Αμερικανός πρέσβης: Ανησυχώ για “ατυχήματα” στο Αιγαίο – Δεν αλλάζει η θέση των ΗΠΑ για το ΔΝΤ

22:46 3/3/2017 - Πηγή: BankWars


Ο Αμερικανός πρέσβης, Τζέφρι Πάιατ, μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, αναφερόμενος στην έντονη κινητικότητα που παρατηρείται τις τελευταίες εβδομάδες στο Αιγαίο, παραδέχτηκε ότι «ανησυχεί για ατυχήματα».

Υπογράμμισε όμως ότι η ελληνική κυβέρνηση συμπεριφέρεται πολύ υπεύθυνα την τρέχουσα περίοδο έντασης. Ερωτηθείς ποιόν μπορεί να καλέσει η Αθήνα αν ξεφύγουν τα πράγματα, επισήμανε ότι «έχουμε εμπλακεί στενά, και εμείς και

η πρεσβεία στην Αγκυρα».

ΔΝΤ – ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ – ΕΠΕΝΔΥΣΕΙΣ

Στο μέτωπο της οικονομίας, ο κ. Πάιατ, σχετικά με την εκκρεμότητα της αξιολόγησης αλλά και της απόφασης του ΔΝΤ για συμμετοχή ή όχι στο ελληνικό πρόγραμμα, τόνισε ότι ο ίδιος δεν έχει παρατηρήσει κάποια αλλαγή στάσης από τη νέα αμερικανική κυβέρνηση, ως προς το ζήτημα του Ταμείου.
Παράλληλα, ανέφερε ότι οι ΗΠΑ στηρίζουν την ανάπτυξη της Ελλάδας και ανέδειξε τη σημασία των μεταρρυθμίσεων από την ελληνική πλευρά, ώστε να έρθουν επενδύσεις στη χώρα.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης απέρριψε ουσιαστικά κάθε πιθανότατα για μια δραματική αλλαγή στη στάση των Ηνωμένων Πολιτειών αναφορικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα “Θα συνεργαστούμε με τους εταίρους στην Ε.Ε αλλά και με το ΔΝΤ ώστε η Ελλάδα να βγει από την οικονομική κρίση. Μια ισχυρή οικονομικά Ελλάδα είναι προς το συμφέρον των ΗΠΑ” δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Πάιατ., ο οποίος αποκάλυψε ότι η πρεσβεία των ΗΠΑ ετοιμάζει ένα road show και μια εμπορική αποστολή από τις ΗΠΑ για να εξεταστούν πιθανές επενδύσεις, όπως για παράδειγμα στον τομέα των φαρμακοβιομηχανιών.

Οσον αφορά στο ζήτημα του Κυπριακού, έκανε λόγο για παράθυρο ευκαιρίας το οποίο θα ήταν κρίμα να χαθεί, ενώ εξέφρασε την εκτίμηση ότι η κυβέρνηση Τραμπ θα συνεχίσει την προσπάθεια επίλυσης.ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΗΠΑ-ΕΕ ΚΑΙ ΤΟ ΝΑΤΟ

Αναφορικά με τις οικονομικές σχέσεις των ΗΠΑ με την Ε.Ε. ο Αμερικανός πρεσβευτής επανέλαβε ότι οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ε.Ε. αποτελούν το 50% του παγκόσμιου ΑΕΠ και ότι παρά τις διαφορές μας οι δύο πλευρές μοιράζονται τις ίδιες δημοκρατικές και φιλελεύθερες αξίες. Παράλληλα ενώ τόνισε ότι το ΝΑΤΟ δημιουργήθηκε μετά από έναν πόλεμο όπου μαζί νικήσαμε τον φασισμό και έπειτα τον ψυχρό πόλεμο και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο πλευρές είναι εξαιρετικά σημαντική, κάλεσε τους εταίρους στη Συμμαχία να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες.

“ΠΡΩΤΙΑ” ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΤΙΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΝΑΤΟ…

“Είμαστε καλύτερα όταν συνεργαζόμαστε. Η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή στις στρατηγικές προκλήσεις της Ευρώπης, οι εταίροι μας πρέπει να εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους καθώς η Ελλάδα είναι μια από τις ελάχιστες χώρες που εκπληρώνει τους στόχους δαπανών για την άμυνα όπως προβλέπει το άρθρο 3 του ΝΑΤΟ”

Keywords
Τυχαία Θέματα