Απόφαση – σοκ για τα δημοσιονομικά – Το ΣτΕ καλεί την κυβέρνηση να πληρώσει τα αναδρομικά των ενστόλων

22:51 5/2/2018 - Πηγή: BankWars

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας αναβιώνει το προ μνημονίων μισθολογικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας και επιστρέφει σε αυτό του παλαιού ενιαίου μισθολογίου του νόμου 3205/2003 για τους στρατιωτικούς.

Σήμερα, με δύο αποφάσεις, έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση για αναπροσαρμογή, αναδρομικά, εντός οκτώ μηνών των αποδοχών και των συντάξεων των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων

Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας

Η τριμελής Επιτροπή Συμμόρφωσης του Συμβουλίου της Επικρατείας, υπό τον πρόεδρο του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου Νικόλαο Σακελλαρίου και με εισηγήτρια την σύμβουλο Επικρατείας Παναγιώτα Καρλή, εξέδωσε τις υπ΄ αριθμ. 3 και 4/2018 αποφάσεις οι οποίες αποτελούν ύστατη προειδοποίηση προς τη κυβέρνηση πως εντός 8 μηνών θα πρέπει να αναπροσαρμόσει αναδρομικά τις αποδοχές και τις συντάξεις των ενστόλων όλων των Σωμάτων των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας.

“Η Πολιτεία πρέπει να συμμορφώνεται άμεσα και πλήρως προς τις αποφάσεις του ΣτΕ και δεν δύναται να αδρανεί επικαλούμενη λόγους οι οποίοι δεν εδράζονται σε συνταγματικές διατάξεις, διότι άλλως αναιρείται ο σκοπός της θεσπίσεως της διατάξεως του άρθρου 95 παρ. 5 του Συντάγματος».

Η αναπροσαρμογή πρέπει να γίνει για το διάστημα από 1η Αυγούστου 2012 έως την 1η Ιανουαρίου 2017, ενώ πρέπει να καταβληθούν οι διαφορές αποδοχών και συντάξεων που προκύπτουν.

Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας, με άλλες δύο αποφάσεις της έκρινε ότι οι αποφάσεις με τις οποίες δικαιώθηκαν οι ένστολοι για τις μισθολογικές και συνταξιοδοτικές μειώσεις τους, περιλαμβάνουν και όσους δεν είναι μέλη των στρατιωτικών Ομοσπονδιών και Ενώσεων.

Oι κυβερνήσεις από το 2014 και μετά δεν συμμορφώθηκαν με τις αποφάσεις που αναφέρουν ότι οι μισθοί και οι συντάξεις των ενστόλων πρέπει να επανέλθουν στα προ του 2012 επίπεδα. Οι δικαστές αναφέρουν μάλιστα πως σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν συμμορφωθεί μέσα στο διάστημα αυτό των οκτώ μηνών, τότε θα επιβληθεί πρόστιμο το οποίο δεν θα είναι ευκαταφρόνητο.

Keywords
Τυχαία Θέματα