ΑΚΙΝΗΤΑ: Ποιοί και πόσο θα πληρώσουν με τον νέο νόμο

Στην τελική ευθεία βρίσκεται ο νέος ενιαίος φόρος ακινήτων που θα ισχύσει από το 2014, με το βασικό σενάριο στο οποίο συγκλίνουν οι κοινοβουλευτικές ομάδες της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ, να προβλέπουν έναν φόρο για κάθε ακίνητο και έναν πρόσθετο φόρο για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ.

Μεταξύ άλλων, απαλλάσσονται από το φόρο τα αγροτικά κτίσματα, ενώ περιορίζεται ο φόρος για τους ιδιοκτήτες αστικών ακινήτων και των βοηθητικών χώρων τους καθώς και των οικοπέδων. Παράλληλα

καταργείται η διάκριση μεταξύ αγροτεμαχίων που βρίσκονται δίπλα στη θάλασσα και σε άλλες αγροτικές περιοχές.

Μεγάλοι «χαμένοι» είναι οι «μεσαίοι» και «μεγάλοι» ιδιοκτήτες ακινήτων και σίγουρα όσοι έχουν ακίνητη περιουσία που η αντικειμενική της αξία υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ ανά φορολογούμενο (600.000 για ένα ζευγάρι) , ποσό το οποίο θα καθοριστεί ως νέο αφορολόγητο όριο, αντικαθιστώντας αυτό των 200.000 ευρώ του ΦΑΠ.

Ουσιαστικά, με τις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση για να κατευνάσει τις αντιδράσεις διατηρεί τον ΦΑΠ προκειμένου να καλύψει τις απώλειες από τις ελαφρύνσεις των αγροτεμαχίων και των μικρών ιδιοκτητών στα αστικά κέντρα και στην περιφέρεια, καθώς από τη φορολόγηση του συνόλου πλέον της ακίνητης περιουσίας των «εχόντων» περιουσία άνω των 300.000 – 350.000 ευρώ, με συντελεστές από 0,2% έως και 1%, υπολογίζει ότι θα μπουν στα δημόσια ταμεία περί τα 500 – 600 εκατ. ευρώ.

Οι περίπου 280.000 ιδιοκτήτες πάντως θα επιβαρυνθούν διπλά, αφού θα πληρώσουν και το νέο φόρο που θα επιβάλλεται σε όλα τα ακίνητα από το πρώτο ευρώ αντικειμενικής αξίας, χωρίς αφορολόγητο όριο, ενώ μεγαλύτερη είναι και η «ζημιά» για τη μεσαία ιδιοκτησία, αφού οι κύριοι ακινήτων με αντικειμενική αξία άνω των 140.000 ευρώ θα κληθούν να βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη καθώς αυξάνονται οι συντελεστές με βάση το αρχικό σχέδιο.

Επιπλέον θα επιβαρύνονται και όσοι έχουν οικόπεδα οι οποίοι δεν πλήρωναν ποτέ τίποτε, εκτός από Φόρο Ακίνητης Περιουσίας εφόσον ξεπερνούσε η συνολική ακίνητη περιουσία τους τις 200.000 ευρώ.

ΜΕΙΩΣΗ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΩΝ ΓΙΑ ΜΕΤΑΒΙΒΑΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ

Στο νέο σχέδιο νόμου, θα προβλέπεται η μείωση των συντελεστών του φόρου μεταβίβασης από 8% και 10% στο 3% και 5% αντίστοιχα.

ΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΟΥ ΝΟΜΟΥ

- Στα αστικά ακίνητα ο βασικός φόρος διαμορφώνεται από 2 έως 13 ευρώ έναντι 2,3 έως 17 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο στον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων (ΕΝΦΑ). Εκτιμάται ότι με την αλλαγή αυτή τα αστικά ακίνητα θα έχουν μικρότερη επιβάρυνση από 4,4% έως και 21,6% σε σχέση με το σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων.

- Στα αγροτικά κτίσματα προβλέπεται πλήρη απαλλαγή για τα μαντριά, στάνες, πτηνοτροφεία, αποθήκες, κτηνοτροφεία, χοιροτροφεία, πρόχειρα καταλύματα, χώροι στέγασης μηχανημάτων, θερμοκήπια κλπ.

- Στα οικόπεδα τα κλιμάκια παραμένουν 25, ενώ ο φόρος διαμορφώνεται πλέον από 3 έως 9 ευρώ το στρέμμα. Στο σχέδιο για τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων ο φόρος ξεκινούσε από 2 ευρώ και έφτανε έως και τα 30 ευρώ το στρέμμα. Η μεσοσταθμική μείωση των φόρων φτάνει το 83%.

- Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος περιορίζεται από 1,5 σε 1 ευρώ το στρέμμα ενώ καταργείται ο συντελεστής θάλασσας και θεσπίζονται χαμηλότεροι συντελεστές χρήσης. Οι νέοι συντελεστές είναι 0,1 για τα δασικά, 0,5 για βοσκοτόπια, 2 για κάθε είδους καλλιέργειες,5 για λατομεία, 8 για εκθέσεις. Με τις αλλαγές αυτές, μειώνεται η φορολόγηση των βοσκοτόπων και ακαλλιέργητων εκτάσεων, σε μισό ευρώ ανά στρέμμα και για τα δασικά στα 10 λεπτά ανά στρέμμα. Επίσης, προβλέπονται συντελεστές 0,75 για απαλλοτριώσεις και 5 για κατοικίες ενώ διαφοροποιείται η φορολόγηση των αρδευόμενων από τα μη αρδευόμενα. Εκτιμάται ότι το 90% των αγροτών θα πληρώσει κάτω από 2,64 ευρώ το στρέμμα.

- Αυξάνονται τα εισοδηματικά όρια για τους οικονομικά ασθενέστερους, τρίτεκνους, πολύτεκνους, ΑΜΕΑ, μακροχρόνια άνεργους. Το ανώτατο όριο εισοδήματος για την απαλλαγή αυξάνεται από 7.000 ευρώ σε 9.000 ευρώ με προσαύξηση 1.000 για τη σύζυγο και κάθε προστατευόμενο μέλος.

Προβλέπονται, επίσης, μειωμένοι συντελεστές για απαλλοτριωτέα, διατηρητέα, παλαιά και ημιτελή κτίσματα καθώς και κτίρια ειδικών χρήσεων.

Σε ότι αφορά τον συμπληρωματικό φόρο που θα ισχύει για όσους έχουν ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας άνω των 300.000 ευρώ προβλέπονται συντελεστές από 0,2% έως και 1% για ακίνητη περιουσία αξίας άνω των 5 εκατ. ευρώ.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑΤΑ

Σύμφωνα με τις αλλαγές, το νέο σύστημα συνδυάζει φόρο ανά τετραγωνικό ή ανά στρέμμα, ανάλογο δηλαδή του Έκτακτου Τέλους, με μια παραλλαγή του ΦΑΠ που θα κλιμακώνεται προοδευτικά και θα επιβάλλεται συμπληρωματικά σε όσους έχουν ακίνητη ατομική περιουσία με αντικειμενική αξία πάνω από 300.000 ευρώ.

•Για παράδειγμα ο ιδιοκτήτης ενός διαμερίσματος 150 τ.μ. στην Ηρώδου Αττικού με το αρχικό σχέδιο θα πλήρωνε φόρο 2.550 ευρώ. Με την επιβολή του συμπληρωματικού φόρου θα πληρώσει 8.000 ευρώ (φόρος ανά τετραγωνικό συν συμπληρωματικός φόρος τύπου ΦΑΠ).

Ο συμπληρωματικός φόρος, δηλαδή ο νέος ΦΑΠ, δεν επιβάλλεται στα αγροτεμάχια και προβλέπει ατομικό αφορολόγητο 300.000 ευρώ. Ο πρώτος συντελεστής είναι 0,1%, ενώ ο ανώτατος συντελεστής είναι 1% αντί 2% για περιουσίες πάνω από 800.000 ευρώ.

Παράλληλα δεν επιβάλλεται φόρος για τα αγροτικά κτίσματα, όπως αποθήκες, μαντριά κλ.π.

•Για παράδειγμα μία αγροτική αποθήκη 300 τ.μ. στη Λακωνία με το αρχικό σχέδιο θα πλήρωνε φόρο 69 ευρώ, ενώ τώρα ο φόρος που αναλογεί στον ιδιοκτήτη είναι μηδενικός.

Επιπλέον, μειώνεται έως και 70% ο φόρος για τα χωράφια, βοσκότοπους, δασικές εκτάσεις.

•Για παράδειγμα ένα χωράφι στην Αργολίδα 1 στρέμματος θα πλήρωνε 6,48 ευρώ με το αρχικό σχέδιο, ενώ τώρα 2,2 ευρώ.

Μειώνεται μεσοσταθμικά 83% ο φόρος για τα οικόπεδα.

•Για παράδειγμα ιδιοκτήτης οικοπέδου 500 τ.μ. στο Χαλάνδρι πλήρωνε με το αρχικό σχέδιο 615 ευρώ και μετά τις τελευταίες αλλαγές θα κληθεί να καταβάλλει 105 ευρώ.

Χωρίς ουσιαστικές αλλαγές παραμένει ο φόρος στα κτίσματα που θα είναι μειωμένος από 4,4% έως 21,6% σε σχέση με το φετινό χαράτσι.

•Για παράδειγμα ιδιοκτήτης με διαμέρισμα 90 τ.μ. στην Αγ. Παρασκευή παλαιότητας 17 ετών πλήρωνε φέτος χαράτσι 505 ευρώ. Πλέον ο ενιαίος φόρος ακινήτων ανέρχεται σε 408 ευρώ όσο και με το αρχικό σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών.

Συγκεκριμένα ο κύριος φόρος για τα κτίρια κυμαίνεται από 2 έως 13 ευρώ/τ.μ. όντας μειωμένος κατά 16% μεσοσταθμικά από το Έκτακτο Τέλος, ενώ απαλλάσσονται πλήρως τα αγροτικά κτίσματα.

Στα οικόπεδα κυμαίνεται από 3 έως 9.000 ευρώ/στρέμμα, όντας μειωμένος κατά 83% μεσοσταθμικά από το σχέδιο του Ενιαίου Φόρου.

Στα αγροτεμάχια ο βασικός φόρος είναι 1 ευρώ/στρέμμα και 2 ευρώ/στρέμμα για τα όλα καλλιεργούμενα, ενώ διαμορφώνεται στα 2,2 ευρώ/στρέμμα για τα αρδευόμενα.

Οι μεγάλοι χαμένοι των τελευταίων αλλαγών είναι οι κάτοχοι οικοπέδων με κτίσμα που θα φορολογηθούν διπλά, καθώς και τα διαμερίσματα σε περιοχές με Τιμή Ζώνης άνω των 3.000 ευρώ/τ.μ.

Original article: ΑΚΙΝΗΤΑ: Ποιοί και πόσο θα πληρώσουν με τον νέο νόμο.

Keywords
Τυχαία Θέματα