ΑΠΙΘΑΝΗ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΣΤΙΣ 22 ΑΠΡΙΛΙΟΥ – ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΣ ΦΑΡΙΣΑΙΟΙ ΣΥΝΕΔΡΙΑΖΟΥΝ – Μ.ΠΕΜΠΤΗ ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP;

Σήμερα, μετά το μεσημέρι αναμένεται να ξεκινήσουν οι επαφές ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους επικεφαλής των δανειστών. Στις σημερινές συναντήσεις δεν θα είναι παρούσα η Ντέλια Βελκουλέσκου για προσωπικούς, όπως φημολογείται, λόγους.

Από αύριο όμως θα είναι παρούσα και θα παίξει τον ρόλο της μέχρι την Πέμπτη το απόγευμα, οπότε και η ομάδα των διαπραγματευτών θα αναχωρήσει για τη συνεδρίαση του Eurogroup το πρωί της Παρασκευής στο Άμστερνταμ.

Ο χρόνος είναι ελάχιστος και η εκτίμηση που επικρατεί είναι ότι σε αυτό το Eurogroup δεν θα έχουμε αποτέλεσμα για την αξιολόγηση. Πιθανολογείται,

ότι ένα έκτακτο Eurogroup μέσα στη Μ.Εβδομάδα, θα δώσει τη λύση. Γίνεται αναφορά για έκτακτο Eurogrup τη Μεγάλη Πέμπτη.

Χωρίς αποτέλεσμα στο eurogroup στις 22 Απριλίου: Σε αυτό συνηγορούν οι δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του εκπροσώπου της Κομισιόν Μαργαρίτη Σχοινά (δεν κάνουμε εικασίες είπε σε ερώτηση εάν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία έως την Παρασκευή) αλλά κυρίως οι προειδοποιήσεις της Κριστίν Λαγκάρντ για πραγματικά μέτρα και ρεαλιστικά μεγέθη, χωρίς παρατραβηγμένες και φανταστικές υποθέσεις για το μέλλον της οικονομίας, σε συνδυασμό με την ξεκάθαρη δήλωση του Πιέρ Μοσκοβισί ότι το ΔΝΤ είναι σε κάθε περίπτωση μέσα στο παιχνίδι.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ EUROSTAT

Η ελληνική πλευρά επιδιώκει λύση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων (staff level agreement) στη βάση των θετικών στοιχείων για την οικονομία, τα οποία αναμένεται να επιβεβαιώσει η Eurostat την Πέμπτη. Το πρωτογενές πλεόνασμα αναμένεται να κλείσει στο 0,2%-0,4% του ΑΕΠ, έναντι πρόβλεψης για έλλειμμα 0,25%.

H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Προωθεί τα δύο νομοσχέδια για φορολογικό και ασφαλιστικό.

2. Υποβάλλει το αίτημα στο Eurogroup να κλείσει την πρώτη αξιολόγηση με τα μέτρα των 5,4 δισ. ευρώ (που ορίζει η συμφωνία του περσινού Ιουλίου).

3. Επιμένει, αμέσως μετά, να ανοίξει η συζήτηση για την ελάφρυνση του χρέους.

4. Αν και εφόσον αυτό γίνει σαφές και συγκεκριμένο, τότε δέχεται να τεθούν στο τραπέζι προτάσεις για το «καλάθι» των πρόσθετων μέτρων (2,7 δισ) που θα χρειαστεί να ληφθούν εάν οι στόχοι του προγράμματος πέσουν έξω.

Οι δανειστές όμως, έχουν ζητήσει η δέσμευση της κυβέρνηση για πρόσθετα μέτρα σε περίπτωση αποτυχίας του προγράμματος να περιλαμβάνεται στην αξιολόγηση, ώστε αυτή να κλείσει έγκαιρα.

Η ΕΠΙΣΗΜΑΝΣΗ ΤΣΙΠΡΑ

Στη συνάντησή του στο Μαξίμου με τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Γίρκι Κατάινεν, ο κ. Τσίπρας επανέλαβε την θέση ότι η κρίση θα αντιμετωπισθεί με ανάπτυξηκαι όχι με νέο γύρο λιτότητας.«Ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ που έχει τεθεί για το 2018 μπορεί να επιτευχθεί εάν υπάρξει αναπτυξιακή ώθηση», δήλωσε, και πρόσθεσε: «μετά από χρόνια που η συζήτηση είχε επικεντρωθεί στα μέτρα και τη λιτότητα, ήρθε η ώρα να μιλήσουμε για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την απασχόληση».

Ο Δ.ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ

“Είμαι πεπεισμένος ότι η συμφωνία με τους θεσμούς θα κλείσει τις επόμενες εβδομάδες. Η ελληνική κυβέρνηση έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της και όλοι οι ευρωπαϊκοί θεσμοί το αναγνωρίζουν αυτό. Το ΔΝΤ έχει μια διαφορετική προσέγγιση σε κάποια ζητήματα, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα και η ελάφρυνση του χρέους, αμφότερα ζητήματα στα οποία μπορούμε να καταλήξουμε μετά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης” τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Το ημερολόγιο του πληρωμών (σε εκατ. ευρώ)

Keywords
Τυχαία Θέματα