Ο Α.Τσίπρας στο δρόμο της Δύσης – Ανοίγουν “αγκαλιές” Ομπάμα, Κέρι, Κλίντον – Το πρόγραμμα στη Ν.Υόρκη

(upd)Στη Μέκκα της Δύσης, τη Νέα Υόρκη, θα βρεθεί από την Κυριακή ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας. Θα συμμετάσχει στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ και θα έχει επαφές υψηλού επιπέδου.

Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού

Την 1η Οκτωβρίου, ο Πρωθυπουργός θα απευθυνθεί στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών και θα συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής

για την «Αναπτυξιακή Ατζέντα μετά το 2015» στις 27 Σεπτεμβρίου, καθώς και στη Συνάντηση Υψηλού Επιπέδου για τη Μετανάστευση, με θέμα «Strengthening cooperation on migration and refugee movements under the new development», στις 30 Σεπτεμβρίου.

Επιπλέον, θα συναντηθεί με τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπο Αμερικής κ. Δημήτριο, τον Δήμαρχο Νέας Υόρκης, κ. B. De Blasio, και με εκπροσώπους ομογενειακών οργανώσεων, ενώ θα συμμετάσχει σε πάνελ, το οποίο διοργανώνεται από το Clinton Global Initiative, με τον πρώην Πρόεδρο των ΗΠΑ, κ. Bill Clinton.

Στην Αθήνα επιστρέφει την Παρασκευή 2 Οκτωβρίου, καθώς το Σάββατο 3 του μήνα ορκίζεται η νέα Βουλή και τη Δευτέρα 5 Οκτωβρίου θα αναγνώσει τι προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης.

ΧΘΕΣ, 25 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ ΜΕΤΑΔΙΔΑΜΕ…

Το πιο σημαντικό τετ α τετ που θα έχει ο πρωθυπουργός στις ΗΠΑ θα είναι αυτό με τον Μπαράκ Ομπάμα.

Η συνάντηση Τσίπρα – Ομπάμα έρχεται σε μία περίοδο, που υπάρχουν μία σειρά από ανοικτά ζητήματα στη συμφωνία μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, όπως είναι το θέμα του χρέους, για το οποίο η αμερικανική πλευρά έχει ξεκαθαρίσει ότι θα πρέπει σαφώς να εξεταστεί από τους Ευρωπαίους εταίρους -όπως άλλωστε επιμένει και το ΔΝΤ.

Ιδιαίτερα σημαντικό κρίνεται το γεγονός ότι ο Λευκός Οίκος έκανε λόγο για πρώτη φορά επισήμως για την ανάγκη μιας συμφωνίας με τους πιστωτές για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Η σχετική αναφορά υπάρχει στην ανακοίνωσε που εξέδωσε ο Λευκός Οίκος μετά τη χθεσινή τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Ομπάμα.

Η ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

“Ο πρόεδρος Ομπάμα μίλησε τηλεφωνικώς με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα για να τον συγχαρεί για την επιτυχία του κόμματός του στις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου.

Ο πρόεδρος Ομπάμα επισήμανε ότι οι ΗΠΑ προσβλέπουν σε μια συνεργασία με τη νέα ελληνική κυβέρνηση στην πορεία της προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που χρειάζονται, την επιστροφή στην ανάπτυξη και την επίτευξη μιας βιωσιμότητας του χρέους της εντός της Ευρωζώνης, μέσω επίσης μιας συμφωνίας με τους πιστωτές της για την ελάφρυνση του χρέους της.

Ο πρόεδρος Ομπάμα δεσμεύτηκε επίσης για αλληλεγγύη των ΗΠΑ προς την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά την αντιμετώπιση της πολύ μεγάλης εισροής προσφύγων και μεταναστών και επανέλαβε τη δέσμευση των ΗΠΑ να βοηθήσουν τους Σύρους και άλλους που χρειάζονται ανθρωπιστική αρωγή. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για τη σημασία που έχει η συνεργασία με την Τουρκία πάνω σε αυτές τις προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών για να βρεθεί μια επιτυχής λύση στις συνομιλίες για τη διευθέτηση του Κυπριακού.”

Στη συνάντηση με τον υπουργό εξωτερικών των ΗΠΑ Τ. Κέρι, ο πρωθυπουργός αναμένεται να παρουσιάσει τις ελληνικές θέσεις, ενώ είναι σαφές ότι ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών θα θέσει από την πλευρά του ζητήματα αμερικανικού ενδιαφέροντος (πχ Κυπριακό, μεταναστευτικό, Συρία, ευρω-ρωσικές σχέσεις κ.ά).

Επίσης υπάρχει η πιθανότητα ο Αλέξης Τσίπρας να έχει και τετ α τετ με τον Τούρκο ομόλογό του, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Ο Πρωθυπουργός θα παραυρεθεί την ετήσια σύνοδο του Ιδρύματος Μπιλ, Χίλαρυ και Τσέλσι Κλίντον. Στην ίδια εκδήλωση του Ιδρύματος Κλίντον θα είναι και η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου, η οποία αναφέρεται πρώτη στον κατάλογο των χορηγών της εκδήλωσης και είχε οργανώσει συνέδριο με την πρωτοβουλία του πρώην προέδρου των ΗΠΑ τον προηγούμενο Ιούνιο στη Αθήνα, το οποίο ματαιώθηκε λόγω των πολιτικών εξελίξεων στην Ελλάδα.

ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ…

Ο πρωθυπουργός δέχτηκε συγχαρητήριο τηλεφώνημα για την ανάληψη των καθηκόντων του από τον Πρόεδρο των ΗΠΑ.

Στην μεταξύ τους επικοινωνία συζήτησαν τις εξελίξεις που σχετίζονται με το ζήτημα των προσφυγικών ροών, ενώ ο Αμερικανός Πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του για την σταθεροποίηση της ελληνικής οικονομίας και την επιστροφή της στην ανάπτυξη.

Keywords
Τυχαία Θέματα