Αυτά είναι τα πλάνα του Α.Τσίπρα – Το δίλημμα: ΣΥΡΙΖΑ ή.νέο κόμμα;

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Real News, οι επτά κινήσεις του Πρωθυπουργού είναι:

“1. Συμφωνία με τους δανειστές έως 17 Αυγούστου

– 2. Εκτακτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο

– 3. Πρόωρες κάλπες τέλη φθινοπώρου ή, το αργότερο, την άνοιξη

– 4. Καταπολέμηση της διαφθοράς και της διαπλοκής

– 5. Σημαντικές αλλαγές στο πολιτικό σύστημα – συνταγματική αναθεώρηση

– 6. Στοχευμένες δράσεις για στήριξη

των πιο αδύναμων κοινωνικά ομάδων

– 7. Αμεση προσέλκυση ξένων επενδύσεων για να αντισταθμιστούν οι υφεσιακές τάσεις”.

Στο κύριο άρθρο της εφημερίδας, ο Νίκος Χατζηνικολάου γράφει: “Το δίλημμα του Αλέξη: ΣΥΡΙΖΑ ή… νέο κόμμα;”. Ο Ν. Χατζηνικολάου σημειώνει χαρακτηριστικά: “Ο κ. Αλέξης Τσίπρας οφείλει να “ζυγίσει” με προσοχή και υψηλό αίσθημα ευθύνης αν η καλύτερη λύση πρώτα για τον τόπο και μετά για την παράταξή του και για τον ίδιο είναι να επιχειρήσει την πολιτική ομογενοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ, δρομολογώντας εσωτερικές αλλαγές που θα ενισχύσουν το ευρωπαϊκό του πρόσωπο και θα διευρύνουν την πολιτική του επιρροή και προς τον χώρο του δημοκρατικού κέντρου, ή αν, αντίθετα, είναι προτιμότερο πλέον να δημιουργήσει έναν νέο κομματικό φορέα απαλλαγμένο από παθογένειες και βαρίδια που δυσχεραίνουν σήμερα όχι μόνο την προσωπική του πολιτική πορεία, αλλά και -κυρίως- την εθνική πορεία προς την έξοδο από την κρίση”.

Σχετικό: Ο γεν. γραμματέας Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Γιώργος Τσίπρας, εξάδελφος του Πρωθυπουργού, επισημαίνει : “Αν πάμε σε εκλογές, θα πάμε για να ανακτηθεί η κυβερνητική κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Αν έχουν θέση στη λίστα όσοι καταψηφίζουν, ποιoς ο λόγος να γίνουν εκλογές;”.

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ Π.ΛΑΦΑΖΑΝΗ

– Σε συνέντευξή του ο Παναγιώτης Λαφαζάνης δηλώνει: “Δεν στηρίζω την κυβέρνηση για να συνάπτει νέα μνημόνια και να τα εφαρμόζει”, επισημαίνοντας ότι το ευρώ δεν είναι “ταμπού” και η έξοδος από την Ευρωζώνη “δεν είναι καθόλου καταστροφή” .

“Το μεγαλύτερο λάθος του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις διαπραγματεύσεις είναι ότι δεν διέθετε πολιτική βούληση για να ακολουθήσει εφόσον χρειαζόταν μία πορεία εξόδου.

Ο κ. Λαφαζάνης αναφέρει ότι στηρίζει την κυβέρνηση “για να εφαρμόσει το πρόγραμμα της, το ριζοσπαστικό πρόγραμμα με τον οποίο μας εξέλεξε ο ελληνικός λαός. Στηρίζω την κυβέρνηση, επίσης, για να ανταποκριθεί στο περήφανο “ΟΧΙ” που είπε στο δημοψήφισμα ο ελληνικός λαός”.

Τόνισε ότι καταψηφίζει τα μνημόνια και θα τα αντιμάχεται “όποιοι κι αν τα υλοποιούν” και προειδοποίησε ότι “αν η κυβέρνηση ταυτιστεί τελικά αμετάστρεπτα με νέα και παλιά μνημόνια και με πολιτικές που τα εφαρμόζουν, δεν θα βρει μόνο εμένα απέναντι αλλά και τη μεγάλη πλειοψηφία του ΣΥΡΙΖΑ, σύσσωμο σχεδόν, τον δημοκρατικό, προοδευτικό και αριστερό λαϊκό κόσμο”.

“Η δική μου εξαρχής θέση και επιμονή” υπογραμμίζει ο κ. Λαφαζάνης “ήταν να ετοιμαστεί έγκαιρα η Ελλάδα, πρώτα από όλα πολιτικά, για όλα τα ενδεχόμενα, ακόμα και για την περίπτωση της εξόδου από την Ευρωζώνη, αν και εφόσον συναντούσε απέναντί της τείχος και απαιτήσεις συνθηκολόγησης”.

Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΗ ΔΡΑΧΜΗ

Η μετάβαση σε εθνικό νόμισμα, εφ’ όσον κριθεί αναγκαία και επιβεβλημένη λόγω της αδιαλλαξίας των πιστωτών, παρά τις προσωρινές δυσκολίες, μπορεί με τις κατάλληλες προοδευτικές πολιτικές να τονώσει την εγχώρια παραγωγική βάση και την απασχόληση. Να ενισχύσει ιδιαίτερα της εξαγωγές και τον τουρισμό και να διασφαλίσει ικανή εθνική ρευστότητα για να χρηματοδοτήσει ένα ισχυρό πρόγραμμα δημόσιων επενδύσεων και την ιδιωτική οικονομία, πρώτα απ’ όλα τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις”.

Keywords
Τυχαία Θέματα