Α. Τσίπρας: Πάμε για ολική συμφωνία – Καζνέβ: Να δούμε σοβαρά το ελληνικό χρέος

15:17 3/3/2017 - Πηγή: BankWars

Αισιόδοξος ότι Ελλάδα και δανειστές βρίσκονται κοντά σε μια συνολική λύση που θα βάλει τέλος στην κρίση των τελευταίων ετών, δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ενώ ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρντ Καζνέβ τόνισε ότι το ελληνικό χρέος πρέπει να εξεταστεί με σοβαρότητα και ρεαλισμό.

Η

στήριξη και το ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα ήταν ουσιαστικό η Γαλλία στήριξε ενεργά την Ελλάδα τηρώντας μια παράδοση πολύ στενών σχέσεων ανάμεσα στους λαούς μας και ταυτόχρονα τηρώντας μια φιλοευρωπαϊκή στάση τόνισε κατά τις κοινές δηλώσεις με τον Μπερνάρ Καζνέβ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

Η επίσκεψη του Γάλλου πρωθυπουργού γίνεται σε μια στιγμή που καλούμαστε να λάβουμε αποφάσεις για το μέλλον της Ευρώπης, είπε ο κ. Τσίπρας.

Βρισκόμαστε στην τελική φάση των διαπραγματεύσεων για την ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, σημείωσε ο Αλέξης Τσίπρας.

Τόνισε ότι θέτουμε ως σημαντική προτεραιότητα την κοινωνική Ευρώπη, γιατί χωρίς αυτή το συνολικό ευρωπαϊκό εγχείρημα θα βρίσκεται σε διαρκή αμφισβήτηση. «Θέλουμε ισχυρό και δεσμευτικό πυλώνα κοινωνικών δικαιωμάτων», είπε και σημείωσε ότι από αυτή την έννοια είναι πολύ σημαντική η ολοκλήρωση της αξιολόγησης που θα αποτελέσει ένα ισχυρό μήνυμα ότι στη χώρα που εφαρμόστηκε η πιο ισχυρή λιτότητα, ξεκινάει η αρχή του τέλους αυτής της πολιτικής.

Είπε ότι συμφώνησαν με τον κ. Καζνέβ ότι το ευρωπαϊκό εργασιακό και κοινωνικό κεκτημένο πρέπει να αποκατασταθεί και στην Ελλάδα το συντομότερο δυνατό.

Ο κ. Τσίπρας τόνισε ότι η Ευρώπη βρίσκεται μπροστά σε κρίσιμες αποφάσεις, έχουμε κρίσιμες εκλογικές αναμετρήσεις σε σημαντικές χώρες, και υπογράμμισε ότι έχουμε ιστορικό χρέος, η ευρωπαϊκή ηγεσία έχει ευθύνη, έχουμε όλοι ευθύνη να μην αφήσουμε την Ευρώπη να διαβεί τον Ρουβίκωνα της λαϊκιστικής ακροδεξιάς. Πρέπει να εντοπίσουμε τις αιτίες που δίνουν δυναμική και λαϊκή υποστήριξη σε μια αντιευρωπαϊκή ρητορική και να ξαναμιλήσουμε για τις ιδρυτικές αξίες της ΕΕ και του οράματος της Ευρώπης από τις οποίες έχουμε απομακρυνθεί, υπογράμμισε.

Είναι απολύτως εφικτή η δυνατότητα να υπάρξει συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο μέχρι το επόμενο Eurogroup στις 20 Μαρτίου, τόνισε στις δηλώσεις του ο Αλέξης Τσίπρας. Ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε ότι πήγαμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό που λέει: στον βαθμό που είμαστε εντός των στόχων, 0% επιπλέον λιτότητα.

Πέραν των διαπραγματεύσεων για τα μέτρα από το 2019 και μετά, είπε, είναι κρίσιμο και το ζήτημα της ανάπτυξης που πρέπει να το δούμε τώρα και όχι από το 2019. Σημείωσε επ’ αυτού ότι η κυβέρνηση θέλει οι ρυθμοί ανάπτυξης που ήδη είναι θετικοί να αποτυπωθούν και στην πραγματική οικονομία, επισημαίνοντας τις προτεραιότητες της αντιμετώπισης της ανεργίας και της προσέλκυσης επενδύσεων, ως βασικών στοιχείων που θα δώσουν σταθερή τροχιά στην οικονομία και τους θετικούς αναπτυξιακούς ρυθμούς.

Τσίπρας σε Καζνέβ: Η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από την κρίση

Οι επισκέψεις του Προέδρου Ολάντ και αυτή του πρωθυπουργού Καζνέβ σηματοδοτούν το ιδιαίτερο ενδιαφέρον της Γαλλίας για την Ελλάδα, είπε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, υποδεχόμενος στο Μέγαρο Μαξίμου τον Γάλλο ομόλογό του, Μπερνάρ Καζνέβ .

Η στήριξη της Γαλλίας στις μεγάλες προκλήσεις που αντιμετώπισε η Ελλάδα το τελευταίο διάστημα, υπήρξε ανεκτίμητη, είπε ο Αλέξης Τσίπρας.

Η ελληνο-γαλλική συνεργασία μπορεί να περάσει σε ένα στάδιο πολύ πιο ουσιαστικό, καθότι η Ελλάδα θα βγει πιο δυνατή από αυτήν την κρίση, τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας,

Ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ, από την πλευρά του, εξέφρασε τη μεγάλη αλληλεγγύη της Γαλλίας στην Ελλάδα και τον ελληνικό λαό, αλλά και την εμπιστοσύνη της Γαλλίας στην ανάκαμψη της Ελλάδας. Τόνισε ότι αυτό το επιβεβαιώνουν τα εντυπωσιακά αποτελέσματα, τα οποία μπορούν βεβαίως να ενισχυθούν, όπως πρόσθεσε.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Την Ελλάδα επέλεξε ο Γάλλος πρωθυπουργός Μπερνάρ Καζνέβ ως πρώτη και προφανώς τελευταία επίσκεψή του στο εξωτερικό, μόλις τρεις μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του στις 6 Δεκεμβρίου 2016.

Ο Μ. Καζνέβ συνοδεύεται από τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα, ο Γάλλος πρωθυπουργός πρόκειται να συναντήσει τον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα στις 12 το μεσημέρι (ώρα Ελλάδας) στο Μαξίμου.

Θα ακολουθήσει γεύμα εργασίας, στο οποίο θα παρακαθήσουν και οι Έλληνες και Γάλλοι υπουργοί Οικονομικών, Οικονομίας και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Στις 14.00 οι δύο πρωθυπουργοί θα δώσουν κοινή συνέντευξη Τύπου.

Στις 14.40 ο Γάλλος πρωθυπουργός θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο.

Πριν τη διμερή συνάντηση με τον κ. Τσίπρα, ο κ. Καζνέβ έχει προσκεκλημένους για πρωινό στην γαλλική πρεσβεία, Γάλλους επιχειρηματίες που είναι εγκαταστημένοι στην Ελλάδα.

Στη συνέχεια θα συμμετάσχει σε συνεδρίαση που οργανώνει ο «Γαλλικός Οργανισμός για τη Μετανάστευση και την Ένταξη» (OFII ) και που αφορά στους αιτούντες άσυλο που προβλέπεται να μετεγκατασταθούν στη Γαλλία μέσα στον Μάρτιο.

Η συνάντηση θα γίνει στο Ξενοδοχείο Νovotel (Μιχαήλ Βόδα 4), στο τέλος της οποίας προβλέπεται ότι ο κ. Καζνέβ θα είναι διαθέσιμος να συζητήσει με τους δημοσιογράφους που θα έχουν διαπιστευθεί.

Το απόγευμα ο Γάλλος πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το γαλλικό Σχολείο και το Γαλλικό Ινστιτούτο, και θα αφιερώσει κάποιο χρόνο στους Γάλλους ανταποκριτές και τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουν στο ταξίδι του.

Στις 17.00 θα δοθεί δεξίωση στη γαλλική πρεσβεία, και στις 18.00 προβλέπεται η αναχώρηση για το αεροδρόμιο.

Ο υπουργός οικονομίας και Οικονομικών Μισέλ Σαπέν θα έχει τρεις διμερείς συναντήσεις:

O υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας συναντήθηκε στις 10.30 με τον υπουργό οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο, στις 11.10 με τον υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρη Παπαδημητρίου, ενώ στις 15.00 θα συναντήσει τον διοικητή της ΤτΕ Γιάννη Στουρνάρα στην Τράπεζα.

Ο στόχος της επίσκεψης στην Ελλάδα δυο μήνες πριν τις εκλογές και αλλαγή της προεδρίας, εκτιμάται ότι πέρα από τη μόνιμη θέληση επιβεβαίωσης της Γάλλο-ελληνικής φιλίας, εκφράζει και τη θέληση διατήρησης μιας κάποιας δικτύωσης πριν από το τέλος της τρέχουσας θητείας…

«Το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε το πολιτικό πλαίσιο για συμφωνία»

Την πλήρη στήριξή του στις προσπάθειες της κυβέρνησης και του ελληνικού λαού εκφράζει ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Bernard Cazeneuve, μιλώντας στην εφημερίδα «Έθνος», εν όψει της συνάντησης με τον Αλέξη Τσίπρα.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός υπογραμμίζει ότι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου έθεσε το πλαίσιο που επιτρέπει την ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

«Η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός κατέβαλαν πολλές προσπάθειες και θυσίες. Οι προσπάθειες αυτές ήταν απαραίτητες για να μπορέσει η Ελλάδα να ανακτήσει την ανταγωνιστικότητά της, να επιτύχει τον ισοσκελισμό των δημόσιων οικονομικών της και να αποκτήσει και πάλι την πλήρη κυριαρχία και ανεξαρτησία της έναντι των χρηματοπιστωτικών αγορών.

Το Εurogroup της 20ής Φεβρουαρίου καθόρισε ένα πολιτικό πλαίσιο ώστε να επιτραπεί η ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης. Η Ελλάδα πρέπει να εξακολουθήσει να απολαύει του τρίτου προγράμματος βοήθειας, ιδίως ενόψει των σημαντικών χρονοδιαγραμμάτων αποπληρωμής του χρέους που είναι προγραμματισμένα για το καλοκαίρι» σημειώνει χαρακτηριστικά.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός αναφέρθηκε, στην ανάγκη ενίσχυσης της Ευρώπης, τονίζοντας ότι πρέπει «να αποδείξουμε την αποτελεσματικότητά της στους πολίτες και να διαφυλάξουμε την ενότητά της. Κατά συνέπεια, μιλάμε για κάτι πολύ πέραν της ταχύτητας με την οποία επιθυμεί ο καθένας να προχωρήσει. Η Σύνοδος Κορυφής της Ρώμης θα μας βοηθήσει να διευκρινίσουμε όλα αυτά με συγκεκριμένες προτάσεις».

Keywords
Τυχαία Θέματα