ΑΓΟΡΕΣ: Υπερβολικός ο φόβος για νέα κρίση μετά τη «σφαλιάρα» της Espirito Santo; Οι προοπτικές

Στιγμές… 2008 και 2012 έζησαν το τελευταίο διήμερο οι ευρωπαϊκές αγορές, με την ανησυχία για μια νέα τραπεζική κρίση να χτυπάει «κόκκινο», μετά τους μπελάδες της πορτογαλικής Banco Espirito Santo.

Οι αγορές αντέδρασαν βίαια, με τους δείκτες σε Ευρώπη και περιφέρεια να καταγράφουν ισχυρές απώλειες, θυμίζοντας σε όλους ότι μια αρνητική είδηση είναι αρκετή για να διαταράξει τη φαινομενική ηρεμία και να τινάξει στον αέρα την επενδυτική εμπιστοσύνη.

H τραπεζική «εμπλοκή» στην Πορτογαλία, οδήγησε

το Χρηματιστήριο της Λισαβόνας σε απώλειες άνω του 4%, ενώ ισχυρές πιέσεις που ξεπέρασαν το 2% δέχθηκαν Μαδρίτη, Αθήνα, Μιλάνο. Από την πτώση δε γλίτωσαν και οι μεγάλες αγορές σε Λονδίνο, Παρίσι, Βερολίνο.

Ήταν όμως δικαιολογημένος ο πανικός; Οι αναλυτές απαντούν πως όχι.

Goldman Sachs και Bank of America έσπευσαν να κατευνάσουν τις ανησυχίες, τονίζοντας ότι δεν πρόκειται να προκληθεί συστημική κρίση λόγω των προβλημάτων της Banco Espirito Santo.

Σύμφωνα με τους αναλυτές, η κρίση στην πορτογαλική τράπεζα δεν θα προκαλέσει συστημικές επιπτώσεις, λόγω του περιορισμένου μεγέθους του ενεργητικού της, της περιορισμένης έκθεσής της στο εξωτερικό, αλλά και το «ανάχωμα» ρευστότητας από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ).

Όσον αφορά την επόμενη ημέρα για τις αγορές, η Bank of America Merill Lynch, ναι μεν υποβαθμίζει την κρίση που προκάλεσε η πορτογαλική τράπεζα, ωστόσο εκτιμά ότι το ράλι φτάνει στο τέλος του, καθώς μειώνεται η διάθεση για ρίσκο.

«Δεν υπήρξε πανικός στην περιφέρεια» υποστηρίζει το πρακτορείο Bloomberg σχολιάζοντας την επίδραση των εξελίξεων στην Banco Espirito Santo στην αγορά ομολόγων του ευρωπαϊκού Νότου. Παρά την αναταραχή στις μετοχές, η αντίδραση στην αγορά ομολόγων ήταν ψύχραιμη, αναφέρει το πρακτορείο.

«Η ελάχιστη αύξηση στις αποδόσεις των ομολόγων της περιφέρειας δείχνει πόσο πολύ έχουν προχωρήσει τα εν λόγω κράτη μέσα σε δύο χρόνια» λέει το δημοσίευμα και συμπληρώνει πως οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων Πορτογαλίας έμειναν κάτω από το 4%, δηλαδή σε επίπεδο χαμηλότερο από το ένα τέταρτο των υψηλών του 2012. Στα 10ετή ομόλογα της Ισπανίας, οι αποδόσεις αυξήθηκαν κατά 7 μονάδες βάσης. Πρόκειται μεν για την πέμπτη μεγαλύτερη αύξηση φέτος, «αλλά εάν συζητούσαμε το 2012, δεν θα έπιανε καν το top 75».

Keywords
Τυχαία Θέματα