“Αντέχει” η ανεργία – Ερχονται νέες μειώσεις στους μισθούς, λέει η ΤτΕ

Αργεί η αποκλιμάκωση της ανεργίας σύμφωνα με τις εκτιμήσεις που διατυπώνονται την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος.

Όπως σημειώνεται η απασχόληση αναμένεται να αυξηθεί και η ανεργία να αρχίσει να αποκλιμακώνεται στη διάρκεια του 2014.

Ωστόσο, το επίπεδο της ανεργίας ―ιδιαίτερα της μακροχρόνιας ανεργίας και της ανεργίας των νέων―παραμένει ιδιαίτερα υψηλό και αναμένεται να αποκλιμακωθεί μόνο σταδιακά, δεδομένου και του τρέχοντος βαθμού υποαπασχόλησης του εργατικού δυναμικού.

Όπως σημειώνεται:

*

Κατασκευές, μεταποίηση και εμπόριο εξακολούθησαν και το 2013 να είναι οι κλάδοι του ιδιωτικού τομέα που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση, σημειώνοντας ποσοστά μείωσης 54%, 34% και 20% αντίστοιχα έναντι του 2009, ωστόσο οι ρυθμοί μείωσης της απασχόλησης υποχώρησαν σημαντικά, κυρίως στους δύο τελευταίους κλάδους.

* Στη σταδιακή σταθεροποίηση της απασχόλησης εκτιμάται ότι συνέβαλε ο σημαντικός περιορισμός του κόστους εργασίας για τις επιχειρήσεις, κυρίως από το 2012, μέσω των ρυθμίσεων που μείωσαν τον κατώτατο μισθό και ευνόησαν την αποκέντρωση των μισθολογικών διαπραγματεύσεων.

* Σταθεροποιητικό ρόλο έχει διαδραματίσει τα τελευταία δύο έτη και η επιτάχυνση της αναδιάρθρωσης της απασχόλησης προς πιο ευέλικτες μορφές απασχόλησης μετά την άρση θεσμικών περιορισμών στην αγορά εργασίας. Ειδικότερα, η ΤτΕ υποστηρίζει ότι η αύξηση της μερικής απασχόλησης (8,4% του συνόλου το 2013, έναντι 6% το 2009) συνέβαλε όχι μόνο στη συγκράτηση της μείωσης της απασχόλησης, αλλά και στον περιορισμό της χρήσης συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Σημειώνει μάλιστα ότι οι επιχειρήσεις συνεχίζουν το α’ τετράμηνο του 2014 να επιδιώκουν ευέλικτες μορφές απασχόλησης στις νέες προσλήψεις.

Ερχονται νέες μειώσεις αμοιβών

Το 2013, όπως και το 2012, καταγράφηκαν οι υψηλότεροι ρυθμοί μείωσης των αποδοχών της τετραετίας 2010-2013. Σύμφωνα με αναθεωρημένες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, οι μέσες αποδοχές στο σύνολο της οικονομίας μειώθηκαν κατά 6,5% το 2013 (2012:-6,6%), ενώ το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος περιορίστηκε κατά 7,3% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 8,1% στον επιχειρηματικό τομέα.

Το 2014 εκτιμάται ότι η μέση μείωση των αποδοχών θα είναι πολύ μικρότερη από ό,τι το 2012-2013, ενώ για ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων το επίπεδο των μισθών θα παραμείνει σταθερό ή θα παρατηρηθεί μικρή αύξηση του μέσου χρόνου εργασίας (στον ιδιωτικό τομέα), επηρεάζοντας θετικά τις εβδομαδιαίες και μηνιαίες αποδοχές.

Ειδικότερα, οι μέσες ακαθάριστες αποδοχές αναμένεται να μειωθούν κατά 1,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2% στον επιχειρηματικό τομέα. Ωστόσο, το μέσο κόστος εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα θα μειωθεί κατά 3% (δηλαδή περισσότερο), λόγω της μείωσης των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών στον επιχειρηματικό τομέα κατά 2,9 εκατοστιαίες μονάδες από 1ης Ιουλίου του τρέχοντος έτους (όπως προβλέπεται στον Ν. 4254/2014). Ταυτόχρονα, οι μέσες καθαρές αποδοχές (προ φορολογίας) των μισθωτών στον επιχειρηματικό τομέα θα μειωθούν μόνο κατά 1,4% το 2014, δηλαδή λιγότερο από τις ακαθάριστες, λόγω της μείωσης των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών κατά μία εκατοστιαία μονάδα από 1ης Ιουλίου (που επίσης προβλέπει ο Ν. 4254).

Η ΤτΕ εκτιμά ότι το το 2015 θα υπάρξει αναμένεται σταθεροποίηση των μέσων ακαθάριστων αποδοχών (+0,1%) στο σύνολο της οικονομίας και στον επιχειρηματικό τομέα, μείωση του μέσου κόστους εργασίας ανά μισθωτό στον επιχειρηματικό τομέα κατά 0,8% και μικρή αύξηση (+0,6%) των μέσων καθαρών αποδοχών στον επιχειρηματικό τομέα (λόγω των μεταφερόμενων επιδράσεων από τη μείωση των εργοδοτικών και των εργατικών ασφαλιστικών εισφορών στα μέσα του 2014).

Το κόστος εργασίας ανά μονάδα προϊόντος προβλέπεται ότι θα συνεχίσει να μειώνεται το 2015, κατά 2,5% στο σύνολο της οικονομίας και κατά 2,4% στον επιχειρηματικό τομέα, αντανακλώντας (α) την αισθητή επιτάχυνση του ρυθμού ανόδου της παραγωγικότητας, καθώς το ΑΕΠ θα ανακάμψει ταχύτερα από την απασχόληση, και (β) τη μεταφερόμενη επίδραση της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών από τα μέσα του 2014.

Original article: “Αντέχει” η ανεργία – Ερχονται νέες μειώσεις στους μισθούς, λέει η ΤτΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα