ΑΚΙΝΗΤΑ: Διαψεύδει το ΥΠΟΙΚ μπλόκο στις μεταβιβάσεις αν δεν έχει πληρωθεί ο φόρος

(upd)Διαψεύδει το υπουργείο Οικονομικών, ενδεχόμενο μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων, αν δεν έχει πληρωθεί ο φόρος.

«Κανένα μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν έχει θέσει η κυβέρνηση και το υπουργείο Οικονομικών», όπως αναφέρει το ΥΠΟΙΚ σε σχετική του ανακοίνωση, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα.

Στην ανακοίνωση του το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι “τα συγκεκριμένα δημοσιεύματα βασίζονται σε μία ατομική απάντηση, η οποία δόθηκε από υπάλληλο στο πλαίσιο ερωτήματος που υποβλήθηκε σχετικά. Σε καμία περίπτωση δεν αφορά στο γενικότερο ζήτημα της δυνατότητας μεταβίβασης

ακινήτου χωρίς προηγούμενη πληρωμή του ΕΝΦΙΑ”.

Επισημαίνει ακόμη ότι “η συγκεκριμένη απάντηση της ανωτέρω υπαλλήλου βασίστηκε σε αποσπασματική ερμηνεία μεμονωμένων διατάξεων, παραλείποντας οποιαδήποτε αναφορά σε σχετική διάταξη που αφορά τον ΕΝΦΙΑ (άρθρο 54Α παρ.3 του Ν. 4174/2013), σύμφωνα με την οποία επιτρέπεται η σύνταξη συμβολαιογραφικού εγγράφου ακόμη και αν οφείλεται φόρος ακινήτων, η διενέργεια της συναλλαγής. Τον φόρο στην περίπτωση αυτή υποχρεούται να εισπράξει από τον πωλητή ο συμβολαιογράφος, κατά τον χρόνο σύνταξης του συμβολαίου και εν συνεχεία να τον αποδώσει στη Φορολογική Διοίκηση”.

“Επομένως κανένα μπλόκο στις μεταβιβάσεις ακινήτων δεν έχει θέσει η κυβέρνηση και το Υπουργείο Οικονομικών”, αναφέρει το ΥΠΟΙΚ και προσθέτει. “Αντίθετα η κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ευθύνη της έναντι του πολίτη, όποτε υπάρχει πρόβλημα οφειλόμενο σε αστοχία της Διοίκησης, αναλαμβάνει να δώσει λύση”.

TΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ ΕΘΝΟΥΣ

Νέο σύστημα στις μεταβιβάσεις ακινήτων, σύμφωνα με πρωτοσέλιδο του ΕΘΝΟΥΣ. Οι ιδιοκτήτες, πριν γίνει η μεταβίβαση, θα πρέπει να προσκομίσουν στον συμβολαιογράφο πιστοποιητικά φορολογικής ενημερότητας που να αποδεικνύουν ότι έχουν πληρωθεί οι φόροι για τα ακίνητα την τελευταία πενταετία.

Μπλόκο σε κληρονομιές, προσύμφωνα, υποθήκες, αγοραπωλησίες, οριζόντιες ιδιοκτησίες, αγωγές και μεταγγραφές στο Κτηματολόγιο

Keywords
Τυχαία Θέματα