ΑΓΟΡΕΣ -Goldman Sachs: Θα δούμε χαμηλότερες αποτιμήσεις -Η επόμενη bull market κάποια στιγμή το 2023

 Για να ξεκινήσει μία διατηρήσιμη ανάκαμψη στις αγορές θα πρέπει να δούμε πρώτα ακόμη χαμηλότερες αποτιμήσεις (και σύμφωνες με αυτές που σημειώνονται σε μία ύφεση), επισημαίνει η Goldman Sachs στη έκθεσή της για το 2023

Ο παγκόσμιος Δείκτης MSCI έχει υποχωρήσει κατά 19% από τις αρχές του έτους, κυρίως λόγω της αύξησης των επιτοκίων. Οι περισσότερες πτώσεις του δείκτη ήρθαν στις αρχές του έτους. Η ανανεωμένη αισιοδοξία σχετικά με την
επιβράδυνση του ρυθμού των αυξήσεων των επιτοκίων των τραπεζών πυροδότησε ένα ράλι που ώθησε τις μετοχές σε άνοδο σχεδόν 5% από τα επίπεδα του Ιουνίου, παρά το γεγονός ότι τα πραγματικά επιτόκια στις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά σχεδόν 85 μονάδες βάσης έκτοτε και οι αποδόσεις των αμερικάνικων 10ετών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περισσότερο από 50 μονάδες βάσης. “Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η βραχυπρόθεσμη πορεία για τις αγορές μετοχών είναι πιθανό να έχει έντονη μεταβλητότητα και να είναι πτωτική, πριν φθάσουν σε ένα τελικό χαμηλό το 2023”, σημειώνει.

Για τον δείκτη S&P 500 εκτιμά πως στο τέλος του 2023 θα βρεθεί στις 4.000, με άνοδο της τάξης του 3% από τα τρέχοντα επίπεδα, ενώ για τον πανευρωπαϊκό δείκτη STOXX 600 εκτιμά ότι θα αγγίξει τις 450 μονάδες, με άνοδο 10%.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ορισμένοι παράγοντες ήταν πιο θετικοί από ό,τι φοβόντουσαν οι επενδυτές πριν από ένα τρίμηνο. Αυτοί ήταν οι εξής:

• Ο πληθωρισμός των ΗΠΑ έχει εκπλήξει προς τα κάτω.

• Ο καιρός στην Ευρώπη ήταν ήπιος και οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα.

• Η Ρωσία έχει κάνει μια στρατιωτική υποχώρηση από μια πόλη-κλειδί της Ουκρανίας και η ενεργειακή της μόχλευση κατά της Ευρώπης έχει ξεθωριάσει.

• Οι αμερικανικές εκλογές είχαν μεικτό αποτέλεσμα, μειώνοντας τους κινδύνους πληθωριστικής δημοσιονομικής επέκτασης.

• Τα νέα για το reopening της Κίνας έχουν βελτιωθεί.

• Οι σχέσεις ΗΠΑ/Κίνας σταθεροποιήθηκαν με τη συνάντηση των Προέδρων Μπάιντεν και Σι.

• Οι φόβοι για μετάδοση των αναταραχών του Ηνωμένου Βασιλείου και της αγορά των crypto έχουν μειωθεί.

“Ωστόσο, ενώ το κλίμα έχει βελτιωθεί, δεν πιστεύουμε ότι η προσαρμογή στις αγορές μετοχών είναι ακόμη επαρκής για να ληφθεί υπόψη η αύξηση των επιτοκίων και το κόστος κεφαλαίου”, τονίζει η Goldman.

Η προσδοκία για το 2022 ήταν ότι η Fed θα αύξανε τα επιτόκια σε δύο κινήσεις 25 μ.β. και δεν αναμενόταν καμία αύξηση στην ευρωζώνη μέχρι το 2023.

Έκτοτε έχουν σημειωθεί έξι αυξήσεις επιτοκίων της Fed, συμπεριλαμβανομένων τεσσάρων αυξήσεων κατά 75 μ.β.

Επίσης, πριν από έναν χρόνο, περίπου το ένα τέταρτο του συνόλου του δημόσιου χρέους στον κόσμο είχε αρνητική ονομαστική απόδοση, ενώ σήμερα, για παράδειγμα, οι αποδόσεις των 10ετών των ΗΠΑ είναι στο 3,8%.

Ακόμη και στην περίπτωση που υπάρξει μια “ήπια προσγείωση” στην οικονομία -ιδιαίτερα στις ΗΠΑ, όπως προβλέπουν οι οικονομολόγοι της Goldman- τα επιτόκια μπορεί να παραμείνουν υψηλότερα για περισσότερο από ό,τι τιμολογεί η αγορά.

Η Goldman αναμένει ότι οι αγορές θα μεταβούν σε μια φάση “Ελπίδας” της επόμενης bull market κάποια στιγμή το 2023, αλλά από χαμηλότερο επίπεδο και πιστεύει ότι είναι πολύ νωρίς για να τοποθετηθεί κανείς στην προοπτική μιας πιθανής μετάβαση στην νέα bull market.

Επενδυτής

Keywords
Τυχαία Θέματα