Ανατροπές στην οικονομία της Ρωσίας από την πτώση του πετρελαίου

UPD:Η εντολή του Β.Πούτιν για άμεση περικοπή κατά 10% του ρωσικού προϋπολογισμού εξ αιτίας της πτώσης της τιμής του πετρελαίου, δημιουργεί ανατροπές στη ρώσικη οικονομία. Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η Ρωσία, εισφέρουν περίπου το μισό των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης.

Ρεπορτάζ της οικονομικής εφημερίδας

Vedomosti, αναφέρει ότι τα κρατικά έσοδα θα υποστούν πλήγμα 4 δισ. δολαρίων στο πρώτο δίμηνο του νέου έτους, λόγω της καθίζησης των τιμών του πετρελαίου. Οι εξελίξεις στη διεθνή αγορά του «μαύρου χρυσού» έχουν πρακτικά καταστήσει ανεπίκαιρο το βασικό σενάριο χρηματο-οικονομικής αναταραχής που διαθέτει η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας, το οποίο βασίζεται στα 35 δολάρια ανά βαρέλι πετρελαίου, με συρρίκνωση του ΑΕΠ έως 3% και πληθωρισμό 7%.
Στο πλαίσιο των νέων οδηγιών από την κυβέρνηση, η μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, Sberbank, έχει ήδη αρχίσει να διεξάγει τεστ αντοχής στη βάση των 25 δολαρίων ανά βαρέλι.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

Πιθανή είναι η συνέχιση της πτώσης των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με δηλώσεις του ρώσου υπουργού Οικονομικών Anton Siluanov.
Όπως ανέφερε, το έλλειμμα της Ρωσίας το 2015 ήταν περίπου στο 2,6% του ΑΕΠ και πρόσθεσε ότι ο ρωσικός προϋπολογισμός μπορεί να είναι ισορροπημένος με την τιμή του πετρελαίου στα 82 δολάρια το βαρέλι.

Ο ρωσικός προϋπολογισμός για το 2016 που καταρτίστηκε πριν από την κατακρήμνιση των τιμών του πετρελαίου βασίζεται στην υπόθεση ότι το πετρέλαιο θα βρίσκεται στα 50 δολάρια, γεγονός που τώρα προκαλεί ανατροπές στις ρωσικές δαπάνες.

Οι εξαγωγές πετρελαίου και φυσικού αερίου που πραγματοποιεί η Ρωσία, εισφέρουν περίπου το μισό των εσόδων της κεντρικής κυβέρνησης.

Keywords
Τυχαία Θέματα