Πρωτοχρονιά με κρύο και χιόνια ακόμη και στο κέντρο της Αθήνας!

Σε «λευκό κλοιό» βρίσκεται από το πρωί το μεγαλύτερο μέρος της Ελλάδας, με την κακοκαιρία και το ψύχος να αναμένεται να συνεχιστούν μέχρι και την Πρωτοχρονιά.

Με έκτακτο δελτίο πρόγνωσης επικίνδυνων καιρικών φαινομένων, η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία ενημερώνει πως οι χιονοπτώσεις θα συνεχιστούν και τις επόμενες ημέρες, ακόμη και σε περιοχές με υψόμετρο 200 μέτρα, με αποτέλεσμα τις επόμενες ώρες να χιονίσει ακόμα και στο

κέντρο της Αθήνας.

Από νωρίς σήμερα το πρωί οι βόρειες περιοχές της Αττικής ντύθηκαν στα λευκά, ενώ τις επόμενες ώρες τα φαινόμενα θα είναι ιδιαίτερα έντονα κυρίως στη δυτική, βόρεια και ανατολική Αττική. Η εξασθένιση των φαινομένων θα ξεκινήσει σταδιακά από την Πέμπτη.

Παράλληλα, οι χιονοπτώσεις που εκδηλώνονται στην ανατολική Θεσσαλία, τις Σποράδες, την κεντρική και ανατολική Στερεά, την Εύβοια και την Πελοπόννησο θα ενταθούν περαιτέρω και θα συνεχιστούν και αύριο Τετάρτη, ενώ από την Πέμπτη σταδιακά θα εξασθενήσουν.

Οι θερμοκρασίες θα είναι ιδιαίτερα χαμηλές το επόμενο τριήμερο, κυρίως στην κεντρική και βόρεια χώρα, και ο παγετός θα είναι ισχυρός .

Στο μεταξύ, λόγω της χιονόπτωσης απαραίτητες είναι οι αντιολισθητικές αλυσίδες σε πολλές περιοχές της Αττικής και από την Τροχαία συνιστάται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί κατά τις μετακινήσεις τους, καθώς επίσης τα οχήματα να φέρουν αντιολισθητικές αλυσίδες σε περίπτωση που θα χρειαστούν.

Σημειώνεται ότι για τη φιλοξενία αστέγων, λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης του καιρού και των χαμηλών θερμοκρασιών που επικρατούν στην Αθήνα, ο δήμος Αθηναίων διαθέτει δύο θερμαινόμενες αίθουσες, τη Λέσχη Φιλίας στη Γκράβα και το Γραφείο 4ΔΔ στον Κολωνό.

ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΖ ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Αρχίζει νέα πτώση της θερμοκρασίας από τα βόρεια προς τα νότια, που τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς θα δώσει τη θέση της σε μεγάλη επιδείνωση του καιρού. Ραγδαία πτώση της θερμοκρασίας αναμένεται από το μεσημέρι από βορά προς νότο, ενώ χιονοπτώσεις θα σημειωθούν ακόμα και σε πεδινές περιοχές της Εύβοιας, της Μαγνησίας και της Ανατολικής Στερεάς. Θυελλώδεις βοριάδες θα πνέουν στο μεγαλύτερο μέρος του Αιγαίου.

Στην Αττική προβλέπονται συννεφιά, βροχές και στα βουνά χιόνια. Τη νύχτα προς την Τετάρτη είναι πολύ πιθανόν να ξεκινήσουν χιονοπτώσεις και στα βόρεια προάστια. Οι βορειοανατολικοί άνεμοι από το απόγευμα θα ενισχυθούν στα 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία στην Αθήνα θα κυμανθεί από 3 έως 7 βαθμούς. Στη Θεσσαλονίκη κατά διαστήματα θα χιονίζει. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 3 (-3) έως 1 βαθμό Κελσίου.Στη Θράκη και στη Μακεδονία προβλέπονται χιονοπτώσεις, που το απόγευμα θα ενταθούν. Στο Θρακικό θα πνέουν βορειοανατολικοί άνεμοι 7 με 8 και το βράδυ 9 μποφόρ. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 2 με 4 βαθμούς.Στην Ήπειρο, στα νησιά του Ιονίου και στη δυτική Στερεά αναμένονται βροχές ή χιονόνερο στα παραθαλάσσια και χιονοπτώσεις στα υπόλοιπα. Οι άνεμοι στο Ιόνιο θα πνέουν βορειοανατολικοί 5 με 6 μποφόρ.Στην Πελοπόννησο θα έχουμε, συννεφιά, βροχές, σποραδικές καταιγίδες, στα ανατολικά χιονόνερο και στα ορεινά και ημιορεινά χιόνια. Η θερμοκρασία θα φτάσει στα δυτικά στους 10 και στα ανατολικά στους 6 με 8 βαθμούς.Στα Κύθηρα από το μεσημέρι θα πνέουν άνεμοι ενισχυμένοι στα 6 με 8 μποφόρ.Στην Κρήτη προβλέπονται κατά διαστήματα έντονες βροχοπτώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν, στη δυτική Κρήτη βορειοανατολικοί 6 με 8 μποφόρ και στην ανατολική Κρήτη νοτιοδυτικοί με την ίδια ένταση. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από 8 έως 15 βαθμούς.Στα Δωδεκάνησα, στις Κυκλάδες, στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου και στις Σποράδες αναμένονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες που, κυρίως στα Δωδεκάνησα, θα είναι ισχυρές. Η ένταση των ανέμων θα φτάνει στα 7 με 9 μποφόρ.Στη Θεσσαλία, προβλέπονται, χιονόνερο ή χιόνι. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί από μείον 3 (-3) έως 2 βαθμούς.Στην ανατολική Στερεά και στην Εύβοια, αναμένονται στα πεδινά και στα παραθαλάσσια, βροχές ή χιονόνερο. Χιονοπτώσεις θα έχουμε, κατά τη διάρκεια της ημέρας από τα 200 μέτρα και πάνω, το βράδυ όμως θα χιονίσει και σε περιοχές με χαμηλό υψόμετρο. Η θερμοκρασία δεν θα ξεπεράσει τους 5 με 7 βαθμούς.

Keywords
Τυχαία Θέματα