Α. ΤΣΙΠΡΑΣ: Θέλουμε λύση – Ο Σόιμπλε να λυπάται για όσους λαούς σκύβουν το κεφάλι

[UPD – ΣΥΝΕΧΗΣ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ] ΠΟΙΑ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΑ ΕΡΧΟΝΤΑΙ ΑΜΕΣΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ – Στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ μιλά ο Πρωθυπουργός Α. Τσίπρας όπου αναμένεται να ακοινώσει τον υποψήφιο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Στα πρώτα λεπτά της ομιλίας του, ο Α. Τσίπρας

δηλωσε βέβαιος ότι η κυβέρνηση θα βγάλει την χώρα από την “αυτοτροφοδοτούμενη παγίδα χρέους” ενώ πρόσθεσε πως η Ελλάδα δεν διαλέγεται με τελεσίγραφα, δεν απειλεί και δεν απειλείται αλλά διαπραγματεύεται ως εταίρος. “Οι εκπρόσωποι της Ελλάδας όσο κι αν πιέζονται για πρώτη φορά λένε “όχι” και το εννούν”.

Ο κ. Σόιμπλε χθες “έχασε την ψυχραιμία του” και εκφράστηκε υποτιμητικά απέναντι στο ελληνικό λαό, είπε ο πρωθυπουργός. “Θα ήταν καλύτερα να λυπάται τους λαούς που περπατάνε με το κεφάλι σκυφτό, όχι αυτούς που σηκώνουν υπερήφανα το κεφάλι”.

“Δεν δίνουμε έναν αγώνα μόνο στο όνομα του ελληνικού λαού αλλά στο όνομα όλων των λαών της Ευρωπης (…) η σωτηρία μας δεν θα έρθει με την παράταση του λάθους όπως μας προτρέπουν μέσα και έξω από την χώρα”.

“Δεν βιαζόμαστε και δεν συμβιβαζόμαστε” τόνισε ο κ. Τσίπρας για να προσθέσει πως η κυβέρνηση δεν θα δεχτεί παραχωρήσεις στις κοινές αξίες της ΕΕ και θα εργαστεί σκληρά για μία κοινά επωφελή συμφωνία.

“Την Πέμπτη με διαδικασία κατεπείγοντος θα καταθέσουμε νομοσχέδιο για την προστασία της α’ κατοικίας” αποκάλυψε ο πρωθυπουργός μιλώντας για τα μέτρα που θα παρθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα. “Θα καταθέσουμε νόμο για τις 100 δόσεις με ρυθμίσεις που θα ανακουφίσουν τους εργαζόμενους” είπε ο Α. Τσίπρας. Επίσης, θα έρθει και σχέδιο νόμου που θα βάζει τέλος στην απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, επανφέροντας το ευρωπαϊκό κεκτημένο (για το δικαίωμα διαπραγμάτευσης και συλλογικών δράσεων, το δίκαιο των συλλογικών διαπραγματεύσεων, τον θεσμό της διαιτησίας κλπ). Σύντομα θα έρθουν στη Βουλή και τα νομοσχέδια που αφορούν στην ανθρωπιστική κρίση.

Για την διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός δήλωσε:

Με τον Γερούν Ντάισελμπλουμ καταλήξαμε σε κοινή δήλωση 15 λεπτά πριν την Σύνοδο Κορυφής και με αυτή για πρώτη φορά διαχωρίζονταν το Μνημόνιο από την επόμενη σχέση της Ελλάδας με τους δανειστές.
Πριν το χθεσινό Eurogroup τέθηκε υπόψη μας σχέδιο κοινού ανακοινωθέντος που θα εισηγείτο ο Πιέρ Μοσκοβισί. Κινούμενοι στο όριο των κόκκινων γραμμών μας το αποδεχτήκαμε για να συμβάλουμε στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Δεκαπέντε λεπτά πριν το Eurogroup ο Ντάισελμπλουμ αντικατέστησε το κείμενο με άλλο. Δεν το ξέραμε, αλλά είναι σαφές ότι είχε στόχο να μας εξωθήσει να μην υπάρξει συμφωνία. Μας ζητούσε ολοκλήρωση της αξιολόγησης που ούτε η προηγούμενη κυβέρνηση δεν μπορούσε να ολοκληρώσει.
Τα παραπάνω δείχνουν ότι συγκεκριμένοι κύκλοι στην Ευρωζώνη θέλουν να υπονομεύσουν την ελληνική κυβέρνηση παίζοντας όμως με το μέλλον της Ευρωζώνης.

Ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε ότι δεν υπάρχει ομοφωνία κατά της Ελλάδας και αυτό φαίνεται και από τις τοποθετήσεις των ηγετών στη Σύνοδο Κορυφής.
Η διαπραγμάτευση δεν κρίνεται με τελεσίγραφα και δεν τελειώνει σε λίγες ώρες. Θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί λύση. Αυτή θα δοθεί από τις πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης.
Λύση μπορεί να υπάρξει. Το ότι χθες φτάσαμε στο παρά πέντε για ένα κοινά αποδεκτό ανακοινωθέν, μας κάνει δυο φορές ποιο αισιόδοξους.

Keywords
Τυχαία Θέματα