τους εργαζομένους που θα διατηρήσουν τη θέση τους θα εργάζονται με μειωμένο ωράριο ενώ όσοι συνεχίσουν να εργάζονται με πλήρη απασχόληση θα υποστούν μείωση μισθού.

Σε σχέδιο διάσωσης της Lufthansa συμφώνησαν κυβέρνηση και εταιρεία

Keywords
Τυχαία Θέματα