ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ – Π.Κυριακίδης : “Είμαι αχυράνθρωπος του Λαυρεντιάδη”!

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: CAPITAL: Τον εαυτό του ως «αχυράνθρωπο» του προσωρινά κρατούμενου για την υπόθεση των επισφαλών δανείων 701 εκατομμυρίων ευρώ, Λαυρέντη Λαυρεντιάδη, παρουσιάζει ο καταζητούμενος Πέτρος Κυριακίδης με σειρά επιστολών του προς τον ίδιο τον επιχειρηματία, τράπεζες και νομικά γραφεία.

Οι επιστολές αυτές, που εσωκλείονται στη δικογραφία,

βρέθηκαν και στο σπίτι του κ. Λαυρεντιάδη και με αυτές ο κ. Κυριακίδης, γνωστοποιεί απερίφραστα ότι ο ίδιος και μέλη της οικογένειάς του είναι ουσιαστικά οι «μπροστινοί» στις οικονομικές δραστηριότητες και συναλλαγές του προφυλακισμένου Λαυρέντη Λαυρεντιάδη.

Ο καταζητούμενος Κυριακίδης, προφανώς συναισθανόμενος πως ο κλοιός που είχαν στήσει ο εισαγγελέας Δραγάτσης αρχικά και η ανακρίτρια Χατζάκη ακολούθως, έχει αρχίσει να σφίγγει, προσπάθησε με αυτές τις επιστολές να διαφοροποιηθεί από τον μέχρι τότε στενό συνεργάτη του.

«Του ανήκουν όλα»

Χαρακτηριστική είναι η επιστολή του που αφορά την εμπλοκή του στην εταιρεία ΝΕΠ Α.Ε. και τις δραστηριότητές του στο χώρο των εκδόσεων και των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης στην Ελλάδα: «Με το παρόν δηλώνω ότι όλες οι επενδύσεις και οι μετοχές μου σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης, όπως η ΝΕΠ Α.Ε., ανήκουν στον κ. Λαυρέντη Λαυρεντιάδη και ότι ο ίδιος μου είχε ζητήσει να τα διαχειρίζομαι.

Με την παρούσα επιστολή, υποχρεούμαι να τα μεταφέρω σε όποιον μου ζητηθεί για συνολικό ποσό 1.000 ευρώ. Όταν υλοποιηθούν αυτές οι αλλαγές δεν θα έχω πλέον νόμιμο δικαίωμα σε αυτά».

Σε άλλη επιστολή του προς το νομικό γραφείο με το οποίο συνεργάζεται τους γνωστοποιεί ότι το σύνολο των επιχειρήσεων που φαίνεται να εκπροσωπεί αυτός και η οικογένειά του ανήκουν στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη. Σημειώνει μάλιστα χαρακτηριστικά: «Αναφέρομαι σε όλες τις εταιρείες που έχω στο νομικό σας γραφείο. Έχω ορίσει τον εαυτό μου και μέλη της οικογένειάς μου ως δικαιούχους. Δηλώνω ότι όλες οι εταιρείες ανήκουν στον κ. Λαυρεντιάδη, πρώτο δικαιούχο. Επιβεβαιώνω ότι μετά την πραγματοποίηση αυτών των αλλαγών δεν θα έχω πλέον δικαιώματα στις εταιρείες και τους πόρους-κεφάλαια που αυτές έχουν. Σας παρακαλώ να προχωρήσετε τις αλλαγές-στους επιμέρους νόμους-και να κάνετε όλες τις απαραίτητες ενέργειες».

Σε άλλες επιστολές του προς συνεργαζόμενες τράπεζες στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό όπως, όπως η Deutsche Bank, η BNP Paribas (Suisse) SA, η Dresdner Bank και η Banca Del Gottardo SA, ο Πέτρος Κυριακίδης αποκαλύπτει ότι και τα χρήματά του ανήκουν στην πραγματικότητα στον Λαυρέντη Λαυρεντιάδη: Όπως γνωρίζετε τα χρήματα τα οποία μεταφέρθηκαν στο λογαριασμό μου, εστάλησαν από τους λογαριασμούς του κ. Λαυρεντιάδη. Όταν ο κ. Λαυρεντιάδης μετέφερε τα χρήματα μου εμπιστεύθηκε τη φύλαξη-διαχείρησή τους. Σκέφτηκα τότε πως ήταν ωφέλιμο να ορίσω τον εαυτό μου καθώς και μέλη της οικογένειάς μου ως δικαιούχους. Επιπρόσθετα είχα εξασφαλίσει το αποκλειστικό δικαίωμα να αλλάξω τους δικαιούχους ανάλογα με την εκάστοτε νομοθεσία. Με το παρόν σας ζητώ να ορίσετε τον κ. Λαυρεντιάδη ως πρώτο δικαιούχο. Σε περίπτωση που του συμβεί κάτι θα πρέπει να καταστούν τα παιδιά του δικαιούχοι. Ταυτόχρονα ο κ. Λαυρεντιάδης έχει το ελεύθερο δικαίωμα να ορίζει ή να αλλάζει δικαιούχους και να σας παρέχει οδηγίες αναφορικά με την διαχείριση των εταιρειών. Επιπρόσθετα επιβεβαιώνω ότι αφού εκπληρωθούν αυτές οι αλλαγές, δεν έχω περαιτέρω δικαιώματα πάνω στην ίδρυση-θεμελίωση καθώς και τα ρευστά διαθέσιμα των εταιριών. Με την επιστολή αυτή σας ζητώ να εκπληρώσετε τις εκ του νόμου προβλεπόμενες αλλαγές και να προβείτε σε αυτές…».

Καταζητείται

Ο Πέτρος Κυριακίδης που εξακολουθεί να είναι καταζητούμενος για τα επισφαλή δάνεια της Proton, ενεπλάκη στην υπόθεση μέσω της ΝΕΠ, της Ανώνυμης εταιρείας εκδόσεων και εκμεταλλεύσεων ραδιοφωνικών σταθμών. Σύμφωνα με το κατηγορητήριο που συνέταξε η 2η ειδική ανακρίτρια βασιζόμενη στο πόρισμα του εισαγγελέα Ι. Δραγάτση που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα, αν και η ΝΕΠ δραστηριοποιείται στην έκδοση σκανδαλοθηρικού τύπου και περιοδικών, συμμετέχει σε τηλεοπτικό κανάλι και ραδιοφωνικό σταθμό χαμηλής ακροαματικότητας, «με συνέπεια να χαρακτηρίζεται ως μία εταιρεία μέτριας δυναμικότητας» παρόλα αυτά στην εν λόγω εταιρεία, καθώς και σε δύο ακόμη εταιρείες του ομίλου Π. Κυριακίδη (ΑΝΩ Α.Ε & Εκδοτικός Οργανισμός Π. Κυριακίδη) διοχετεύθηκαν, εντός του 2010 και του 2011, σύμφωνα με τις αρχές, σημαντικά κεφάλαια από τις εταιρείες συμφερόντων του Λ. Λαυρεντιάδη (Alapis ABEE, Elfe ABEE, αλλά και από τις αποσχισθείσες εταιρίες, όπως η Provet A.E, η Γερολυμάτος Animal Health κ.α.):

«Η Γερολυμάτος για παράδειγμα, ανέθεσε στην ΝΕΠ την εκπόνηση μελέτης και αναλύσεων για την διαφημιστική προώθηση των προϊόντων της εταιρείας, με αμοιβή 3 εκατ. ευρώ… Η Alapis αναθέτει στην ΝΕΠ την εκπόνηση τεχνοοικονομικής μελέτης και αναλύσεων, την οργάνωση διαφημιστικής καμπάνιας στο διαδίκτυο, κ.α. με αμοιβή προς την ΝΕΠ… 6,2 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα καταβλήθηκαν σε κάθε μία από τις παραπάνω περιπτώσεις μέσα σε 5 ημέρες…

Η ΝΕΠ όπως σημειώνεται στο κατηγορητήριο δανειοδοτήθηκε από την Proton με δάνεια που δεν είχαν καμία εξασφάλιση ή εγγύηση με το ποσό των 40και πλέον εκατομμυρίων προκειμένου να προχωρήσει σε εξαγορές ΜΜΕ: «Οι άνω χρηματοδοτήσεις (νέες και αυξήσεις ορίων) έλαβαν χώρα ενώ η άνω εταιρία και οι θυγατρικές του Ομίλου ΝΕΠ βρίσκονταν σε δυσμενή οικονομική κατάσταση κατά το 2010 και στερούνταν ρευστότητας, που ήταν αναγκαία για την απρόσκοπτη συνέχιση των δραστηριοτήτων της ΝΕΠ…».

Κατά το κατηγορητήριο ο «Πέτρος Κυριακίδης συνδέεται στενά με τον Λ. Λαυρεντιάδη αφού υπήρξε στενός συνεργάτης του, ως διευθύνων σύμβουλος στην εταιρεία Alapis, ενώ από το 2006 ήταν βασικός μέτοχος της ΕΒΙΚ Α.Ε, που απορροφήθηκε το 2007 από την VETERIN ,η οποία μετεξελίχθηκε στην εταιρεία Alapis…».

Πηγή:www.capital.gr

Keywords
Αναζητήσεις
κυριακιδης τελευταια νεα
Τυχαία Θέματα