Αγρότες αποκλείουν δρόμους, Εφορίες, τελωνεία – “Ξηλώνουν” πανακίδες γραφείων του ΣΥΡΙΖΑ

Μπλόκα στις εθνικές οδούς και καταλήψεις σε εφορίες, κτίρια περιφερειών και γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η εικόνα από τις κινητοποιήσεις των αγροτών και σήμερα, καθώς δεν κάνουν πείσω στις θέσεις τους, απαιτώντας από την κυβέρνηση να αποσύρει την πρόταση για την μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Τα Τέμπη παραμένουν κλειστά επ’ αόριστον, όπως και ο Ισθμός και τα Μάλγαρα, ενώ αποκλεισμοί γίνονται σε πολλά ακόμη σημεία. Την ίδια ώρα, στον «χορό» των κινητοποιήσεων μπήκαν και οι Βούλγαροι

οδηγοί φορτηγών, προχωρώντας σε αντίποινα, εξοργισμένοι από τα μπλόκα των Ελλήνων αγροτών, που δυσκολεύουν τη δουλειά τους.

Ο κόμβος του Μπράλου είναι κλειστός από τις 6 το απόγευμα. Η κυκλοφορία των οχημάτων τόσο στην εθνική οδό Αθηνών Λαμίας όσο και στην εθνική οδό Θερμοπυλών Ιτέας έχει διακοπεί, και οι αγρότες δηλώνουν ενωμένοι και αποφασισμένοι να συνεχίσουν την κινητοποίηση.

Μάλιστα αυτή την ώρα σε όλα τα μπλόκα της Φθιώτιδας γίνονται συνελεύσεις προκείμενου να αποφασίσουν την μεταφορά όλων των τρακτέρ στον κόμβο του Μπράλου και τη δημιουργία εκεί ενός πολύ δυνατού μπλόκου.

Περιμένουμε τις κινήσεις του πρωθυπουργού αλλά και των κομμάτων λένε οι εκπρόσωποι των αγροτών που επισημαίνουν πως αυτή είναι η αρχή που αγώνα που κάνουν αφού αν η κυβέρνηση δεν πάρει πίσω το ασφαλιστικό δεν υπάρχει λόγος να γυρίσουν στα χωράφια τους.

Επίσης αυτήν την ώρα οι αγρότες έχουν κλείσει τον δρόμο στην Αμφίκλεια και τον παλιό Λεβέντη με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί και πάλι κυκλοφοριακό χάος

Τα φορτηγά ακινητοποιούνται από τους αστυνομικούς αφού δεν υπάρχει καμία διέξοδος, ενώ τα ΙΧ που κινούνται από την Λαμία προς την Αθήνα, εκτρέπονται από την παλιά εθνική οδό Αθηνών Λαμίας, στην Δαμάστα, από εκεί ανεβαίνουν στον δρόμο του Μπράλου και κινούνται μέσω Αμφίκλειας από χωματόδρομους αφού και εκεί υπάρχει μπλόκο, στο Μόδι. Από το Μόδι, όσοι κινούνται προς Αθήνα συνεχίζουν προς Σφάκα και Αταλάντη και βγαίνουν στην εθνική οδό, ενώ όσοι κινούνται προς τη Φθιώτιδα από το Μόδι κατεβαίνουν στο Ρεγγίνι και από εκεί στην εθνική οδό.

Απέκλεισαν τους μεθοριακούς σταθμούς

Σήμερα, οι Βούλγαροι οδηγοί φορτηγών απέκλεισαν την κυκλοφορία σε όλους τους κύριους μεθοριακούς σταθμούς μεταξύ Ελλάδας και Βουλγαρίας. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν τις κινητοποιήσεις τους, μέχρι να ανοίξουν το δρόμο οι Ελληνες αγρότες.

Αποτέλεσμα αυτού, να έχει σχηματιστεί ουρά 17 χλμ. το μεσημέρι, από τη βουλγαρική πλευρά στον μεθοριακό σταθμό Κούλατα-Προμαχώνας. «Για έναν και πλέον μήνα επικρατεί κυκλοφοριακό χάος εδώ και εμείς, οι μεταφορικές επιχειρήσεις, είμαστε εκείνοι που έχουν πληγεί πιο πολύ. Η κατάσταση μας ανάγκασε να αντιδράσουμε και να στήσουμε αυτά τα μπλόκα», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βεσελίν Ντάνκο, ένας από τους οδηγούς φορτηγών που εμποδίζουν την κυκλοφορία όλων των οχημάτων σε αυτόν τον πολυσύχναστο οδικό άξονα.

Αλλοι δύο μεθοριακοί σταθμοί στα ελληνο-βουλγαρικά σύνορα (Καπιτάν Πέτκο-Ορμένιο και Ίλιντεν-Εξοχή) έχουν επίσης αποκλειστεί.

Ενταση στο Μεσολόγγι

Επεισόδια σημειώθηκαν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, το μεσημέρι, με τους αγρότες να κατεβάζουν μάλιστα την πινακίδα του κόμματος που υπήρχε στο μπαλκόνι.

Ολα ξεκίνησαν όταν οι αγρότες της περιοχής έκαναν συγκέντρωση στην πόλη και ζήτησαν να μπουν στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ, στην κεντρική πλατεία, ώστε να παραδώσουν ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Λίγο αργότερα, σύμφωνα με το ΑΙΧΜΗTV εμφανίστηκε συνεργάτης της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Μαρίας Τριανταφύλλου, ο οποίος τους γνωστοποίησε πως έχει εντολή να μην επιτραπεί η είσοδος στα γραφεία, κάτι που εκνεύρισε τους αγρότες που απείλησαν να επιστρέψουν με τρακτέρ.

«Εμείς ήρθαμε εδώ ειρηνικά να μεταφέρουμε τα αιτήματά μας. Αν δεν μας ανοίξουν όμως θα σπάσουμε την πόρτα», έλεγαν χαρακτηριστικά. Αργότερα επέστρεψαν με τρακτέρ στο σημείο και κάποιοι σκαρφάλωσαν στα οχήματα και κατάφεραν να φθάσουν στο μπαλκόνι των γραφείων, από όπου αφαίρεσαν την πινακίδα.

«Δεν μπορεί να ζητάει διάλογο ο ΣΥΡΙΖΑ με κλειστές πόρτες και δεν δεχόμαστε να μας χαρακτηρίζει ακροδεξιά στοιχεία. Είμαστε όλοι αγρότες που διεκδικούμε το δίκιο μας», ανέφεραν χαρακτηριστικά. Επίσης άδειασαν πορτοκάλια και ελιές στην είσοδο των γραφείων και αποχώρησαν.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΝΕ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμερα 17/2/2016 γίναμε μάρτυρες πρωτοφανών επεισοδίων στα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ στο Μεσολόγγι. Ολιγομελής ομάδα αγροτών από το μπλόκο του Κεφαλοβρύσου επιχείρησε να επιδώσει ψήφισμα με τα αιτήματά τους. Όταν διαπίστωσαν ότι τα γραφεία του ΣΥΡΙΖΑ ήταν κλειστά, παραβιάζοντας κάθε έννοια δημοκρατικής δεοντολογίας και στοιχειώδους λειτουργίας κράτους δικαίου, προέβησαν σε βανδαλισμούς και υλικές φθορές», αναφέρει η ανακοίνωση της ΝΕ ΣΥΡΙΖΑ Αιτωλοακαρνανίας.

«Την στιγμή κατά την οποία έχει ανοίξει ο δρόμος του διαλόγου της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των αγροτών για την εξεύρεση λύσεων στα αιτήματά τους, τέτοιου είδους ενέργειες προσπαθούν να δυναμιτίσουν το κλίμα συνεννόησης και δημιουργούν εύλογα ερωτηματικά σχετικά με τις προθέσεις ορισμένων κύκλων απέναντι στα πραγματικά προβλήματα των αγροτών», σημειώνεται ακόμη.

Οι αγρότες πρέπει να απομονώσουν αυτές τις μειοψηφικές ομάδες, καταλήγει η ανακοίνωση και εκφράζει τη βεβαιότητα «ότι οι τοπικές κοινωνίες, τα πολιτικά κόμματα, οι επαγγελματικοί και παραγωγικοί φορείς του νομού μας, καταδικάζουν απερίφραστα τέτοιου είδους συμπεριφορές».

Απέκλεισαν το διοικητήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας

Στην Καβάλα, οι αγρότες προχώρησαν σε αποκλεισμό του διοικητηρίου της Περιφερειακής Ενότητας, όπου στεγάζονται και οι υπηρεσίες της εφορίας. Με τα τρακτέρ τους, αλλά και δεμάτια από άχυρα απέκλεισαν την κεντρική είσοδο του κτιρίου.

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης αγροτικής ανάπτυξης της Περιφέρειας ΑΜΘ Σωτήρης Παπαδόπουλος, τόνισε σε δηλώσεις του στην είσοδο του Διοικητηρίου ότι οι παραγωγοί κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις, καθώς η αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησης παραμένει.

Ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νέστου, Γιάννης Πασαλίδης διεμήνυσε ότι με απόφαση των μπλόκων της περιφέρειας, οι αγρότες θα κλιμακώσουν τον αγώνα τους και κάλεσε τους συναδέλφους τους να μην μετέχουν σε διάλογο αν δεν διασφαλιστούν τα αιτήματά τους. «Το κτήριο της Περιφερειακής Ενότητας Καβάλας και η εφορία θα παραμείνουν αποκλεισμένα, όπως και τα τελωνεία της περιφέρειας μας, ενώ οι αποκλεισμοί των παραδρόμων θα γίνονται από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 12 το βράδυ. Το πόσο θα συνεχίσουμε την κινητοποίησή μας στο διοικητήριο θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις», πρόσθεσε.

Καταλήψεις σε εφορίες

Τις κινητοποιήσεις τους κλιμάκωσαν και αλλού οι αγρότες. Κατάληψη έκαναν στην ΔΟΥ Πύργου, αλλά και η Α’ ΔΟΥ Λάρισας στην Φιλιππούπολη και στη ΔΟΥ Τρικάλων για δύο ώρες.

Μάλιστα, προχωρούν και σε εναλλακτικές μορφές διαμαρτυρίας. Στον κόμβο Αντιγόνου, με τη λήξη του 24ωρου αποκλεισμού, θα οργανωθεί μουσική εκδήλωση στην παλαιά εθνική οδό Θεσσαλονίκης- Εδεσσας, με τους αγρότες να θέλουν να στείλουν και μήνυμα ότι θα παραμείνουν στους δρόμους όσο χρειαστεί. Μάλιστα, φορείς και συνεταιρισμοί της περιοχής έχουν ετοιμάσει μεζέδες, για να μοιράζουν στους διερχόμενους.

Διαφορετικό ήταν το κλίμα στα Νέα Μουδανιά σήμερα το πρωί, όπου οι αγρότες απέκλεισαν τις εισόδους δύο υποκαταστημάτων τραπεζών.

ΠΗΓΗ: iefimerida.gr

Keywords
Τυχαία Θέματα