Αναπάντεχη συνάντηση Τσίπρα – Προβόπουλου – Συζήτησαν και …κάρφωσαν τον Γ.Στουρνάρα

UPD: Μια αναπάντεχη συνάντηση περιλαμβάνει το σημερινό πρόγραμμα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξη Τσίπρα.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης συναντήθηκε με τον πρώην διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργο Προβόπουλο.

Το μη προγραμματισμένο ραντεβού προκαλεί ποικίλα σχόλια, καθώς πολλοί αποδίδουν τη συνάντηση χαρακτήρα μιας έμμεσης απάντησης

στα όσα υποστήριξε χθες ο διοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Στουρνάρας περί δραματική μείωσης της ρευστότητας στην αγορά και κινδύνου από τις πρόωρες εκλογές για την ελληνική οικονομία.

Ωστόσο δεν αποκλείεται ο Αλέξης Τσίπρας να θέλησε να ενημερωθεί από τον Γιώργο Προβόπουλο για την κατάσταση των ελληνικών τραπεζών, αλλά και να ον συμβουλευθεί σχετικά με τους κινδύνους που ελλοχεύουν με φόντο την πολιτική αβεβαιότητα.

Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι το 2012 ο Γ. Προβόπουλος είχε βρεθεί αντιμέτωπος με τον κίνδυνο των άδειων ATMs και εκπόνησε σχέδιο με τη συνεργασία της ΕΚΤ, προκειμένου να αποφευχθούν τα χειρότερα.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζει «ουσιαστική και εποικοδομητική» τη συνάντηση Τσίπρα – Προβόπουλου, υπογραμμίζοντας την «χρήσιμη εμπειρία» που έχει ο δεύτερος στην «αντιμετώπιση αντικειμενικών κινδύνων ή και τεχνητών δυσκολιών από μεταφορά κεφαλαίων έξω από το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Όπως αναφέρει η Κουμουνδούρου, «ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε τη συνάντηση με τον πρώην διοικητή δεδομένου ότι η ΤτΕ χειρίστηκε το 2012 αντικειμενικές δυσκολίες με επιτυχία» και τονίζει ότι «η τότε διοίκηση σε αντίθεση με τη στάση της σημερινής που εμφανίζεται ανεύθυνα να προκαλεί κρίση ρευστότητας, ενώ αυτή δεν υπάρχει, είχε φροντίσει να διατηρηθεί μέχρι τέλους κλίμα σταθερότητας και εφησυχασμού για την ευστάθεια των ελληνικών τραπεζών».

Και καταλήγει : «Αντιθέτως, ο σημερινός διοικητής σε μια πρωτοφανή κίνηση για το θεσμικό του ρόλο, φρόντισε χθες με δηλώσεις του να αναπαράγει ένα ανεύθυνο κλίμα κινδυνολογίας, με πρωτοφανείς πολιτικές σκοπιμότητες. Είτε για να ανταποδώσει στο πρωθυπουργό το διορισμό του στη θέση του διοικητή, πριν από λίγους μήνες, παρά τις έντονες αντιρρήσεις και επιφυλάξεις του ΣΥΡΙΖΑ, που δυστυχώς επιβεβαιώνονται. Είτε γιατί κατά βάθος επιθυμεί πολιτικό ρόλο και όχι αυτόν του διοικητή της ΤτΕ. Όποια κι αν είναι η αιτία της ανεύθυνης αυτής στάσης, η αξιωματική αντιπολίτευση είναι αποφασισμένη να μην επιτρέψει τη δημιουργία κλίματος αστάθειας και αβεβαιότητας και θα εργαστεί με κάθε τρόπο προς αυτή τη κατεύθυνση».

Η ΔΗΛΩΣΗ Γ.ΠΡΟΒΟΠΟΥΛΟΥ

Μετά το τέλος της συνάντησης, ο κ. Προβόπουλος δήλωσε: “Συζητήσαμε για το πώς χειρίστηκε η Τράπεζα της Ελλάδας τα θέματα νομισματικής πολιτικής, χρηματοπιστωτικής πολιτικής, παροχής ρευστότητας, όταν ήμουν εγώ διοικητής. Πώς τα χειρίστηκε και δεν υπήρξαν παρατράγουδα. Ξέρετε, τότε υπήρχαν ακραίες συνθήκες”.

Παραδέχθηκε ότι η συνάντηση έγινε σε “καλό κλίμα”, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τις πρόσφατες δηλώσεις του νυν διοικητή της ΤτΕ, Γιάννη Στουρνάρα, για τη μείωση της ρευστότητας στην αγορά.

Ωστόσο, ερωτώμενος εάν ο ίδιος θα προχωρούσε σε ανάλογες δηλώσεις, είπε με νόημα: “Δεν θα μιλήσω για το τι θα έκανα εγώ, γιατί είναι θεωρητικό. Δείτε πως αντέδρασα στο παρελθόν”.

Keywords
Τυχαία Θέματα