ΑΓΟΡΕΣ: Μικρά κέρδη στην Ευρώπη, προβληματισμός για τράπεζες – Χρυσός στα 1.137,4 δολάρια

upd:Με κέρδη ολοκλήρωσαν την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια. Ο ευρωπαϊκός όμως τραπεζικός δείκτης κινήθηκε χαμηλότερα 0,4%.

Ο ευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε 0,34% στις 360 μονάδες. Στην εβδομάδα ο δείκτης σημείωσε κέρδη 1%.

Στο Λονδίνο, ο FTSE 100 κατέγραψε άνοδο 0,18% στις 7.011 μονάδες, στη Φρανκφούρτη ο δείκτης DAX κινήθηκε υψηλότερα 0,33% στις 11.404 μονάδες και στο Παρίσι ο CAC 40 έκλεισε με κέρδη 0,29% στις 4.833 μονάδες.

Στα χρηματιστήρια του ευρωπαϊκού νότου, ο δείκτης IBEX της

Μαδρίτης κατέγραψε άνοδο 0,77% στις 9.412 μονάδες και ο δείκτης MIB στο Μιλάνο έκλεισε με κέρδη 0,11% στις 19.014 μονάδες.

ΧΡΥΣΟΣ

Το συμβόλαιο χρυσού παραδόσεως Φεβρουαρίου ενισχύθηκε κατά 0,7% στα 1.137,4 δολάρια την ουγγιά στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σήμερα ο χρυσός ανέκτησε μέρος του χαμένου του εδάφους την Πέμπτη, οπότε και σημείωσε πτώση 2,9%. Στην εβδομάδα, ο χρυσός υποχώρησε κατά 2,1%.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Υψηλά 11 μηνών στην Ευρώπη – Τέλος στο ράλι του δολαρίου

Σε υψηλό 11 μηνών σκαρφάλωσαν σήμερα οι ευρωπαϊκές μετοχές εν μέσω εικασιών για συγχωνεύσεις και εξαγορές, ενώ τερματίστηκε το ράλι του δολαρίου καθώς οι επενδυτές προσπαθούσαν να προσαρμόσουν τα χαρτοφυλάκιά τους για να διαχειριστούν τις αυξήσεις των αμερικανικών επιτοκίων που επίκεινται νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Ο παγκόσμιος δείκτης μετοχών MSCI, που παρακολουθεί μετοχές σε 46 χώρες, σημείωσε νωρίτερα άνοδο κατά 0,18%. Ο ιαπωνικός Nikkei ενισχύθηκε κατά 0,7% αφού ανήλθε σε υψηλό έτους εν μέσω θετικών προοπτικών για τις εξαγωγές λόγω της υποχώρησης του γεν.

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές καταγράφουν διακυμάνσεις μετά τη συνεδρίαση της αμερικανικής Federal Reserve την Τετάρτη, όπου η κεντρική τράπεζα της χώρας αύξησε τα επιτόκια για πρώτη φορά εδώ και ένα χρόνο ενώ προέβλεψε τρεις ακόμα αυξήσεις επιτοκίων στις ΗΠΑ την επόμενη χρονιά.

Ο δείκτης δολαρίου, που αποτυπώνει την αξία του αμερικανικού νομίσματος έναντι ενός καλαθιού βασικών νομισμάτων, διαμορφώθηκε νωρίτερα στο 102,970 καταγράφοντας πτώση 0,5%. Χθες, ανήλθε στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 14 ετών, στο 103,560.

Μικρή άνοδο 0,16% κατέγραφαν οι ευρωπαϊκές μετοχές. Οι εικασίες για εξαγορές και συγχωνεύσεις που κυκλοφόρησαν αναφορικά με τη φαρμακευτική Actelion και την ασφαλιστική Generali βοήθησαν τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 να καταγράψει νωρίτερα υψηλό 11 μηνών. Αναλυτές και χρηματιστές είπαν ότι οι προοπτικές για την ευρωπαϊκή χρηματιστηριακή αγορά παραμένουν γενικώς θετικές μεσοπρόθεσμα, με τους βασικούς δείκτες πιθανόν να ανέλθουν σε νέα υψηλά επίπεδα.

Η προοπτική σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής στις ΗΠΑ επίσης οδήγησε τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων στο υψηλότερο επίπεδό τους τα τελευταία δύο και πλέον έτη. Στην Ευρώπη, οι αποδόσεις των διετών γερμανικών ομολόγων υποχώρησαν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα μετά τις πρόσφατες αλλαγές της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας στο πρόγραμμα αγοράς στοιχείων ενεργητικού.

Keywords
Τυχαία Θέματα