ΑΓΟΡΕΣ – ΕΥΡΩΠΗ: Νευρικότητα μετά την υποβάθμιση της Κίνας από τη Moody’s

Οριακές μεταβολές καταγράφουν τα κυριότερα χρηματιστήρια της Ευρώπης, με την υποβάθμιση της Κίνας από τη Moody’s για πρώτη φορά από το 1989 να βρίσκεται στο επίκεντρο.

Μικρή άνοδο 0,1% κατέγραφε ο πανευρωπαϊκός δείκτης STOXX 600, χάρη στην άνοδο των ευρωπαϊκών μετοχών πετρελαίου και αερίου. Ο βρετανικός δείκτης FTSE 100 κατέγραφε άνοδο 0,1% ενώ ο γερμανικός DAX υποχωρούσε κατά 0,3% στις 12.637 μονάδες.

Πτώση 0,9% σημείωναν

νωρίτερα οι ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες, με την μετοχή της Fiat Chrysler να υποχωρεί κατά 2%.

Η αμερικανική κυβέρνηση κατέθεσε αγωγή σε βάρος της ιταλικής αυτοκινητοβιομηχανίας, κατηγορώντας την Fiat ότι χρησιμοποίησε παρανόμως λογισμικό για να παρακάμψει τους ελέγχους εκπομπής ρύπων σε 104.000 οχήματα με κινητήρες ντίζελ που πούλησε από το 2014.

Σε αρνητικό έδαφος κινούνταν και οι μετοχές των εταιριών εξόρυξης, με τον δείκτη των εταιριών πρώτων υλών να υποχωρεί πάνω από 1% ύστερα από τη μείωση της τιμής του χαλκού.

H βρετανική εταιρία λιανικού εμπορίου Kingfisher σημείωσε νωρίτερα πτώση κατά 6,3% ύστερα από την ανακοίνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων πρώτου τριμήνου. Στον αντίποδα, άνοδο 3% κατέγραψε η Dixons Carphone ύστερα από την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων για το τέταρτο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης.

AΣΙΑ

Ο Asia Dow υποχωρούσε 0,24% στις 3.297 μονάδες. Στην Κίνα ο Shanghai Composite ενισχυόταν 0,07% στις 3.064 μονάδες, ενώ νωρίτερα η πτώση έφτασε το 1%. Ο Hang Seng υποχωρούσε 0,14% στις 25.366 μονάδες.

Ο οίκος Moody’s προχώρησε στην υποβάθμιση της πιστοληπτικής αξιολόγησης της Κίνας σε «A1» από «Aa3», ενώ αναθεώρησε σε «αρνητικό» το outlook. Σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, οι σχεδιαζόμενες μεταρρυθμίσεις θα έχουν ως αποτέλεσμα την επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης.

Keywords
Τυχαία Θέματα