Αλαλούμ με τις δηλώσεις Σόιμπλε – Τι εννοεί ο Γερμανός και τι…καταλαβαίνει η κυβέρνηση

Σε…μάγισσες και χαρτορίχτρες θα πρέπει να προσφύγει ένας σοβαρός άνθρωπος για να καταλάβει αν αυτό που δήλωσε ο Β.Σόιμπλε για το ελληνικό πρόγραμμα και το ΔΝΤ έχει κάποια σχέση με αυτό που κατάλαβε και με non paper περνάει η κυβέρνηση. Η οποία κυβέρνηση, μόνο που δεν…πανηγυρίζει!”

Για δημόσια παραδοχή, για πρώτη φορά, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει

την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια τη συγκεκριμένη άποψη.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

ΤΙ ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕ ΣΗΜΕΡΑ ΤΟ ΓΕΡΜΑΝΙΚΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Διευκρινίσεις σχετικά με τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα στήριξης της Ελλάδας δίνει το Βερολίνο, με αφορμή τη συνέντευξη του Γερμανού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε στη Süddeutsche Zeitung.

Όπως ανέφερε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Οικονομικών Γιουργκ Βάισγκερμπερ, απαντώντας σε ερώτημα της Deutsche Welle, οι δηλώσεις του κ. Σόιμπλε αφορούν το τρέχον, τρίτο δανειακό πρόγραμμα της Ελλάδας, σε περίπτωση που δεν θα συμμετάσχει μελλοντικά σε αυτό το ΔΝΤ.

Το Βερολίνο από την πλευρά του «ούτε προσμένει αλλά και ούτε θέλει» τη μη συμμετοχή του ΔΝΤ, τόνισε ο κ. Βάισγκερμπερ. Σε περίπτωση όμως που αυτό αποφασίσει να μη συμμετέχει σε ένα τρίτο πρόγραμμα, τότε τίθεται το ερώτημα πώς θα αντιμετωπίσει αυτή την κατάσταση η Ε.Ε. Σε κάθε περίπτωση, η μη συμμετοχή του ΔΝΤ θα συνιστούσε «σημαντική αλλαγή» του προγράμματος, και τότε θα έπρεπε ξανά να ερωτηθεί η γερμανική βουλή προκειμένου να δώσει τη συγκατάθεσή της, ανέφερε ο κ. Βάισγκερμπερ. Όπως πρόσθεσε, «πρόκειται όμως για ένα υποθετικό ερώτημα» που δεν είναι του παρόντος.

Ερωτηθείς αναφορικά με το τι εννοεί ο κ. Σόιμπλε στη συνέντευξή του στη Süddeutsche Zeitung, όταν λέει ότι σε περίπτωση που αναλάβει τον ρόλο του ΔΝΤ ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Στήριξης (ΕΜΣ) τότε θα πρέπει να «εφαρμόζονται αισθητά καλύτερα οι δεσμεύσεις», ο κ. Βάισγκεργκερ δεν θέλησε να δώσει περαιτέρω διευκρινίσεις.

ΠΩΣ ΕΡΜΗΝΕΥΕΙ ΤΟΝ ΣΟΙΜΠΛΕ ΤΟ NON PAPER ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Για δημόσια παραδοχή, για πρώτη φορά, του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ότι «η Ευρωζώνη έχει τα εργαλεία να στηρίξει την Ελλάδα και χωρίς τη συμμετοχή του ΔΝΤ», κάνουν λόγο κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα υποστηρίζει εδώ και δύο χρόνια τη συγκεκριμένη άποψη.

Οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν ότι «αν αποχωρήσει το ΔΝΤ, η δεύτερη αξιολόγηση κλείνει άμεσα χωρίς νέα μέτρα, καθώς σήμερα η αντίθεση είναι δομική ανάμεσα στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και το ΔΝΤ».

Όπως αναφέρουν οι κυβερνητικοί κύκλοι στην Ελλάδα, «ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας στη συνέντευξή του στην εφημερίδα Suddeutsche Zeitung προτείνει η συνέχιση του τρίτου προγράμματος να γίνει από τον ESM», αφού πρώτα εγκριθεί από τη Bundestag.

Οι ίδιες κυβερνητικές πηγές σημειώνουν ότι ο κ. Σόιμπλε «πουθενά δεν αναφέρεται σε τέταρτο μνημόνιο, αντιθέτως μιλά για τήρηση των συμφωνηθέντων. Κάνει λόγο για “νέο πρόγραμμα”, λόγω της ενδεχόμενης μη συμμετοχής του Ταμείου, που θα υλοποιηθεί μέσω του ESM, αφού πρώτα θα εγκριθεί από τη Bundestag». Και συνεχίζει ότι «αν αυτά δεν γίνουν σεβαστά από άλλους, τότε το παρόν πρόγραμμα θα τερματιστεί και θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις», συμπληρώνουν οι κύκλοι του Μαξίμου.

Όπως εκτιμούν, ο κ. Σόιμπλε «επισημαίνει ότι προχωράμε με το παρόν τρίτο πρόγραμμα που έχουμε συμφωνήσει, που θα το υλοποιήσει ο ESM, αν φύγει το ΔΝΤ, και μόνο “αν δεν γίνει σεβαστό από άλλους τότε θα χρειαστούν νέες διαπραγματεύσεις”».

Οι κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι το σημερινό πρόγραμμα «είναι, έτσι και αλλιώς, πρόγραμμα του ESM, με το ΔΝΤ σε ρόλο τεχνικού συμβούλου» και προσθέτουν ότι «με βάση τους ευρωπαϊκούς κανόνες και τις συμφωνίες τον σχεδιασμό και την παρακολούθηση των προγραμμάτων του ESM αναλαμβάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ – ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ: Η Ελλάδα μεταξύ Σκύλλας (ΔΝΤ) και Χάρυβδης (Σόιμπλε)

Keywords
Τυχαία Θέματα