ΑLPHA BANK: Τι λέει η τράπεζα για το ομολογιακό δάνειο των 500 εκατ. ευρώ

Σε έκδοση μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου έως 500 εκατ. με ιδιωτική τοποθέτηση σχεδιάζει να προχωρήσει η Alpha Bank μετά από απόφαση της τακτικής Γενικής Συνέλευσης την 30 Ιουνίου 2017. Η τράπεζα θα πάρει τώρα την έγκριση, αλλά θα προχωρήσει στην υλοποίηση όταν οι συνθήκες είναι κατάλληλες.

ΕΞΟΥΣΙΟ∆ΟΤΗΣΗ ∆.Σ. ΓΙΑ ΕΚ∆ΟΣΗ ΜΕΤΑΤΡΕΨΙΜΟΥ ΟΜΟΛΟΓΙΑΚΟΥ

σταδιακή βελτίωση των συνθηκών, δημιουργεί προϋποθέσεις για την αποκατάσταση της προσβάσεως των τραπεζών στις διεθνείς κεφαλαιαγορές. Οι αγορές όμως κινούνται γρήγορα και απαιτούν από τους εκδότες να είναι έτοιμοι να κινηθούν με την ίδια ταχύτητα.

-Μπροστά σε μία τέτοια θετική εξέλιξη, η Τράπεζα θα ζητήσει από τους Μετόχους της να της δοθεί η ευχέρεια και μόνον εφόσον οι συνθήκες το επιτρέπουν, εντός του επομένου δωδεκαμήνου, να μπορεί να εκδώσει ομόλογο το οποίο θα ενισχύσει τη ρευστότητα, αλλά και τα εποπτικά της κεφάλαια.
– Η Τράπεζα, με δείκτη βασικών κεφαλαίων 17,3% διαθέτει την ισχυρότερη κεφαλαιακή επάρκεια στον κλάδο, η οποία ενισχύεται έτι περαιτέρω λόγω της λειτουργικής κερδοφορίας. Επί του παρόντος, τα εποπτικά κεφάλαια της Τραπέζης απαρτίζονται μόνον από κοινές μετοχές, δομή ασυνήθης για τον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, όπου όλες οι μεγάλες τράπεζες κάνουν χρήση και ομολόγων με ειδικά χαρακτηριστικά που
ικανοποιούν τις αρχές.

– Τα ομόλογα αυτά έχουν χαρακτηριστικά μετατροπής σε μετοχές ως εποπτική απαίτηση, αλλά στην πράξη σπανίως μετατρέπονται. Εν προκειμένω, θα πρέπει ο δείκτης CET1 να πέσει στο 5%‐7%, από 17,3% σήμερα, για να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός, πιθανότητα εξαιρετικά απομακρυσμένη. Ως εκ τούτου, δεν προβλέπεται να υπάρχει γεγονός αραίωσης για τους Μετόχους. Το αντίθετο, η ενίσχυση των εποπτικών κεφαλαίων με ομολογιακές εκδόσεις, λειτουργεί προστατευτικά για τους Μετόχους, καθώς δημιουργούνται επιπρόσθετα αποθέματα απορροφήσεως κινδύνων.

– Τέτοιες ευχέρειες είναι συνήθεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο και σε αντίστοιχες κινήσεις έχουν προβεί πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες ενόψει και της προσαρμογής στο νέο εποπτικό πλαίσιο (CRD IV).

– Σημειώνεται επίσης ότι η Τράπεζα επαναφέρει μία παλαιότερη πρακτική της, δηλαδή την παροχή ευελιξιών στο Δ.Σ., η οποία είχε προφανώς διακοπεί το 2011 λόγω των μη ομαλών συνθηκών στην αγορά.

Βασικά στοιχεία εξουσιοδοτήσεως:
Ονομαστική αξία Έως Ευρώ 500 εκατ.
Μετατροπή Υποχρεωτικά σε κοινές μετοχές μόνον εφόσον υπάρξει μείωση του δείκτη εποπτικών κεφαλαίων κάτω από ένα (χαμηλό) επίπεδο.
Δικαιώματα προτιμήσεως
Όχι (για ταχύτερη και πιο αποτελεσματική ολοκλήρωση τυχόν private placement).
Τιμή μετατροπής VWAP 30 ημερών * discount έως και 40%, κατά την κρίση του Δ.Σ.
Λοιπές λεπτομέρειες
Εξουσιοδότηση σε Δ.Σ. για εξειδίκευση των όρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα