ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ – ΣΤΟΝ “ΑΕΡΑ” Η ΣΥΜΦΩΝΙΑ – FT: Έκπληξη η γερμανική απόρριψη

[UPD] Κι εκεί που διαφαίνονται θετικό κλίμα σε επίπεδο ευρωπαϊκών θεσμών για συμφωνία με την Ελλάδα, ξαφνικά τα δεδομένα άλλαξαν με μια …”βόμβα” από την Γερμανία που φαίνεται αποφασισμένη να κρατήσει την Ελλάδα στο μνημόνιο.

Η γερμανική κυβέρνηση απέρριψε το ελληνικό αίτημα για παράταση της χρηματοοικονομικής βοήθειας με τον εκπρόσωπο του Β. Σόιμπλε

να δηλώνει το μεσημέρι της Πέμπτης πως το ελληνικό σχέδιο επιδιώκει χρηματοδότηση-γέφυρα, χωρίς εκπλήρωση του προγράμματος. Επίσης, τονίζει ότι η ελληνική επιστολή δεν είναι σύμφωνη με τα συμφωνηθέντα κριτήρια του Eurogroup, ενώ προσθέτει ότι δεν αποτελεί ουσιαστική πρόταση λύσης.

FT: Έκπληξη η γερμανική απόρριψη

ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΤΩΝ FINANCIAL TIMES: Η Γερμανία απέρριψε αίτημα από την Αθήνα για επέκταση της δανειακής σύμβασης παρά μία σημαντική στροφή 180 μοιρών από τη νέα ελληνική κυβέρνηση, η οποία για πρώτη φορά την Πέμπτη υποσχέθηκε να εργαστεί στην ολοκλήρωση των μέτρων οικονομικής μεταρρύθμισης που απαιτούνται από το τρέχον πρόγραμμα διάσωσης.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ταχεία απόρριψη από το Βερολίνο μετά από αυτό που πολλοί θεώρησαν ως πλήρη συνθηκολόγηση από την Αθήνα, είναι απλώς η τελευταία από μία σειρά από καταρρεύσεις για το πώς θα κρατηθεί σε χρηματοδότηση η ελληνική κυβέρνηση όταν το τρέχον πρόγραμμα λήγει την επόμενη εβδομάδα.

«Η γερμανική απόρριψη προκαλεί έκπληξη, αφού ο κ. Dijsselbloem νωρίτερα ανακοίνωσε ότι έλαβε αίτημα για εξάμηνη παράταση και ότι θα συγκαλέσει συνάντηση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης αύριο στις Βρυξέλλες».

Αξιωματούχοι της ευρωζώνης είχαν δηλώσει ότι μία νέα συνάντηση του Eurogroup θα λάμβανε χώρα μόνο εάν η Ελλάδα έκανε αρκετές υποχωρήσεις για να δικαιολογηθεί ένα τρίτο Eurogroup.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΤΟ BANK WARS ΜΕΤΕΔΙΔΕ:

ΠΑΙΡΝΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΣΤΟ ΠΑΡΑ …1′ Η ΕΛΛΑΔΑ – ΟΛΑ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

ΜΕ ΤΗ ΒΟΗΘΕΙΑ ΤΟΥ…ΛΕΞΙΚΟΥ ΤΟΥ ΜΠΑΜΠΙΝΙΩΤΗ, έχουμε πλέον σοβαρές ενδείξεις, ότι πάμε για συμφωνία Ελλάδας – Ευρωζώνης. Όλα είναι θέμα διατυπώσεων, καθώς η ουσία έχει δώσει τη θέση της στο…θεαθήναι…

Σύμφωνα με Το Βήμα, συνεχείς διαβουλεύσεις υπήρξαν χθες και καθ’ όλη την διάρκεια της νύχτας μεταξύ του ελληνα υπουργού Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη και του προέδρου του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ στις οποίες εξετάστηκε λέξη-λέξη το κείμενο της ελληνικής αίτησης.

Σύμφωνα με πληροφορίες είναι συμφωνημένο κατά 95%. Επίσης, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον πρωθυπουργό της Ιταλίας Μ. Ρέντσι και τον αυστριακό πρόεδρο Χάιντς Φίσερ.

Μαξίμου: Ζητάμε ενδιάμεση συμφωνία, όχι παράταση μνημονίου

Το αίτημα που υπέβαλε η κυβέρνηση «για 6μηνη επέκταση της δανειακής σύμβασης» δεν αποτελεί αίτημα παράτασης του μνημονίου, αλλά πρόταση που «σέβεται τη λαϊκή ετυμηγορία, προασπίζεται την αξιοπρέπεια της κοινωνίας και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει αποδεκτή από τους εταίρους», προκειμένου να επιτευχθεί η συμφωνία – γέφυρα, τονίζουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο αίτημα που υπεβλήθη, για να υπάρχει ομπρέλα προστασίας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα, τίθεται το θέμα της αποκατάστασης του κοινωνικού κόστους που προκάλεσε η κρίση, καθώς και της αντιμετώπισης των πολύ σημαντικών κοινωνικών επιπτώσεων της.

Η κυβέρνηση τονίζει ότι το αίτημα σηματοδοτεί την επιθυμία της κυβέρνησης να προχωρήσει σε μια εξάμηνη ενδιάμεση συμφωνία («συμφωνία – γέφυρα»), κατά την οποία δεσμεύεται για δημοσιονομική ισορροπία, ενώ ταυτόχρονα προχωρά άμεσα σε μεταρρυθμίσεις κατά της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς.

Παράλληλα, θα υπάρξουν άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης καθώς και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, αναφέρουν οι πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου.

Αισιοδοξία Βαρουφάκη

Αισιοδοξία για την έγκριση της ελληνικής πρότασης μέσω μιας τηλεδιάσκεψης του Eurogroup την Παρασκευή, εκφράζει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Βαρουφάκης. Σύμφωνα με το Reuters, ο Γ. Βαρουφάκης εκφράζει την πεποίθησή του ότι η πρόταση που θα υποβληθεί θα ικανοποιήσει την ελληνική πλευρά και τον πρόεδρο του Eurogroup.

Σακελλαρίδης: Ολοκλήρωση της συμφωνίας σύντομα

Η Ελλάδα στοχεύει σε επίτευξη συμφωνίας με τους ευρωπαίους εταίρους «σύντομα», όπως δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κ. Γαβριήλ Σακελλαρίδης στον ΣΚΑΪ.

«Κάνουμε τα πάντα για να καταλήξουμε σε μια αμοιβαία επωφελή λύση. Στόχος μας είναι να ολοκληρώσουμε αυτή τη συμφωνία σύντομα», ανέφερε, συμπληρώνοντας ότι «προσπαθούμε να βρούμε τα κοινά σημεία».

Ντάισελμπλουμ: Κανένα σχόλιο

Η εκπρόσωπος του επικεφαλής του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ ερωτηθείσα σχετικά με το περιεχόμενο της επιστολής ανέφερε ότι δεν έχει να κάνει κανένα επίσημο σχόλιο, πρόσθεσε όμως ότι εναπόκειται τώρα στα κράτη – μέλη να αξιολογήσουν το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση.

Αύριο το Eurogroup για Ελλάδα

Με φυσική παρουσία θα διεξαχθεί το Eurogroup την Παρασκευή στις 16:00 ώρα Ελλάδας, σύμφωνα με ανακοίνωση του προέδρου του Eurogroup Jeroen Dijsselbloem, μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο twitter. Στο επίκεντρο το ελληνικό αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης που εστάλη σήμερα στους δανειστές. Σήμερα το μεσημέρι, λαμβάνει χώρα το κρίσιμο προπαρασκευαστικό Euro Working Group, το οποίο καλείται να αξιολογήσει το ελληνικό αίτημα που εστάλη νωρίτερα από την κυβέρνηση.

Τράπεζες

Σύμφωνα με τραπεζικά στελέχη, σε θετικό αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων προσβλέπουν και οι τράπεζες προκειμένου να αποκατασταθεί η ηρεμία στο μέτωπο των καταθέσεων και να μετατοπιστεί το ενδιαφέρον στο πραγματικά κρίσιμο που είναι η επανεκκίνηση της Οικονομίας.

Η ελληνική πρόταση για παράταση της δανειακής σύμβασης, για να γίνει αποδεκτή, θα πρέπει να διαπιστωθεί πως Έλληνες και Ευρωπαίοι μιλάνε …την ίδια γλώσσα. Με άλλα λόγια, να μην τα “σπάσουν” στους όρους που θα μπουν στη συμφωνία και τις διατυπώσεις (που βέβαια είναι στα αγγλικά).

Η πρόσταση φαίνεται πως θα περιέχει συγκεκριμένα «nuances», δηλαδή αντικατάσταση μέτρων με άλλα ισοδύναμα. Έπειτα, επιλογή της Αθήνας φαίνεται πως είναι να μην αναγράφεται ξεκάθαρα η φράση «humanitarian crisis», αλλά να περιγράφεται στο κείμενο εμμέσως.

Από την ευρωπαϊκή πλευρά, σύμφωνα με πληροφορίες, προτάθηκε να αντικατασταθεί η φράση «extend of loan agreement» που ζητούσε η Ελλάδα με την πρόταση για παράταση του «master financial assistance facility of Greece».

Επίσης, στο κείμενο που συντάσσεται περιλαμβάνεται η λέξη «bridge» (γέφυρα) και «new deal» για τη μετά την παράταση εποχή με τη φράση «new arrangement». Τέλος στην εν λόγω πρόταση υπάρχει και η «flexibility» την οποία επιθυμεί η Αθήνα και η οποία αντικαταστάθηκε την προηγούμενη Δευτέρα από τη φράση «some flexibility».

Σε κάθε περίπτωση, το τελικό κείμενο της σύμφωνιας (που ελπίζεται πως θα υπάρξει) θα πρέπει να εξεταστεί λεπτομερώς ως προς τις διατυπώσεις και τους όρους που αναφέρει για να διαπιστώσει κανείς ποιά από τις δύο πλευρές βγήκε κερδισμένη και ποιά χαμένη, με βάση πάντα τις αρχικές της θέσεις.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: ΕΣΤΑΛΗ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΑΙΤΗΜΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗ – ΕΚΤΑΚΤΟ EUROGROUP ΑΥΡΙΟ

ΧΘΕΣ…

Σενάρια για συμβιβαστική διατύπωση που θα μπορούσε να «ξεκλειδώσει» τη διαφωνία με το Βερολίνο κυκλοφορούν τις τελευταίες ώρες από τις Βρυξέλλες.

Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Βήμα, η «μαγική» φόρμουλα ίσως είναι η φράση Master Financial Assistance Facility Agreement, δηλαδή η επίσημη ονομασία της δανειακής σύμβασης ανάμεσα στον EFSF, την Ελλάδα, το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και την ΤτΕ, η οποία κυρώθηκε από τη Βουλή το 2012.

Το τελικό κείμενο της αίτησης από την Αθήνα μπορεί να αναφέρει τη φράση ότι η Ελλάδα αιτείται την παράταση της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης (Master financial assistance facility of Greece) αντί για τη δανειακή σύμβαση ή το Πρόγραμμα-Μνημόνιο.

Σύμφωνα με την Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (22 Μαρτίου 2012), «εγκρίνεται το Σχέδιο της Κύριας Σύμβασης Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης μεταξύ του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), της Ελληνικής Δημοκρατίας, ως δικαιούχου κράτους- μέλους, του Ελληνικού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), ως εγγυητή, και της Τράπεζας της Ελλάδος, με τίτλο: «Κύρια Σύμβαση Χρηματοδοτικής Διευκόλυνσης» (Master Financial Assistance Facility Agreement) για την παροχή χρηματοδοτικής ενίσχυσης, έως το συνολικό ποσό των εκατόν εννέα δισεκατομμυρίων και εκατό εκατομμυρίων (109.100.000.000) ευρώ, με σκοπό την οικονομική ενίσχυση στο δικαιούχο κράτος-μέλος μέσω του ΕΤΧΣ, όπως συμφωνήθηκε στο Συμβούλιο της 12ης Μαρτίου 2012 των Υπουργών Οικονομικών των κρατών-μελών της ζώνης του ευρώ, μαζί με τα παραρτήματά της, όπως το Σχέδιο αυτό μαζί με τα παραρτήματα στην αγγλική γλώσσα…».

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Προσπάθειες καταβάλλονται τις τελευταίες ώρες για μια συμφωνία Ελλάδας – δανειστών της τελευταίας στιγμής, με τις Βρυξέλλες να αναμένουν το ελληνικό αίτημα για παράταση τς δανειακής σύμβασης, το οποίο θα κατατεθεί αύριο το πρωί.

Όπως δήλωσε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, η παράταση του προγράμματος εως το καλοκαίρι θα δώσει στην ευρωζώνη και την Ελλάδα χρόνο για να συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και ανάπτυξης για τη χώρα. Γι’αυτό εργάζονται από κοινού με τον επικεφαλής του Eurgroup Γ. Ντάισελμπλουμ, όπως είπε.

Σε δηλώσεις του στο βελγικό ραδιοφωνικό σταθμό RTL, ο Π. Μοσκοβισί χρησιμοποίησε τον όρο «πρόγραμμα» και όχι «δανειακή σύμβαση» για την οποία κάνει λόγο η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Επίτροπος τόνισε ότι οι τελευταίες διαβουλεύσεις στο πλαίσιο του Eurogroup ήταν «εποικοδομητικές», αλλά πλέον «πρέπει να περάσουμε στη δράση» και να υπάρξει αίτημα παράτασης από την ελληνική πλευρά.

Ο Moscovici επεσήμανε πως η παράταση είναι απαραίτητη για «κάποιους μήνες» προκειμένου να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις για την επίτευξη μιας νέας, συνολικής συμφωνίας.

Νωρίτερα, μιλώντας στο ZDF, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης αποκάλυψε πως η Αθήνα θα ζητήσει μια παράταση της ευρωπαϊκής χρηματοδότησης «κατά μερικούς μήνες». «Οφείλουμε να παρατείνουμε τη δανειακή σύμβαση κατά μερικούς μήνες για να έχουμε αρκετή σταθερότητα, ώστε να μπορέσουμε να διαπραγματευθούμε μια νέα συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και την Ευρώπη» είπε από τις Βρυξέλλες ο υπουργός.

Γι αυτή την παράταση, θα υπάρξουν «προφανώς τρεις ή τέσσερις προϋποθέσεις» πρόσθεσε ο κ. Βαρουφάκης, χωρίς να δώσει άλλες διευκρινίσεις.

Ωστόσο για το υπουργείο Οικονομικών της Γερμανίας, δανειακή σύμβαση και μνημόνιο είναι ένα, με το Βερολίνο να εμμένει στην παράταση και ολοκλήρωση του τρέχοντος προγράμματος διάσωσης της ελληνικής οικονομίας.

Εξάλλου, για την πορεία της διαπραγμάτευσης με τους εταίρους ενημέρωσε το μεσημέρι της Τετάρτης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός Α. Τσίπρας.

«Βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη καμπή, καταθέτουμε προτάσεις και ευελπιστούμε να περάσουμε τον κάβο» τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Η Ευρώπη ζει μια ιστορική περίοδο· ελπίζω να πετύχετε στην προσπάθειά σας, για να δει καλύτερες ημέρες ο λαός» απάντησε ο Κάρολος Παπούλιας.

ΤΟΡΠΙΛΗ ΣΟΙΜΠΛΕ ΣΤΗ ΣΥΜΒΙΒΑΣΤΙΚΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ

Με νέα συνέντευξη, στο κανάλι ZDF, επανέρχεται ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος απορρίπτει την πρόταση της Ελλάδας για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης, δηλώνοντας χαρακτηριστικά ότι δεν είναι προς συζήτηση, όπως μεταδίδει και το πρακτορείο Reuters. Ερωτηθείς για τα δημοσιεύματα ότι η Αθήνα θα ζητήσει εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης ο γερμανός ΥΠΟΙΚ δηλώνει ότι δεν γνωρίζει κάτι περισσότερο, αλλά πρόσθεσε: «Δεν υπάρχει δανειακή συμφωνία για την Ελλάδα, υπάρχει πρόγραμμα διάσωσης».

Το ζήτημα «δεν είναι η παράταση ενός δανειακού προγράμματος, αλλά εάν αυτό το πρόγραμμα διάσωσης θα ολοκληρωθεί, ναι ή όχι», δηλώνει στο ZDF.

ΣΕ ΑΛΛΟ ΜΗΚΟΣ ΚΥΜΑΤΟΣ Ο ΓΚΑΜΠΡΙΕΛ

Ικανοποίηση δηλώνει ο γερμανός υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Sigmar Gabriel, σχετικά με την πρόθεση της Ελλάδας να διαπραγματευτεί, μετά την ανακοίνωση ότι η Ελλάδα προτίθεται να υποβάλει την Τρίτη αίτημα παράτασης της δανειακής σύμβασης.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε, χαιρετίζει τις ενδείξεις από την ελληνική κυβέρνηση ότι είναι έτοιμη να διαπραγματευτεί, δήλωση η οποία σημαίνει πως η γερμανική πλευρά δεν θεωρούσε ότι… διαπραγματεύεται με την ελληνική κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ:

Α. ΣΑΜΑΡΑΣ: Στενεύουν τα χρονικά περιθώρια για λύση

FT: “Η ελληνική πρόταση δεν στέκει νομικά” λένε οι Γερμανοί

ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ

Αίτημα για εξάμηνη παράταση της δανειακής σύμβασης (και όχι του μνημονίου που τη συνοδεύει) καταθέτει Τετάρτη 18 Φεβρουαρίου η ελληνική κυβέρνηση, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης, μετά τις σχετικές πληροφορίες.

Η επιστολή – αίτημα που σχεδιάζει να αποστείλει στους Ευρωπαίους η ελληνική κυβέρνηση θα βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην πρόταση που έχει διατυπώσει η Κομισιόν για την Ελλάδα.

Να σημειωθεί ωστόσο ότι οι εταίροι μας δεν διαχωρίζουν τη δανειακή σύμβαση από το μνημόνιο (το οποίο αφορά τα συνοδευτικά μέτρα) και ζητούν παράταση και επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματος συνολικά.

Σε κάθε περίπτωση, η υποβολή αιτήματος για την παράταση της δανειακής σύμβασης κατά έξι μήνες, σημαίνει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα θα αναγκαστεί να βάλει πολύ νερό στο κρασί της, προκειμένου να επιτευχθεί η πολυπόθητη συμφωνία με τους εταίρους της ευρωζώνης.

Η πλήρης υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης αποτελεί μακρινό όνειρο επί του παρόντος, καθώς η κυβέρνηση θα δεσμευτεί ότι δεν θα λάβει μέτρα που θα επιβαρύνουν τον προϋπολογισμό.

Από την πλευρά τους οι Ευρωπαίοι θα δεσμευθούν ότι θα συνεχιστεί η χρηματοδότηση.

Όπως ανέφερε νωρίτερα το Μαξίμου, τα σημεία σύγκλισης στην πρόταση Μοσκοβισί ήταν τα εξής:

– Η ελληνική κυβέρνηση (…) ανακοίνωσε την πρόθεσή της να λάβει έκτακτες δράσεις για να διασφαλίσει ένα δικαιότερο και αποτελεσματικότερο φορολογικό σύστημα και να περιορίσει την ανθρωπιστική κρίση.

-Μέτρα για τον περιορισμό του βάρους του χρέους και για να επιτευχθεί μια περαιτέρω βιώσιμη μείωση της ελληνικής αναλογίας χρέους ανά ΑΕΠ πρέπει να υπολογιστούν παράλληλα με τις δεσμεύσεις του Eurogroup του Νοεμβρίου του 2012.

-Τα παραπάνω σχηματίζουν μια βάση για μια επέκταση της τρέχουσας δανειακής σύμβασης, που θα μπορούσε να λάβει τη μορφή ενός [τετράμηνου] ενδιάμεσου προγράμματος, ως μεταβατικό στάδιο προς ένα νέο σύμφωνο για την ανάπτυξη για την Ελλάδα, που θα εξαχθεί και ολοκληρωθεί σε αυτή την περίοδο.

Keywords
financial times, εν λόγω, δανειακή σύμβαση, αλέξης τσίπρας, ελλαδα, μνημονιο, σόιμπλε, times, αθηνα, νέα, βρυξέλλες, βοηθεια, τσιπρας, reuters, λύση, twitter, euro, working, group, τραπεζες, loan, master, deal, efsf, ττε, βουλη, καλοκαιρι, rtl, δραση, zdf, διευκρινίσεις, gabriel, σημαίνει, θεσσαλονικη, αεπ, Αντωνης Σαμαρας, γερμανος, εφημεριδα δημοκρατια, καθαρα δευτερα, φορολογικη δηλωση 2011, παραταση φορολογικων δηλωσεων, Πρώτη ημέρα του Καλοκαιριού, σαμαρας, νεα κυβερνηση, μνημονιο 2, εκλογες 2012, βαρουφακης, μνημονιο 3, σχεδιο αθηνα, αλέξης τσίπρας, το θεμα, αεπ, βερολινο, βημα, γερμανια, θεμα, ονειρο, πλαισιο, προγραμμα, το βημα, ττε, υπουργειο οικονομικων, φυσικη, ωρα, reuters, rtl, times, zdf, αμοιβαια, αξιοπρεπεια, βοηθεια, βρυξέλλες, γαβριηλ, γεφυρα, γινει, γλωσσα, δανειακή σύμβαση, δευτερα, διαστημα, δηλωση, δηλωσεις, διευκρινίσεις, δωσει, εφημεριδα της κυβερνησεως, ευρω, ειπε, υπαρχει, εβδομαδα, εν λόγω, εξι, επικοινωνια, εποχη, επιθυμια, ευρωπη, εφημεριδα, ιδια, ηρεμια, θετικο, ισορροπια, κυβερνηση, κειμενο, κλιμα, κρασι, λύση, λογια, λογο, μαξιμου, μηνες, μειωση, μορφη, νερο, παντα, ομπρελα, ουσια, παμε, πεμπτη, πρωι, συγκεκριμενα, συζητηση, σειρα, σόιμπλε, σχεδιο, τριτη, υλοποιηση, φορμουλα, φορα, χρονικα, ωρες, ωρα ελλαδας, group, efsf, εννεα, euro, ετοιμη, financial times, gabriel, χωρα, υπουργειο, loan, master, πηγες, πληροφοριες, σημαίνει, θεσεις, working
Τυχαία Θέματα