ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ στους FT: Αυτό είναι το σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ για το χρέος

Για την ανάγκη ενός ευρωπαϊκού New Deal κάνει λόγο ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και …πρωθυπουργός εν αναμονή, σύμφωνα με τους Financial Times, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη βρετανική εφημερίδα, ενώ παρουσιάζει τη…”δαιμόνια” πρόταση του, για τη διαχείριση του ελληνικού χρέους

Όπως σημειώνουν οι FT, σε αντίθεση με πολλούς Ευρωπαίους λαϊκιστικές πολιτικούς,

ο Αλέξης Τσίπρας δηλώνει ότι είναι φιλοευρωπαϊστής και ότι θέλει η Ελλάδα να μείνει στο ευρώ, ενώ στόχος του είναι να μεταρρυθμίσει την Ε.Ε. και όχι να την διαλύσει.

«Χρειαζόμαστε μια νέα ευρωπαϊκή συμφωνία αν θέλουμε να ξεπεράσουμε την κρίση.Η κρίση δεν αφορά μόνο την Ελλάδα ή την Ιρλανδία ή την Πορτογαλία. Είναι μια δομική κρίση της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τονίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

Σύμφωνα με τη βρετανική εφημερίδα, η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις φετινές ευρωεκλογές και η διεύρυνση του προβαδίσματος στις δημοσκοπήσεις έναντι του κυβερνητικού συνασπισμού συντηρητικών και σοσιαλιστών, έχει παρακινήσει τον κ. Τσίπρα να εγκαταλείψει το αντιδραστικό προφίλ και να παρουσιαστεί ως πρωθυπουργός εν αναμονή.

Σε αυτό το σημείο, η εφημερίδα αναφέρεται στην παρουσία του Α. Τσίπρα στο φόρουμ του Ambrossetti στην Ιταλία, όπου συναντήθηκε με την ελίτ της Ε.Ε. ενώ παράλληλα προκάλεσε ορισμένους από τους ανώτατους αξιωματούχους της να επανεξετάσουν την προσέγγιση τους.

Ο κ. Τσίπρας έχει καλωσορίσει την πρόσφατη κίνηση της ΕΚΤ να μειώσει τα επιτόκια και να δηλώσει την πρόθεση της να αγοράσει τιτλοποιημένα δάνεια (ABS) για να αντιμετωπίσει τον αποπληθωρισμό.

Αλλά υποστηρίζει πως δεν αρκούν: η ευρωζώνη χρειάζεται ένα πλήρες πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και μαζικές δαπάνες σε υποδομές σε όλη την Ευρώπη για να τονωθεί η ζήτηση, να μειωθεί η τεράστια ανεργία και να αποτραπεί η «κοινωνική καταστροφή».

«Θέλουμε να σταματήσουμε την λιτότητα και προσπαθούμε να διαπραγματευτούμε σε ευρωπαϊκό επίπεδο μια συμμαχία περιφερειακών κρατών. Πιστεύω ότι είναι αναγκαίο να σπάσουμε αυτό το πλαίσιο του μερκελισμού και της γερμανικής ηγεμονίας», δηλώνει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Σύμφωνα με τους FT, ο Αλέξης Τσίπρας πιστεύει ότι οι ιδέες αυτές κερδίζουν έδαφος στην ευρωζώνη. Ο ίδιος θεωρεί ότι είναι ειρωνικό που πολλοί Ευρωπαίοι ηγέτες καλωσόρισαν την τελευταία ομιλία του Μάριο Ντράγκι, προέδρου της ΕΚΤ, στην οποία κάλεσε τις κυβερνήσεις να χρησιμοποιήσουν τα διαθέσιμα δημοσιονομικά περιθώρια για να τονώσουν την ζήτηση και να προωθήσουν μεταρρυθμίσεις, την ώρα που ο Αρνό Μοντεμπούρ, ο αριστερός υπουργός βιομηχανίας έχασε την θέση του γιατί έλεγε πάνω κάτω το ίδιο πράγμα.

“Ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μπορεί να αναδυθεί ως πρωθυπουργός της Ελλάδας ακόμα και την επόμενη χρονιά αν το κοινοβούλιο δεν καταφέρει να εκλέξει νέο πρόεδρο και διενεργηθούν αναγκαστικά νέες εκλογές, χρειάζεται απεγνωσμένα μια νέα συναίνεση μεταξύ των Ευρωπαίων η οποία θα βοηθήσει να βγει η Ελλάδα από τον οικονομικό της λάκκο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά οι FT.

Η ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΧΡΕΟΣ

Όσον αφορά το μείζον ζήτημα της διαχείρισης του ελληνικού χρέους, η οικονομική ομάδα του Α. Τσίπρα, η οποία περιλαμβάνει αρκετούς ακαδημαϊκούς εκπαιδευμένους σε ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία, έχει καταλήξει σε μια «δαιμόνια» πρόταση: σε μια επίδειξη ευρωπαϊκής αλληλεγγύης οι χώρες της ευρωζώνης θα προσφέρουν στην χώρα «ανακούφιση χρέους», αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

Άλλες χώρες και δημόσιοι θεσμοί κατέχουν το 80% του χρέους της Ελλάδας το οποίο αντιστοιχεί σε 175% του ΑΕΠ. Μεγάλο μέρος από αυτό το χρέος θα αναδιαρθρωθεί σε ομόλογα συνδεδεμένα με το ΑΕΠ δίνοντας στις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης ένα οικονομικό κίνητρο να τονώσουν την ανάπτυξη της χώρας, υποστηρίζει.

«Εχουμε να πληρώσουμε 10 δισ. ευρώ σε τόκους το χρόνο και την ίδια στιγμή να «τρέχουμε» ένα πρωτογενές πλεόνασμα 4,5% του ΑΕΠ προκειμένου να ξεπληρώσουμε τους δανειστές μας. Χωρίς ανάπτυξη είναι αδύνατο να ξεπεράσουμε την κρίση», αναφέρει ο Αλέξης Τσίπρας.

Ο κος Τσίπρας ελπίζει ότι οι ετήσιες πληρωμές για το χρέος μπορούν να μειωθούν κατά 5 δισ. ευρώ το χρόνο επιτρέποντας στη χώρα να διαθέσει περισσότερα χρήματα στον σκληρά πιεσμένο πληθυσμό και να πυροδοτήσει ανάπτυξη.

«Το σχέδιό μας είναι να αυξήσουμε τους κατώτατους μισθούς και τις χαμηλότερες συντάξεις και να δημιουργήσουμε μια καλύτερη ψυχολογία στην πραγματική οικονομία. Δεύτερον, θα κάνουμε ορισμένες αλλαγές στο φορολογικό σύστημα και θα έχουμε κάποιες στοχευμένες φορολογικές μειώσεις», εξηγεί.

Πάντως οι FT προειδοποιούν ότι η ελάφρυνση των ελληνικών βαρών δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, ενώ σημειώνει ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν ξέχασε τη βάση του, καθώς μόλις μια εβδομάδα μετά την παρουσία του στη λίμνη του Κόμο, γύρισε στην Ελλάδα και μοίρασε υποσχέσεις από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ).

Keywords
Τυχαία Θέματα