ΑΜΦΙΠΟΛΗ: Ποιός είναι ο «ένοικος» του τάφου – Τι λένε οι φήμες[ΦΩΤΟ]

[upd] Σε στήριξη του τρίτου θαλάμου στον τύμβο Καστά στην Αμφίπολη θα προχωρήσουν οι αρχαιολόγοι πριν συνεχιστούν οι εργασίες, που σημαίνει πως θα αργήσουν οι αποκαλύψεις για το τι κρύβει ο τάφος.

Ωστόσο, τα σενάρια που κυκλοφορούν είναι αρκετά.

Σύμφωνα με την imerisia.gr, φαβορί θεωρούνται ο επικεφαλής του στόλου του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Νέαρχος, η αδερφή του Μακεδόνα βασιλιά Κλεοπάτρα, η μητέρα του Ολυμπιάδα και η σύζυγός του Ρωξάνη η οποία όμως, σύμφωνα με το σενάριο που διακινείται

είναι πιθανό να έχει ταφεί εκεί μαζί με τον γιο της Αλέξανδρο τον Δ’.

Η οικογένεια του Νεάρχου εγκαταστάθηκε στην Αμφίπολη όταν εκείνος ήταν ακόμη παιδί. Επομένως, σύμφωνα με τον κ. Καργάκο, θα μπορούσε να θεωρηθεί ως μια από τις μεγάλες προσωπικότητες της πόλης, προς τιμήν του οποίου θα μπορούσε να είχε χτιστεί ένας τόσο μεγαλοπρεπής τύμβος. Επιπλέον ο Νέαρχος δεν ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας και γι’ αυτό δεν θα μπορούσε να ταφεί στις Αιγές / Βεργίνα.Οσον αφορά την αδελφή του Μ. Αλέξανδρου, Κλεοπάτρα, η οποία δολοφονήθηκε το 309 π.Χ. – πιθανόν στην Αμφίπολη, θα μπορούσε να έχει ταφεί στον συγκεκριμένο τύμβο αλλά λόγω του ότι ήταν μέλος της βασιλικής οικογένειας παραμένει σε ισχύ το σενάριο να έχει ταφεί και στις Αιγές / Βεργίνα.Το σενάριο στον μεγαλοπρεπή τύμβο να βρίσκεται η μητέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου διακινείται ιδιαίτερα τελευταία, με τον διεθνούς φήμης αιγυπτιολόγο Αντριου Τσανγκ να το προβάλλει ως το πιο πιθανό σενάριο.Τέλος, όσον αφορά την σύζυγο του Αλέξανδρου, Ρωξάνη δεν είχε βασιλικό μακεδονικό αίμα, δεν είναι απαραίτητο ότι θα θαβόταν στις Αιγές/ Βεργίνα και επομένως ίσως να έχει θαφτεί κοντά στην Αμφίπολη. Όσο για τον γιο της, ίσως να θάφτηκε με τη μητέρα του, ίσως στις Αιγές/ Βεργίνα.

Εξάλλου, σύμφωνα όσα υποστηρίζει ο αμερικανός καθηγητής κλασικών σπουδών του Bard College και συγγραφέας του βιβλίου «Το φάντασμα του θρόνου: Ο θάνατος του Μ. Αλεξάνδρου και ο πόλεμος για το στέμμα και την αυτοκρατορία», Τζέιμς Ρομ, «αυτή τη στιγμή, η Αμφίπολη και οι ανασκαφικές εργασίες είναι το κέντρο όλης της κοινότητας των αρχαιολόγων. Η περιοχή άλλωστε αποτελούσε το προπύργιο της μεγάλης μακεδονικής αυτοκρατορίας».Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο Τζέιμς Ρομ, το γεγονός ότι στη Βεργίνα δεν βρέθηκαν επιγραφές, κάνει την ταυτοποίηση των ευρημάτων στην Αμφίπολη ακόμη πιο περίπλοκη, ενώ απάντηση για το εάν έχει συληθεί ο τάφος, δεν μπορεί να υπάρχει.Σύμφωνα με τον Τζέιμς Ρομ, μόνο ο Αλέξανδρος θα μπορούσε να αξίζει ένα τόσο τεράστιο και δαπανηρό χώρο τελευταίας κατοικίας.

“Κάντε υπομονή – Παγκόσμιας σημασίας τα ευρήματα” λέει ο πρωθυπουργός

Υπομονή συνέστησε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, όσον αφορά τα ευρήματα στην Αμφίπολη και την αποκάλυψη του «μυστικού» που κρύβει ο τύμβος στον λόφο Καστά.

«Ακούω μόνο την ανασκαφέα της Αμφίπολης και τα ευρήματά της. Αυτό το εύρημα έχει παγκόσμια σημασία, πολύ πέρα από τα στενά μας σύνορα. Και γι αυτό πρέπει να είμαστε σοβαροί και λιγομίλητοι» δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός, ο οποίος παρέστη σε εκδήλωση στο Βυζαντινό Χριστιανικό Μουσείο, για τον επαναπατρισμό από το Μουσείο Γκετί, του χειρογράφου του 12ου αιώνα από τη Μονή Διονυσίου του Αγ. Όρους.

Όπως ανέφερε ο πρωθυπουργός, οι στερεωτικές εργασίες στο ταφικό μνημείο θα συνεχισθούν έως και την Πέμπτη.

Στον τρίτο θάλαμο του μνημείου οι αρχαιολόγοι – Καθυστερήσεις λόγω έργων υποστήλωσης

Η λήψη των αναγκαίων μέτρων προστασίας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα προκειμένου να επιτραπεί η ασφαλής εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο του υπό ανασκαφή μνημείου στον λόφο Καστά της Αμφίπολης, σύμφωνα με την νέα ενημέρωση του Υπουργείου Πολιτισμού.

Εξαιτίας, μάλιστα, της δυσκολίας πρόσβασης στον χώρο και της ιδιαίτερης προσοχής που απαιτείται λόγω της δυσμενούς δομικής κατάστασης η οποία διαπιστώθηκε, η εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και υποστήλωσης θα χρειαστεί αρκετές ημέρες δουλειάς.

Τα δεδομένα αυτά προέκυψαν από την είσοδο στον χώρο που έγινε από μέλη της διεπιστημονικής ομάδας την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου η οποία έγινε από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες γεωμετρικής τεκμηρίωσης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του ενώ ο Δήμος Αμφιπόλεως τοποθέτησε νυχτερινό φωτισμό και σύστημα ασφαλείας.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού αναφέρει ότι την Παρασκευή 12 Σεπτεμβρίου έγινε η είσοδος στον τρίτο θάλαμο του μνημείου, από την υφιστάμενη οπή στον τοίχο του τρίτου διαφράγματος, προκειμένου να τεκμηριωθεί αρχαιολογικά η υφιστάμενη εικόνα του και να διαπιστωθεί η δομική κατάσταση του θαλάμου, ώστε να σχεδιαστούν τα αναγκαία μέτρα αντιστήριξης και υποστύλωσης.

«Από την επί τόπου παρατήρηση προέκυψαν τα ακόλουθα δεδομένα: Το ύψος του αμμώδους χώματος βρίσκεται χαμηλότερα από ότι στους προηγούμενους δυο χώρους. Επί των χωμάτων διαπιστώνονται αμμώδη φυσικά ιζήματα με απολιθώματα από όστρεα, που προέρχονται από το φυσικό έδαφος του λόφου Καστά. Σύμφωνα με τις γεωλογικές παρατηρήσεις φαίνεται ότι η επίχωση παραμένει αδιατάρακτη» αναφέρει το υπουργείο.

Η θόλος είναι κατασκευασμένη από πωρόλιθο, όπως και στους προηγούμενους θαλάμους, ενώ στους τρεις κατακόρυφους τοίχους-ανατολικό, δυτικό και βόρειο- στο ορατό μέρος, επαναλαμβάνεται η ίδια μορφή μαρμάρινης επικάλυψης, όπως και στους δυο προηγούμενους θαλάμους, με ορθοστάτες, στέψη και ιωνικό επιστύλιο.
Στο νότιο τοίχο -στο εμφανές μέρος του- δεξιά και αριστερά του θυρώματος, συνεχίζεται η μαρμάρινη επικάλυψη. Οι υπερκείμενοι πωρόλιθοι καλύπτονται με επίχρισμα κόκκινου χρώματος. Όπως αναφέρει το υπουργείο στην ανακοίνωσή του, έχει καταπέσει το εσωτερικό τμήμα του υπερθύρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η θόλος του θαλάμου δείχνει να βρίσκεται σε κατάσταση οριακής ισορροπίας, με τους θολίτες στην περιοχή της στέψης να παρουσιάζουν άνοιγμα αρμών, σε ικανό βάθος, από την εσωτερική επιφάνειά της.

Στο σύνολο σχεδόν των θολιτών παρατηρούνται ρηγματώσεις και επιπλέον σε εκτεταμένες περιοχές, εκατέρωθεν της στέψης, διαπιστώθηκε σημαντική απώλεια μάζας του υλικού.

«Οι μαρμάρινοι ορθοστάτες περιμετρικά, στο ορατό τμήμα των κατακόρυφων τοίχων παρουσιάζουν συστηματικά αποκολλήσεις τεμαχίων τα οποία εντοπίστηκαν στην επιφάνεια της επίχωσης, φωτογραφήθηκαν, αριθμήθηκαν και περισυνελέγησαν. Οι αποκολλήσεις φαίνεται να είναι το αποτέλεσμα έντονης καταπόνησης, πιθανώς από τις μεγάλου ύψους επιχώσεις επί της θόλου. Συγκεκριμένα, το νότιο τμήμα του θαλάμου φορτίζεται από γαίες ύψους 2 μ. περίπου, ενώ στο βόρειο τμήμα οι γαίες έχουν ύψος περί τα 12-13μ» αναφέρει το υπουργείο.

«Τα ανωτέρω τεχνικά δεδομένα δεν επιτρέπουν την ασφαλή εκτέλεση εργασιών απομάκρυνσης χώματος από τον τρίτο θάλαμο, πριν ληφθούν τα αναγκαία μέτρα προστασίας» τονίζει η ανακοίνωση.

Ειδικότερα, για την αντιστήριξη-υποστύλωση του θαλάμου, θα χρησιμοποιηθεί ισχυρότερη διάταξη από αυτή των δύο προηγούμενων θαλάμων. Θα περιλαμβάνει σύστημα οριζόντιων πλαισιωτών δοκών, κατά μήκος και πλάτος του θαλάμου, για την αντιστήριξη των κατακόρυφων τοίχων από τις γεωστατικές ωθήσεις.

Για την στήριξη της θόλου θα χρησιμοποιηθούν μεταλλικές σωληνωτές δοκοί. Η απομάκρυνση του χώματος θα γίνεται τμηματικά, κατά περιοχές της επίχωσης, ώστε να καθίσταται εφικτή η ασφαλής προσαρμογή της έδρασης των αντιστηρίξεων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, η εφαρμογή των μέτρων αντιστήριξης και υποστύλωσης, εξαιτίας της δυσκολίας πρόσβασης στο χώρο και της απαίτησης ιδιαίτερης προσοχής, λόγω της δυσμενούς δομικής κατάστασης, θα απαιτήσουν αρκετές μέρες εργασίας.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι εργασίες γεωμετρικής τεκμηρίωσης του μνημείου και του περιβάλλοντος χώρου του, ενώ ο Δήμος Αμφιπόλεως τοποθέτησε νυχτερινό φωτισμό και σύστημα ασφαλείας.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ

Δείτε ένα εκπληκτικό ντοκιμαντέρ – διαμάντι για την Αρχαία Αμφίπολη, που είχε γυριστεί στο πλαίσιο των εκπομπών Αρχαιολογικές Ξεναγήσεις.

Με μοναδικές εικόνες και πληροφορίες γύρω από πολιτισμό και την ιστορία της Αμφίπολης, το ντοκιμαντέρ είχε παρουσιαστεί ΕΡΤ το 1988.

Keywords
Τυχαία Θέματα