ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΔΥΟ ΒΑΘΜΙΔΩΝ ΑΠ’ΤΗ MOODY’S – “ΒΕΛΤΙΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ”

10:08 1/8/2014 - Πηγή: BankWars

[UPD] Ο ΟΙΚΟΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ MOODY’S ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΕ ΑΡΓΑ ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ ΚΑΤΑ ΔΥΟ ΒΑΘΜΙΔΕΣ ΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ ΣΕ Caa1 ΑΠΟ Caa3 – ΔΙΑΤΗΡΗΣΕ ΣΤΑΘΕΡΟ ΤΟ OUTLOOK.

Σύμφωνα με τη νέα αξιολόγηση, τη δεύτερη από τον ίδιο οίκο μετά το Νοέμβριο

του 2013, η Ελλάδα βρίσκεται πλέον στη βαθμίδα “Caa1″ από τη “Caa3″ που βρισκόταν προηγουμένως.

Ο διεθνής οίκος προχώρησε επίσης στην αναβάθμιση του μακροπόθεσμου rating για το country ceiling του χρέους και των καταθέσεων σε ξένο νόμισμα, σε Ba3 από Β3 πριν. Το βραχυπρόθεσμο rating παραμένει στην κατηγορία Not Prime.

Οι αναλυτές του οίκου κάνουν λόγο στην αξιολόγησή τους για «σημαντική βελτίωση της δημοσιονομικής θέσης» της Ελλάδας και για βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της. Εκτιμούν, δε, ότι η χώρα θα πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα της τάξης περίπου του 1,6% για φέτος.

Η αναγνώριση της προόδου της ελληνικής οικονομίας αναμενόταν να γίνει από τον οίκο στις αρχές Απριλίου. Τελικά τότε η Moody’s είχε προχωρήσει μόνο σε αναβάθμιση του outlook του ελληνικού τραπεζικού συστήματος σε «σταθερό» από «αρνητικό».

Αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον διεθνή οίκο η αναβάθμιση οφείλεται στους εξής παράγοντες:

Την σημαντικη βελτίωση της δημοσιονομικής κατάστασης της Ελλάδας τα προηγούμενα χρόνια και την άποψη της Moody΄s ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για περαιτέρω δημοσιονομική βελτίωση θα οδηγήσει σε μείωση του δημοσίου χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ. Ο διεθνής οίκος προβλέπει ότι το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ θα φτάσει στο ζενίθ φέτος και από το 2015 θα αρχίσει να υποχωρεί.Στην βελτίωση των οικονομικών προοπτικών της χώρας, που βασίζεται τόσο στην κυκλική ανάκαμψη όσο και στην πρόοδο από την εφαρμογή των δομικών μεταρρυθμίσεων, που θα ενισχύσουν την πτωτική τροχιά του χρέους ως ποσοστού του ΑΕΠ.Τα μειωμένα επιτόκια αλλά και η επέκταση της ωρίμανσης των δανείων της κυβέρνησης (που οφείλονται κυρίως στους επίσημους πιστωτές), προσδίδουν δημοσιονομική ευελιξία και μειώνουν το ρίσκο χρηματοδότησης.

Στο μεταξύ υποχώρησαν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων νωρίτερα την Παρασκευή, καθώς οι επενδυτές περίμεναν την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της Ελλάδας από την Moody’s.

Οι αποδόσεις των ελληνικών δεκαετών ομολόγων, υποχώρησαν δύο μονάδες βάσης, στο 6,04% παρά την ελαφρά άνοδο (1-4 μονάδες βάσης) των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών της περιφέρειας.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ ΓΡΑΦΑΜΕ:

Απόψε το βράδυ, μετά το κλείσιμο του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης, η Moodys αναμένεται να δημοσιοποιήσει την έκθεση αξιολόγησης της ελληνικής οικονομίας.

H έκθεση αναμένεται να είναι θετική για την Ελλάδα, με το αισιόδοξο σενάριο να μιλά για αναβάθμιση κατά δύο βαθμίδες, δεδομένου ότι η σημερινή βαθμολογία (Caa3) είναι χαμηλότερη κατά τέσσερις βαθμίδες σε σχέση με την αξιολόγηση της Fitch (Β) και κατά τρεις βαθμίδες σε σχέση με την S&P (B-), είτε αλλαγή του outlook σε θετικό, στη χειρότερη περίπτωση.

Αναλυτές επισημαίνουν πως μια αναβάθμιση από την Moody’s είναι πολύ πιθανό να διευκολύνει την επόμενη έξοδο της Ελλάδας στις διεθνείς αγορές, ακόμη και με επταετές ομόλογο.

Τα εως τώρα μηνύματα της Moody΄s είναι θετικά, καθώς έχει αναβαθμίσει το outlook για τις τράπεζες και έχει χαρακτηρίζει “θετικό γεγονός για την πιστοληπτική αξιολόγηση της χώρας” τον “δημοσιονομικό εξορθολογισμό”.

Επισημαίνεται ότι η έκθεση – αξιολόγηση της Moody’s έπρεπε να είχε δημοσιοποιηθεί στις αρχές του περασμένου Απριλίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα