Αναλυτές – Επενδυτές κρίνουν την απόφαση. Τα υπέρ, τα κατά και οι γκρίζες ζώνες

PIMCO: «Αν κερδήθηκε κάτι, αυτό είναι ανακούφιση, αλλά στην πραγματικότητα όχι κάτι περισσότερο από αυτό που περίμενε ο κόσμος. Σίγουρα η συμφωνία δεν αλλάζει το παιχνίδι», λέει ο Thomas Kressin, επικεφαλής της συναλλαγματικής στρατηγικής της PIMCO στο Μόναχο. «Υπάρχει μια κάποια αρχική αντίδραση ανακούφισης στην αγορά σήμερα αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε σημαντική παράτασή της, καθώς όλοι ανέμεναν πως η συμφωνία θα επιτευχθεί. Αυτό που συμπεραίνουμε άλλωστε είναι πως έχουμε άλλη μια αναβολή, καθώς πρόκειται για μέτρα που δύσκολα θα

επιλύσουν τα προβλήματα της Ελλάδας».

JPMORGAN: Ο οικονομολόγος David Mackie σχολιάζει πως η συμφωνία κρατά απλά ζωντανό το σόου για την Ελλάδα, αλλά δεν δίνει τέλος στο βραχυπρόθεσμο δημοσιονομικό βάρος της χώρας. Και φαίνεται πως θα χρειαστεί περαιτέρω στήριξη από τον επίσημο τομέα στο μέλλον. Το Eurogroup –σημειώνει η τράπεζα- δηλώνει ξεκάθαρα πως θα ληφθούν περισσότερες δράσεις αν κριθεί απαραίτητο.

SCHRODERS: Ο Clive Dennis, επικεφαλής του τομέα συναλλάγματος της εταιρείας διαχείρισης παγίων λέει πως η συμφωνία ήταν αναμενόμενη για την Schroders αλλά και για την ευρύτερη αγορά, όπως φάνηκε από τη συνεχιζόμενη ανατιμολόγηση του ελληνικού χρέους και των μετοχών τις τελευταίες εβδομάδες, ίσως και μήνες. «Ενώ η είδηση της ολοκλήρωσης της συμφωνίας ήταν καλή, υπάρχουν, θεωρώ, στενά περιθώρια το ευρώ να στηρίξει το ράλι του αποκλειστικά σε αυτήν», λέει.

BLUEBAY ASSET MANAGEMENT: «Ενώ αυτή η συμφωνία απομακρύνει βραχυπρόθεσμα τον κίνδυνο για την Ελλάδα, προβλέπω ότι τα προβλήματα θα αναζωπυρωθούν στο τέλος του πρώτου τριμήνου του 2013, το κλίμα αβεβαιότητας διατηρείται –θα υπάρξουν πολλά περισσότερα να γραφτούν για την Ελλάδα, πολύ περισσότερη μεταβλητότητα», λέει ο Mark Dowding, διαχειριστής χαρτοφυλακίου της Blubay Asset Management. Αναφορικά με την επαναγορά ελληνικού χρέους ο ίδιος προσθέτει: «Δεν είμαι σίγουρος αν η επαναγορά είναι ιδιαίτερα ελκυστική ιδέα, κανονικά θα πρέπει να προσφερθεί ένα premium στους επενδυτές για να συμμετάσχουν σε μια τέτοια διαδικασία –οι τιμές στη δευτερογενή αγορά βρίσκονται ήδη κοντά στα εκτιμώμενα επίπεδα της επαναγοράς».

SLJ MACRO PARTNERS: «Το ερώτημα τώρα είναι αν οι Έλληνες μπορούν να απορροφήσουν αυτά τα σκληρά μέτρα», δήλωσε ο συνιδρυτής, Stephen Jen. «Αν δεν γίνει αυτό, τότε η Γερμανία δεν μπορεί να βοηθήσει ακόμα και αν το θέλει. Η προσοχή θα στραφεί πλέον στις εσωτερικές πολιτικές εξελίξεις», αναφέρει ο ίδιος.

UBS: Η βουβή αντίδραση της αγοράς συναλλάγματος δείχνει μέχρι στιγμής πως η Ισπανία και όχι η Ελλάδα είναι στην πραγματικότητα η χώρα που προβληματίζει τους επενδυτές, λέει ο αναλυτής συναλλάγματος, Geoffry Yu.

MAREX SPECTRON: Το ελληνικό στόρι δεν έχει τελειώσει. «Το συμπέρασμα είναι πως το μακροπρόθεσμο λογιστικό κόλπο θα επιτρέψει στην Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία. Τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο. Μη σκεφτείτε ούτε για ένα λεπτό πως ακούσαμε το τέλος του ελληνικού στόρι. Διαβάστε τα σχόλια της γενικής διευθύντρια

Keywords
Τυχαία Θέματα