Απαισιόδοξοι οι Έλληνες για το μέλλον των ασφαλιστικών ταμείων

16:26 7/8/2013 - Πηγή: BankWars

Πολιτικές ευθύνες καταλογίζουν οι πολίτες για την κατάσταση των ασφαλιστικών ταμείων στην Ελλάδα, εκφράζοντας ταυτόχρονα την απόλυτη απαισιοδοξία τους για τη μελλοντική πορεία των Ταμείων.

Ερευνα της VPRC για το θέμα των ταμείων και τη στάση των πολιτών απέναντι σε αυτό το πρόβλημα δείχνει πως το 73% υποδεικνύει τις εκάστοτε κυβερνήσεις ως κυρίως υπεύθυνες για την κατάσταση των ταμείων, ενώ η εισφοροδιαφυγή (19,9%) και οι οφειλές του κράτους προς τους ασφαλιστικούς

φορείς (10,8%) προσθέτουν μεγαλύτερο βάρος στις αποδιδόμενες πολιτικές ευθύνες.

Το 42,6% των ερωτηθέντων θεωρούν την ανικανότητα των διοικήσεων ως βασικότερη αιτία για τη δεινή θέση στην οποία έχουν περιέλθει τα Ταμεία.

Ταυτόχρονα, τη γνώμη ότι το PSI δεν έπρεπε να εφαρμοστεί στα ταμεία εκφράζει η μεγάλη πλειοψηφία των πολιτών (57% των ερωτηθέντων).

Κακή ώς πολύ κακή χαρακτηρίζει την κατάσταση του ασφαλιστικού συστήματος και των παροχών υγειονομικής περίθαλψης στην Ελλάδα το 92% των ερωτηθέντων, ενώ μόνο το 6% εμφανίζεται ικανοποιημένο από τη σημερινή κατάσταση στις υπηρεσίες παροχής υγείας και ασφάλισης.

Καταμερίζοντας τις ευθύνες για την κατάσταση των ταμείων, το 73% των ερωτηθέντων απαντούν ότι την κύρια ευθύνη φέρουν οι κυβερνήσεις, ενώ 15% επιρρίπτει την ευθύνη πρωτίστως στις διοικήσεις των ταμείων. Η συνευθύνη βαρύνει επίσης με ποσοστό 7% την Ε.Ε. και το ΔΝΤ.

Πίσω από την αρνητική εικόνα που παρουσιάζουν τα ασφαλιστικά ταμεία, οι πολίτες βλέπουν σε πρώτο πλάνο, με ποσοστό 42,6%, την ανικανότητα των διοικήσεων. Στην αντίληψη των πολιτών κυριαρχεί επίσης η έλλειψη πόρων που ταλανίζει τα ταμεία ως αποτέλεσμα της κακοδιαχείρισης σε όλα τα επίπεδα, καθώς, με ποσοστό 19,9%, ως δεύτερη σημαντικότερη αιτία αναγνωρίζεται η εισφοροδιαφυγή και ως τρίτη κυριότερη αιτία, με ποσοστό 10,8%, εντοπίζονται οι οφειλές του κράτους. Στην τέταρτη θέση, με ποσοστό 2,7%, βρίσκεται το κούρεμα των αποθεματικών στο πλαίσιο του PSI.

Η πλειοψηφία των πολιτών (57%) θεωρεί ότι τα αποθεματικά δεν έπρεπε να κουρευτούν ή ότι έπρεπε να κουρευτούν σε μικρότερο βαθμό (12%).

Το 74% των πολιτών πιστεύουν ότι τα ταμεία δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις καταβολής συντάξεων, εφάπαξ και ιατρικής κάλυψης, με το 62% των πολιτών να θεωρεί ότι τα ασφαλιστικά ταμεία θα καταρρεύσουν. Υπάρχει ωστόσο ένα 16% των ερωτηθέντων που εκφράζει την αισιοδοξία ότι τα ταμεία θα διασωθούν, ενώ ένα 15% κρίνει καθοριστικές για το μέλλον των ταμείων τις ενέργειες της κυβέρνησης.

Σεε ποσοστό 45% οι ερωτηθέντες δηλώνουν ότι θα προτιμήσουν την ιδιωτική ασφάλιση.

Η έρευνα της VPRC διενεργήθηκε το διάστημα 16-19/6/2013 σε δείγμα 1.004 πολιτών.

Keywords
Τυχαία Θέματα