Αιματηρές ταραχές στο Ιράν – Τουλάχιστον 22 νεκροί διαδηλωτές – Ανησυχία στη διεθνή κοινότητα

11:30 2/1/2018 - Πηγή: BankWars

Εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ταραχές κατά τη διάρκεια της νύχτας στην περιοχή Ισφαχάν του Ιράν, μετέδωσε πριν από λίγο η ιρανική κρατική τηλεόραση, καθώς συνεχίζονται οι συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές και στις δυνάμεις ασφαλείας στη χώρα για έκτη μέρα.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών ανήλθε σε 22. Έξι διαδηλωτές σκοτώθηκαν στην προσπάθειά τους να αφαιρέσουν οπλισμό από αστυνομικό τμήμα.

Στην πόλη

Χομεϊνισάρ ένας 11χρονος σκοτώθηκε και ο πατέρας του τραυματίστηκε από τις σφαίρες διαδηλωτών, ενώ σκοτώθηκε και ένα μέλος των Φρουρών της Επανάστασης και ένας αστυνομικός στην πόλη Νατζαφαμπάντ.

Από το Σάββατο η ιρανική αστυνομία έχει συλλάβει 450 ανθρώπους στην Τεχεράνη, ανακοίνωσε ο αναπληρωτής κυβερνήτης της πρωτεύουσας.

«Διακόσιοι άνθρωποι συνελήφθησαν το Σάββατο, 150 την Κυριακή και περίπου 100 την Δευτέρα», δήλωσε ο Αλί-Ασγκάρ Νασερμπάχτ στο πρακτορείο ειδήσεων Ilna, που πρόσκειται στους μεταρρυθμιστές.

Οι διαδηλώσεις σε πόλεις του Ιράν είναι οι μεγαλύτερες που σημειώνονται μετά τις αμφισβητούμενες προεδρικές εκλογές του 2009.

Ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη στην πόλη Μασχάντ, αρχικά σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις ανατιμήσεις και την διαφθορά, αλλά έκτοτε εξαπλώθηκαν σε όλη τη χώρα εξαιτίας της γενικότερης λαϊκής δυσαρέσκειας εναντίον της κυβέρνησης.

Ο πρόεδρος της χώρα Χασάν Ροχανί δήλωσε ότι οι διαδηλώσεις είναι μια “ευκαιρία και όχι μια απειλή”, αλλά δεσμεύτηκε να καταστείλει τους “παράνομους”.

Ανησυχία στην Τουρκία

Η Τουρκία εξέφρασε σήμερα την ανησυχία της για τις πληροφορίες που κάνουν λόγο για νεκρούς στο Ιράν και για καταστροφές δημόσιων κτιρίων στη διάρκεια αστυνομικής επιχείρησης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων που ξεκίνησαν την περασμένη εβδομάδα.

“Θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να αποφευχθεί η βία και να μην υποκύψουν στις προκλήσεις”, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών εκφράζοντας την ελπίδα να αποφευχθούν και οι παρεμβάσεις ξένων δυνάμεων.

Παρέμβαση Τραμπ

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ υποστήριξε, με μήνυμά του στο Twitter, ότι οι διαδηλώσεις στο Ιράν δείχνουν ότι οι πολίτες της χώρας διαφωνούν με τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας εκ μέρους της Τεχεράνης.

Από την Πέμπτη, εκατοντάδες Ιρανοί σε όλη τη χώρα συμμετέχουν σε διαδηλώσεις διαμαρτυρόμενοι για την ανεργία, τη φτώχεια και την αύξηση του κόστους διαβίωσης.

“Μεγάλες διαδηλώσεις στο Ιράν. Ο λαός τελικά αντιλαμβάνεται το πώς κλέβουν και διασκορπίζουν τα λεφτά και τον πλούτο του στην τρομοκρατία. Φαίνεται ότι δεν θα το ανεχθούν άλλο. Οι ΗΠΑ παρακολουθούν πολύ στενά για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων”, ανέφερε σε μήνυμα που ανάρτησε στο Twitter.

Από την πλευρά της, η Νίκι Χέιλι, η εκπρόσωπος των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη, σχολίασε ότι οι πολίτες του Ιράν “δοκιμάζουν” το καθεστώς. “Ο ιρανικός λαός, που καταπιέζεται εδώ και πολύ καιρό, βρίσκει τώρα τη φωνή του” σε αυτές τις “ειρηνικές διαδηλώσεις”, ανέφερε σε ανακοίνωσή της, εκφράζοντας την ελπίδα ότι “θα γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και η ελευθερία” στο Ιράν.

Στο μήνυμά της, με την ευκαιρία της έλευσης του νέου έτους, η Χέιλι είπε ότι οι Αμερικανικοί προσεύχονται “για τα εκατομμύρια των ανθρώπων που υποφέρουν φριχτά από τις καταπιεστικές κυβερνήσεις της Βόρειας Κορέας, της Βενεζουέλας, της Κούβας και ιδίως του Ιράν”.

Ροχανί: Ο λαός έχει δικαίωμα να διαμαρτύρεται

Οι Ιρανοί έχουν το δικαίωμα να διαμαρτύρονται και να ασκούν κριτική στην εξουσία, αλλά οι πράξεις τους δεν πρέπει να οδηγούν στη βία ή στην καταστροφή δημόσιας περιουσίας, δήλωσε χθες ο πρόεδρος του Ιράν Χασάν Ροχανί, στην πρώτη δημόσια αντίδρασή του μετά από τέσσερις ημέρες αντικυβερνητικών διαδηλώσεων στη χώρα.

“Ο λαός είναι απολύτως ελεύθερος να ασκεί κριτική στην κυβέρνηση και να διαμαρτύρεται. Όμως οι διαμαρτυρίες θα πρέπει να γίνονται κατά τρόπο που να βελτιώνουν την κατάσταση στη χώρα και τη ζωή τους” φέρεται να είπε ο Ροχανί στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, σύμφωνα με το επίσημο ειδησεογραφικό πρακτορείο IRNA.

Ο Ιρανός πρόεδρος απάντησε επίσης στα σχόλια που έκανε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εξέφρασε τη συμπαράστασή του στους διαδηλωτές. “Αυτός ο άνθρωπος στην Αμερική που σήμερα εκφράζει τη συμπάθειά του στον λαό μας ξέχασε ότι πριν από μερικούς μήνες αποκαλούσε τον ιρανικό λαό τρομοκράτες. Αυτός ο άνθρωπος που τάσσεται ολόψυχα κατά του ιρανικού έθνους δεν έχει κανένα δικαίωμα να συμμερίζεται τους Ιρανούς”, κατέληξε.

Keywords
Τυχαία Θέματα