ΑΚΙΝΗΤΑ: ΠΩΣ ΘΑ ΦΟΡΟΛΟΓΗΘΟΥΝ Φυσικά-Νομικά πρόσωπα

Την ερχόμενη εβδομάδα «κλειδώνουν» οι αλλαγές στη φορολογία των ακινήτων.  Δεν αναμένεται να αυξηθούν οι αντικειμενικές για το 2013, αλλά  το σύστημα των αντικειμενικών τιμών θα επεκταθεί και σε περιοχές που δεν ισχύει σήμερα. Για  τα αγροτεμάχια εξετάζονται ορισμένες εξαιρέσεις.

Όσον αφορά στον ενιαίο φόρο ακινήτων, πληροφορίες αναφέρουν ότι είναι πολύ κοντά το «κλείδωμα» των αποφάσεων για φόρο από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας ακίνητης περιουσίας, χωρίς αφορολόγητο, αλλά με πολύ χαμηλό συντελεστή της τάξεως του 1 τοις χιλίοις για ακίνητα αξίας έως 100.000 ευρώ. Στη συνέχεια   θα

υπάρχουν  περίπου οκτώ κλιμάκια.

 

ΦΥΣΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Για τη φορολογία ακινήτων των φυσικών προσώπων η τελική πρόταση θα περιλαμβάνει δύο σενάρια. Η νέα φορολογία ακινήτων, αναφέρουν παράγοντες του ΥΠΟΙΚ, έχει στόχο  να είναι πιο δίκαιη για τα φυσικά πρόσωπα – ιδιοκτήτες, με κατεύθυνση τη σημαντική ελάφρυνσή τους.

-Το πρώτο σενάριο προβλέπει αφορολόγητο ποσόν.

- Το δεύτερο σενάριο δεν προβλέπει αφορολόγητο. Σε κάθε περίπτωση θα υπάρχουν 7 – 9 φορολογικά κλιμάκια. Το μικρό αφορολόγητο θα ισχύσει για ακίνητα αξίας από 50.000 ως 100.000 ευρώ, εάν εφαρμοσθεί. Σε αντίθετη περίπτωση η φορολόγηση θα είναι από το πρώτο ευρώ.

ΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΣΩΠΑ

Για τα νομικά πρόσωπα, θα ληφθούν υπόψη και τα αναπτυξιακά χαρακτηριστικά, στο πλαίσιο στήριξης της επιχειρηματικότητας και προσέλκυσης επενδύσεων. Προβλέπεται να μην ισχύουν τρείς συντελεστές, όπως συμβαίνει σήμερα, (1,3 και 6 τοις χιλίοις) αλλά δέκα συντελεστές, ανάλογα με τη χρήση ακινήτου (άλλος για εμπορικά, άλλος για βιομηχανία)

 

ΑΠΟ ΠΟΥ ΘΑ ΠΡΟΕΛΘΟΥΝ ΤΑ ΕΣΟΔΑ 3 ΔΙΣ

Σε ότι αφορά τα έοσδα, τα 3 δισ. ευρώ που πρέπει να εισπραχθούν θα προέλθουν από το σύνολο της φορολογίας ακινήτων και όχι μόνο από την ενοποίηση ΦΑΠ και ειδικού τέλους (μέσω ΔΕΗ). Παράλληλα θα προστεθούν για το 2013 και έσοδα από τις εκκρεμούσες εισπράξεις της φορολογίας ακινήτων.( τα χαράτσια που τρέχουν ήδη, ΦΑΠ, ΕΤΑΚ, ΕΕΤΗΔΕ).

Keywords
Τυχαία Θέματα