Α. ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ Κ.Ο: Όποιος διαφωνεί να το πει τώρα – Πρέπει να κυβερνήσουμε – Κριτική από τον Π. Λαφαζάνη

UPD: Με ενδεικτική ψηφοφορία (διά ανατάσεως της χειρός) με την οποία η πλειοψηφία των βουλευτών δήλωσε ότι στηρίζει τη συμφωνία της Ελλάδας με το eurogroup ολοκληρώθηκε λίγο πριν τις 22:00 η marau;vnia συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ η οποία είχε ξεκινήσει στις 10.45 το πρωί. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες αναφέρουν ότι η συμφωνία «πέρασε» με συντριπτική πλειοψηφία,

ωστόσο, υπήρχαν πέντε λευκά και τρία κατά.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ…

(upd)”Οποιος διαφωνεί με τη συμφωνία θέλω να το πει εδώ”, τόνισε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη μαραθώνια συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ εξήγησε τι έχει κερδίσει μέχρι στιγμής η κυβέρνηση, τονίζοντας ότι η διαπραγμάτευση με τους πιστωτές συνεχίζεται.

Κατά τη συνεδρίαση, υποβλήθηκαν πολλές ερωτήσεις από βουλευτές, διατυπώθηκαν και επιφυλάξεις για επί μέρους θέματα -κυρίως για εκείνο των ιδιωτικοποιήσεων- και έγινε εκτενής συζήτηση μέσα σε επικοδομητικό κλίμα, σύμφωνα με τις πηγές. Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, απευθυνόμενος στους βουλευτές του κόμματός του, σημείωσε: «Θέλω να ξέρω αν συμφωνείτε, ή διαφωνείτε, κι αν υπάρχει κάποιος που θα καταψήφιζε, θέλω να το πει εδώ».

Ο υπουργός Επικρατείας, Νίκος Παππάς, επισήμανε: «Το συμπέρασμα είναι ότι η διπλωματία μας απέδωσε στη σύνοδο κορυφής και τα Γιούρογκρουπ και στην ουσία την κρίση την απεύχονται και οι εταίροι μας. Η συμφωνία μάς δίνει κάθε δυνατότητα να εφαρμόσουμε το πρόγραμμά μας και χρειάζεται αποφασιστικότητα και αρραγές μέτωπο. Η ρίξη δεν είναι αυτοσκοπός για την κυβέρνηση, σκοπός είναι η καλύτερη συμφωνία για την Ελλάδα και τον λαό».

Κριτική από τον Π. Λαφαζάνη

Από την πλευρά του ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Παναγιώτης Λαφαζάνης, άσκησε κριτική σχετικά με το ότι δεν υπήρχε -όπως σημείωσε- ενημέρωση-συζήτηση για τους χειρισμούς της κυβέρνησης πριν τη διεξαγωγή των Γιούρογκρουπ, καθώς επίσης για το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Ο κ. Λαφαζάνης τόνισε: ότι «Αυτά που λέω, τα λέω για να δούμε πώς θα κινηθούμε από εδώ και πέρα. Για τα επόμενα βήματα».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ανέφερε: «Στην ουσία, αυτό που έχουμε πετύχει ως τώρα, είναι να καταφέρουμε να σταθεροποιήσουμε την κατάσταση και από εδώ και πέρα θα κρινόμαστε από την αποτελεσματικότητά μας στη διακυβέρνηση και αυτό είναι που θα ενισχύσει και τη διαπραγματευτική μας δύναμη για το επόμενο διάστημα».

Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΣΙΠΡΑ

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας εξήγησε αναλυτικά στην κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή τις λεπτομέρειες της “δύσκολης διαπραγμάτευσης και υπογράμμισε “τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα της κυβέρνησης” ως εξής:

– διαχωρισμός της δανειακής σύμβασης από το μνημόνιο

– απεμπλοκή από το μνημόνιο ως πλαίσιο πολιτικής της λιτότητας

– επίτευξη ενδιάμεσης συμφωνίας που δίνει ανάσα στον λαό και επιτρέπει να αποφύγουμε το σχέδιο πρόκλησης οικονομικής και χρηματοπιστωτικής ασφυξίας ώστε να γίνει σύντομη παρένθεση η αντιμνημονιακή αριστερή κυβέρνηση

– τέλος στα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα

– εξασφαλίστηκε η ομαλότητα στο χρηματοπιστωτικό σύστημα

Ο κ . Τσίπρας, σύμφωνα με πληροφορίες, αναφέρθηκε στην λίστα των μεταρρυθμίσεων λέγοντας ότι “καταφέραμε να αντικαταστήσουμε τις απαιτήσεις με μία σειρά μεταρρυθμίσεις και στόχους που είναι και στόχοι της ελληνικής κυβέρνησης και συνιστούν εν μέρει υλοποίηση του προγράμματος της Θεσσαλονίκης.

Ο πρωθυπουργός μίλησε ακόμη για τις προκλήσεις που έχει μπροστά της η κυβέρνηση. Είπε ότι έγινε ένα βήμα ωστόσο υπάρχουν δυσκολίες μπροστά καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει να αποδείξει ότι εκτός από την ικανότητα να διαπραγματεύεται έχει και ικανότητα στην διακυβέρνηση της χώρας. Στο αμέσως προσεχές διάστημα θα γίνει η εξειδίκευση των μεταρρυθμίσεων που περιλαμβάνει η λίστα. Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε ότι ζητούμενο είναι η οικοδόμηση της αξιοπιστίας έναντι του ελληνικού λαού που διατηρήθηκε με τις πρώτες μετεκλογικές ενέργειες. Επίσης είπε ότι είναι σημαντική η οικοδόμηση της αξιοπιστίας και έναντι των ευρωπαίων εταίρων με την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων.

Keywords
Τυχαία Θέματα