Αυτοί είναι οι ισχυροί της ελληνικής οικονομίας – Πρωταγωνίστριες οι τράπεζες

Στις τρεις πρώτες κερδοφόρες εταιρίες βάσει κερδών προ φόρων για το 2013 βρέθηκαν οι τράπεζες όπως αναφέρει η Direction Business Reports στην έκδοσή της με τίτλο «Οι ισχυροί της Ελληνικής Οικονομίας» για τις 500 μεγαλύτερες επιχειρήσεις το 2013.Σε απόλυτα μεγέθη, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Alpha Bank με κέρδη προ φόρων το 2013 2,17 δισ. ευρώ, στη δεύτερη η Τράπεζα
Πειραιώς με 1,767 δισ. ευρώ και στην τρίτη η Τράπεζα της Ελλάδος με 831.000 ευρώ.

Ακολούθησαν η Folli Follie Group, που είναι και η πρώτη από πλευράς απόδοσης στον εμπορικό κλάδο, η Cosmote, ο ΟΠΑΠ και η ΔΕΠΑ, η ιδιωτικοποίηση της οποίας προς το παρόν έχει ανασταλεί. Στην 8η θέση των πιο κερδοφόρων επιχειρήσεων φιγουράρει η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και τη δεκάδα συμπληρώνουν η Εθνική Ασφαλιστική και ο ΛΑΓΗΕ.

Κλάδοι

Ειδικότερα, στις 500 εταιρείες, ο εμπορικός κλάδος εκπροσωπήθηκε από 198 εταιρείες ή ποσοστό 39,60%. Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η βιομηχανία, έχοντας 159 εταιρείες ή ποσοστό 31,80% επί του γενικού συνόλου. Ο κλάδος των υπηρεσιών είχε τις λιγότερες επιχειρήσεις, με 143 εταιρείες, καλύπτοντας το 28,60% του σχετικού δείγματος.

Εξειδικεύοντας τις κατηγορίες των τριών κλάδων που διακρίθηκαν το 2013, συναντάμε τις επιχειρήσεις από τα φάρμακα-καλλυντικά- απορρυπαντικά (εμπορικές και παραγωγικές), που βρέθηκαν στην πρώτη θέση, με το μεγαλύτερο αριθμό εταιρειών (70), που αντιστοιχούν στο 14% επί του συνόλου. Ακολούθησαν οι εταιρείες τροφίμων (βιομηχανικές και εμπορικές), με 65 εταιρείες, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 13% και αμέσως μετά ακολουθούν οι εταιρείες από τα πετρελαιοειδή (διυλιστήρια και εμπορικές), με 23 επιχειρήσεις και ποσοστό 4,60%.

Σε ελάχιστη απόσταση βρίσκονται οι εταιρείες από τον κλάδο των ασφαλειών, όπου διακρίθηκαν 22 επιχειρήσεις που αντιστοιχούν σε ποσοστό 4,40%, ενώ με τον ίδιο αριθμό εταιρειών και το ίδιο ποσοστό συγκαταλέγονται για την παρελθούσα οικονομική χρήση και οι εταιρείες από τον κλάδο ηλεκτρολογικού-ηλεκτρονικού υλικού (εμπορικές και βιομηχανικές).

Βάσει τζίρουΜε βάση την επίδοση του κύκλου εργασιών για το οικονομικό έτος 2013, ο εμπορικός κλάδος προσέφερε τις περισσότερες επιχειρήσεις στο top 500 που ανέδειξε η βάση δεδομένων της Direction Business Reports. Ειδικότερα, στις 500 εταιρίες ο εμπορικός κλάδος εκπροσωπήθηκε από 198 εταιρίες, ήτοι 39,6%.

Στη δεύτερη θέση βρέθηκε η βιομηχανία, έχοντας 159 εταιρίες, δηλαδή ποσοστό 31,8% επί του γενικού συνόλου, ενώ ο κλάδος των υπηρεσιών είχε τις λιγότερες επιχειρήσεις, με 143 εταιρίες, καλύπτοντας το 28,6% του σχετικού δείγματος.

Στην κορυφή του πίνακα των μεγαλύτερων επιχειρήσεων βάσει των πωλήσεων το 2013, βρέθηκε για μια ακόμη χρονιά ο κλάδος διύλισης πετρελαίου. Ωστόσο, οι δύο μοναδικοί εκπρόσωποι του κλάδου, τα Ελληνικά Πετρέλαια και η Motor Oil, εμφάνισαν μείωση του κύκλου εργασιών τους και των κερδών προ φόρων. Στην τρίτη θέση συμπεριελήφθη η ΔΕΗ και ακολούθησαν ο ΟΠΑΠ και ο ΛΑΓΗΕ. Στην έκτη θέση βρέθηκε η Τράπεζα Πειραιώς και πίσω της ήταν η Alpha Bank, η Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος και η Εurobank. Τη δεκάδα ολοκλήρωσε η Τράπεζα της Ελλάδος.
Keywords
Τυχαία Θέματα