Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Τα δύσκολα είναι μπροστά μας…

«Η Ελλάδα πέτυχε χθες μια σημαντική διαπραγματευτική επιτυχία στην Ευρώπη» τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, σε δηλώσεις του σχετικά με την συμφωνία της Ελλάδας με τους ευρωπαίους εταίρους στο Eurogroup.

Κερδίσαμε μια μάχη όχι όμως και τον πόλεμο, ανέφερε ο πρωθυπουργός, υπογραμμίζοντας πως «χθες ακυρώσαμε τα σχέδια που θα προκαλούσαν

ασφυξία στην Ελλάδα στις 28 Φεβρουαρίου». Χθες κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός επισημαίνοντας πως αφήσαμε πίσω την λιτότητα, τα μνημόνια και την τρόικα.

Οι πραγματικές δυσκολίες είναι μπροστά μας. Πριν από περίπου είκοσι μέρες παραλάβαμε μια χώρα στο χείλος του γκρεμού και παγιδευμένη σε ένα ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα. Αποτρέψαμε το σχέδιο των συντηρητικών δυνάμεων. Κρατήσαμε την Ελλάδα αξιοπρεπή και όρθια.

»Η Ελλάδα αποτελεί πεδίο διαπραγμάτευσης και όχι υποταγής. Το χθεσινό ανακοινωθέν γεφυρώνει τον χρόνο ανάμεσα στο μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για ανάπτυξη.

«Το χθεσινό κοινό ανακοινωθέν του Eurogroup αποτελεί μια κατ’ αρχήν συμφωνίαπλαίσιο η οποία γεφυρώνει το χρόνο ανάμεσα στο μνημόνιο και στο δικό μας σχέδιο για την ανάπτυξη» είπε ο κύριος Τσίπρας. Όπως τόνισε ο πρωθυπουργός «είναι μια συμφωνία που ακυρώνει στην πράξη τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης για περικοπές σε μισθούς και συντάξεις, για απολύσεις εργαζομένων στο Δημόσιο, για αυξήσεις στο ΦΠΑ στα τρόφιμα, στα φάρμακα και στις τουριστικές υποδομές. Ακυρώνει στην πράξη την λιτότητα και τους μηχανισμούς που την επιβάλουν, όπως είναι τα εξωπραγματικά και υφεσιακά πρωτογενή πλεονάσματα».

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο κ. Τσίπρας η συμφωνία «δημιουργεί το θεσμικό πλαίσιο για την εφαρμογή των αναγκαίων προοδευτικών μεταρρυθμίσεων που αφορούν την πάταξη της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής, τη μεταρρύθμιση του κράτους αλλά και την ανάσχεση της ανθρωπιστικής κρίσης που για μας αποτελεί πρώτιστο καθήκον».

Keywords
Τυχαία Θέματα