Αντεπίθεση της Μόσχας για τους Nord Stream: «Σε σημείο υπό τον έλεγχο των ΗΠΑ οι διαρροές»

Σε σημείο που βρίσκεται «πλήρως υπό τον έλεγχο» των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών σημειώθηκαν οι διαρροές στο σύστημα αγωγών Nord Stream, δήλωσε σήμερα το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας, ενώ την ίδια ώρα δημοσίευμα του CNN -που επικαλείται Ευρωπαίους αξιωματούχους- αναφέρει ότι κοντά στο σημείο των διαρροών εθεάθησαν ρωσικά πλοία…

Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον έχει «πλήρη έλεγχο» των υδάτων γύρω από τη Δανία και τη Σουηδία, όπου εντοπίστηκαν τέσσερις διαρροές

στους αγωγούς Nord Stream 1 και Nord Stream 2, οι οποίοι διασχίζουν τον πυθμένα της Βαλτικής Θάλασσας μεταξύ της Ρωσίας και της Γερμανίας, σύμφωνα με το Reuters.

«Αυτό συνέβη στις εμπορικές και οικονομικές ζώνες της Δανίας και της Σουηδίας. Εκεί είναι χώρες με κέντρο το ΝΑΤΟ» δήλωσε η Ζαχάροβα σε συνέντευξή της στην ηλεκτρονική εκπομπή Soloviev Live και, χωρίς να δώσει περισσότερες πληροφορίες, πρόσθεσε: «Είναι χώρες που ελέγχονται από τις αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών».

Η Δανία είναι μέλος της στρατιωτικής συμμαχίας του ΝΑΤΟ, ενώ η ένταξη της Σουηδίας εκκρεμεί μετά την εγκατάλειψη της ιστορικής πολιτικής της μη προσχώρησης μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Αν και κανένας από τους δύο αγωγούς δεν ήταν σε χρήση κατά τη στιγμή των εκρήξεων, ήταν γεμάτοι με αέριο που διαρρέει στη Βαλτική από τη Δευτέρα, τότε που εντοπίστηκαν για πρώτη φορά ρήγματα τη Δευτέρα.

Εν τω μεταξύ, Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ασφαλείας παρατήρησαν τη Δευτέρα και την Τρίτη πλοία υποστήριξης του ρωσικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή των διαρροών στους αγωγούς Nord Stream, που πιθανόν προκλήθηκαν από υποβρύχιες εκρήξεις, σύμφωνα με δύο Δυτικούς αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών και μια άλλη πηγή που γνωρίζει το θέμα, πηγές τις οποίες επικαλείται το CNN. Δεν είναι σαφές αν τα πλοία είχαν κάποια σχέση με αυτές τις εκρήξεις, δήλωσαν αυτές οι πηγές και άλλοι, αλλά είναι ένας από τους πολλούς παράγοντες που θα εξετάσουν οι ερευνητές. Ρωσικά υποβρύχια παρατηρήθηκαν επίσης όχι μακριά από αυτές τις περιοχές την περασμένη εβδομάδα, δήλωσε ένας από τους αξιωματούχους μυστικών υπηρεσιών. Τρεις Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη καμία εμπεριστατωμένη εξήγηση για το τι συνέβη, λίγες ημέρες αφότου οι εκρήξεις φάνηκε να προκαλούν τρεις ξεχωριστές και ταυτόχρονες διαρροές στους δύο αγωγούς. Ρωσικά πλοία επιχειρούν συχνά στην περιοχή, σύμφωνα με έναν Δανό στρατιωτικό αξιωματούχο, ο οποίος τόνισε ότι η παρουσία των πλοίων δεν υποδηλώνει απαραίτητα ότι η Ρωσία προκάλεσε τη ζημιά. «Τα βλέπουμε κάθε εβδομάδα… Οι ρωσικές δραστηριότητες στη Βαλτική Θάλασσα έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια. Δοκιμάζουν αρκετά συχνά την ετοιμότητά μας, τόσο στη θάλασσα όσο και στον αέρα» πρόσθεσε ο Δανός αξιωματούχος.

Keywords
Τυχαία Θέματα