Ανάρπαστα τα κρατικά ομόλογα – Ρεκόρ ζήτησης στην Ευρώπη – Τρέχουν να κλειδώσουν αποδόσεις

16:26 9/1/2024 - Πηγή: BankWars

Την πιο πολυάσχολη μέρα της είχε σήμερα η πρωτογενής αγορά κρατικών ομολόγων στην Ευρώπη, με τη ζήτηση για κρατικά ομόλογα να καταγράφει νέα υψηλά.

Το ποσό ρεκόρ που ανέρχεται σε τουλάχιστον 43 δισ. ευρώ νέου δημόσιου κοινοπρακτικού χρέους από χρηματοοικονομικά ιδρύματα, εταιρείες και εκδότες του δημοσίου τομέα αναμένεται να τιμολογηθεί την Τρίτη, ενώ το τελικό ποσό ενδέχεται να είναι υψηλότερο σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συγκεντρώσει το Bloomberg.

Εξάλλου, η σημερινή μέρα ήταν η πιο πολυσύχναστη για τις δημοπρασίες κρατικών ομολόγων μέχρι στιγμής φέτος. Το μεγαλύτερο μέρος της έκδοσης ήταν συμφωνίες από ευρωπαϊκά κράτη και οργανισμούς.

Το Βέλγιο έλαβε 72 δισεκατομμύρια ευρώ σε προσφορές για πώληση 10ετών ομολόγων αξίας 7 δισεκατομμυρίων ευρώ, σύμφωνα με πρόσωπο που γνωρίζει το θέμα, το οποίο ζήτησε να μην κατονομαστεί. Οι προσφορές υπερέβησαν την προηγούμενη εγγραφή ζήτησης, που είχε αγγίξει τα 55 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι προσφορές στη δημοπρασία 20ετών κρατικών ομολόγων του Ηνωμένου Βασιλείου υπερέβησαν τα 2,25 δισεκατομμύρια λίρες – στερλίνες που προσφέρονται κατά περισσότερο από 3,6 φορές. Ομοίως, η πώληση 30ετών ομολόγων από πλευράς Ιταλίας έχει λάβει μέχρι στιγμής εντολές-ρεκόρ που ξεπερνούν τα 91 δισεκατομμύρια ευρώ, επί του παρόντος ένα δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερες από το προηγούμενο υψηλό όλων των εποχών πριν από τέσσερα χρόνια, ενώ μια προσφορά 7ετών τίτλων υπερκαλύφθηκε κατά περισσότερες από επτά φορές.

Οι επενδυτές σπεύδουν να εξαγοράσουν κρατικά ομόλογα για να κλειδώσουν υψηλότερες αποδόσεις προτού οι κεντρικές τράπεζες αρχίσουν να χαλαρώνουν τη νομισματική πολιτική, παρόλο που οι traders έχουν περιορίσει τα στοιχήματα για τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων για φέτος. Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, της Bank Of England και της Federal Reserve θα μειώσουν τα επιτόκια κατά μέσο όρο πέντε φορές (από 25 μονάδες βάσης τη φορά) έως το τέλος του 2024.

Παρά την αυξημένη επενδυτική όρεξη, οι αποδόσεις των ομολόγων παραμένουν υψηλότερες λόγω της προσδοκίας της μείωσης επιτοκίων. Αυτό οδήγησε το κόστος δανεισμού της Γερμανίας και του Ηνωμένου Βασιλείου υψηλότερα κατά περίπου 5 μονάδες βάσης σε 2,19% και 3,83%, αντίστοιχα, ενώ το αντίστοιχο των ΗΠΑ τα πήγε ελαφρώς καλύτερα, αυξανόμενο κατά 1 μονάδα βάσης, στο 4,04%.

Εν τω μεταξύ, οι ΗΠΑ πρόκειται να πουλήσουν ομόλογα αξίας 110 δισεκατομμυρίων δολαρίων αυτή την εβδομάδα, ξεκινώντας από την πώληση 3ετών ομολόγων αργότερα εντός της ημέρας.

Keywords
Αναζητήσεις
anarpasta-ta-kratika-omologa--rekor-zitisis-stin-evropi--trechoun-na-kleidosoun-apodoseis.htm
Τυχαία Θέματα