Αποκάλυψη καταθέσεων για 1.270.000 ΑΦΜ που “ξέχασαν” να τις δηλώσουν

(upd) Στην πλήρη διασταύρωση εισοδημάτων και καταθέσεων μέσω ηλεκτρονικής διαδικασίας προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Σήμερα, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, η υφυπουργός Κατερίνα Παπανάτσιου και ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής παρουσίασαν την πλήρη ενεργοποίηση του ηλεκτρονικού συστήματος Αυτοματοποιημένου Ελέγχου Προσαύξησης Περιουσίας.

Ταυτόχρονα ανακοίνωσαν τη λήψη μέτρων για την καταπολέμηση της πλασματικής μετεγκατάστασης ελληνικών επιχειρήσεων σε γειτονικές χώρες με ευνοϊκό φορολογικό καθεστώς.

Ο

«Μεγάλος Αδελφός της εφορίας» θα πραγματοποιεί σε 24ωρη βάση διασταυρώσεις τραπεζικών συναλλαγών και φορολογικών δηλώσεων προκειμένου να βγαίνει ένα πρώτο αποτέλεσμα- «καμπανάκι» για συνέχιση ή μη του φορολογικού ελέγχου.

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης του νέου συστήματος ο κ. Τσακαλώτος θα παρουσιάσει ορισμένες κραυγαλέες περιπτώσεις αδήλωτων εισοδημάτων και υπέρογκων καταθέσεων που εντοπίστηκαν μέσω της νέας αυτής ηλεκτρονικής εφαρμογής.

Στόχος του υπουργείου Οικονομικών είναι μέσα σε 24ωρες να εξάγονται ασφαλή συμπεράσματα για το αν το πρόσωπο που ελέγχεται έχει υποπέσει στο αδίκημα της φοροδιαφυγής ή όχι.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εξήρε το έργο της ομάδας εργασία του υπουργείο Οικονομικών και όπως ανέφερε ενώ υπήρχαν και στο παρελθόν οι τεχνικές προδιαγραφές για την δημιουργία του νέου μηχανισμού, εντούτοις η σημερινή κυβέρνηση άναψε το πράσινο φως για να προχωρήσει. Ο υπουργός κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις ότι δεν ήθελαν να προχωρήσει το έργο.

«Πρόκειται για άλλη μία απόδειξη της βούλησης μας για την σύλληψη της φοροδιαφυγής» τόνισε από την πλευρά της η υφυπουργός Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου. Η ίδια ανάφερε ότι η σημερινή κυβέρνηση διαθέτει την πολιτική βούληση για την πάταξη της φοροδιαφυγής, ενώ διαβεβαίωσε ότι δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος παραγραφής υποθέσεων που βρίσκονται στις διάφορες λίστες που έχει στην κατοχή του το υπουργείο Οικονομικών.

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώρος Πιτσιλής ανέφερε ότι ήδη έχει ξεκινήσει η αξιοποίηση του νέου μηχανισμού διασταύρωσης εισοδημάτων και καταθέσεων. Εξήγησε ειδικότερα ότι το μεγάλο πλεονέκτημα του νέου λογισμικού είναι ότι έχει τη δυνατότητα να εξαιρεί αυτόματα διάφορες κινήσεις στους τραπεζικούς λογαριασμούς που δικαιολογούνται αντικειμενικά και να εντοπίζει τις πρωτογενείς καταθέσεις τις οποίες και συγκρίνει με τα δηλωθέντα εισοδήματα. Ήδη έχουν εκπαιδευτεί πιλοτικά 131 ελεγκτές ενώ τώρα ξεκίνησε και η εκπαίδευση πιστοποιημένων ελεγκτών του νέου μηχανισμού.

Keywords
Τυχαία Θέματα