Α. Σακελλαρίου: Το ΤΧΣ είναι σε στενή συνεργασία με την Eurobank

Διευκρινίσεις για την κεφαλαιακή θωράκιση της Eurobank και την επικείμενη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας παρέσχε η διευθύνουσα σύμβουλος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ), Αναστασία Σακελλαρίου.

Σε δήλωσή της η κ. Σακελλαρίου υπογραμμίζει τα εξής:

«Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) σεβόμενο τον σκοπό, τους στόχους και τον θεσμικό του ρόλο, επεξεργάζεται

τη στρατηγική που θα διασφαλίσει την επιτυχία της συναλλαγής για την Eurobank, προς το συμφέρον της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.

» Το ΤΧΣ είναι σε στενή συνεργασία με τη διοίκηση της τράπεζας για την οριστικοποίηση του σχεδίου αναδιάρθρωσής της, το οποίο θα καλύπτει όλους τους τομείς για περαιτέρω εξοικονόμηση κεφαλαίων μέσω χρηματοοικονομικών και λειτουργικών μέτρων.

» Φυσικά, παραμένουμε πιστοί στην εκτέλεση της συναλλαγής εντός του χρονοδιαγράμματος που έθεσε η Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να ενισχυθεί η κεφαλαιακή επάρκεια της Eurobank

ΤΟ ΧΘΕΣΙΝΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΟΥ BANKWARS:

Αυτό είναι το πραγματικό σενάριο για τη Eurobank – Ψηφίζεται ο νόμος, βάζει το ΤΧΣ 700 εκατ και φέρνει ο Χ. Μεγάλου 2,3 δισ

Να καλυφθεί η αύξηση κεφαλαίου της Eurobank από κοινού, από ιδιώτες επενδυτές και ΤΧΣ, με τη συμμετοχή του Ταμείου να ανέρχεται σε περίπου 700 εκατ. ευρώ, είναι το σενάριο που επιλέγεται για την ανακεφαλαιοποίηση. Πρόκειται για μια συμβιβαστική πρόταση, προκειμένου το ΤΧΣ να περιορίσει τις απώλειες και να διατηρήσει ποσοστό συμμετοχής στην τράπεζα της τάξεως του 50%. Το ποσόν των περίπου 2,3 δισ που επιπλέον απαιτείται σύμφωνα με τα stress tests της Τράπεζας της Ελλάδος θα το βάλουν οι ξένοι επενδυτές που βρίσκονται στη λίστα του Διευθύνοντος Συμβούλου κ.Χ.Μεγάλου.

Η σημερινή γενική συνέλευση της τράπεζας έχει καθαρά διαδικαστικό χαρακτήρα, καθώς, για να υλοποιηθεί το παραπάνω σενάριο, απαιτείται η κατάθεση και ψήφιση του νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση από την Βουλή.

Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί εντός των επόμενων ημερών, οπότε θα συνεδριάσει εκ νέου του διοικητικό συμβούλιο της Eurobank για να αποφασίσει τη Γενική Συνέλευση που μπορεί να συγκληθεί εντός 7 ημερών.

ΤΑ…ΠΡΟΕΟΡΤΙΑ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ

Αδιευκρίνιστο πάντως παραμένει τι θα γίνει σε περίπτωση που η Βουλή δεν ψηφίσει το νομοσχέδιο καθώς είναι αμφίβολο αν όλοι οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ αλλά και της ΝΔ θα πειθαρχήσουν στη απόφαση των ηγεσιών τους, με το επιχείρημα ότι δεν μπορούν να εγκρίνουν ένα σχέδιο που θα ζημιώνει τον έλληνα φορολογούμενο.

Ήδη στη Βουλή, το βράδι της Τετάρτης, ο βουλευτής της ΝΔ Ι. Τζαμτζής μιλώντας στην επιτροπή Οικονομικών είπε ότι «μετά την πρώτη ανακεφαλαιοποίηση τραπεζών γίνεται συζήτηση να περάσουν οι μετοχές σε ιδιώτες. Υπάρχει ένα λεπτό σημείο: προβληματίζει το γεγονός – και το λέω όσο πιο ευγενικά μπορώ – ότι ενώ έχουν ανακτηθεί οι μετοχές από το κράτος σε Α τιμή θα πωληθούν σε χαμηλότερη προς ιδιώτες» και πρόσθεσε «αυτό είναι τεράστιο ζήτημα και δημιουργεί πολλά ερωτηματικά».

Η βουλευτίνα του ΣΥΡΙΖΑ Νάντια Βαλαβάνη είπε ότι «με τα μέτρα που φαίνεται να λαμβάνονται για την ανακεφαλαιοποίηση θα υπάρξει μεγάλη χασούρα για τα χρήματα του ελληνικού λαού. Ποιος θα αναλάβει την ευθύνη».

Από την πλευρά της ΔΗΜΑΡ η Ασημίνα Ξηροτύρη σημείωσε «Αντί να διαθέσουμε το μαξιλάρι του ΤΧΣ για την αναχρηματοδότηση των τραπεζών φαίνεται ότι με αυτές τις «συναλλαγές» που πραγματοποιούνται οι πολίτες θα έχουν μεγαλύτερη χασούρα. Δεν φαίνεται οι τράπεζες να αυξάνουν την χρηματοδότηση προς την πραγματική οικονομία και το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να αναχρηματοδοτηθούν».

ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΣΤΟΥΣ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ ΝΑ ΠΟΥΝ “ΟΧΙ”;

Κατ’ αρχήν, αν καταψηφίσουν, θα πρέπει να εξηγήσουν γιατί μεταξύ της ζημίας και της πρόσθετης επιβάρυνσης επιλέγουν τη νέα επιβάρυνση των φορολογουμένων κατά 3 τουλάχιστον δις, όσο δηλαδή και τα νέα κεφάλαια που θα κληθεί να καταβάλει το ΤΧΣ, ανεβάζοντας το συνολικό «κόστος» του φορολογούμενου σε άνω των 8,5 δις ευρώ για μία μόνο τράπεζα.

Ο ΡΟΛΟΣ ΤΗΣ ΤΡΟΙΚΑΣ…

Για να διευκολύνει τις αποφάσεις του ΤΧΣ, η τρόικα ενδέχεται να συμπεριλάβει στις απαιτήσεις της, να τεθεί ως προαπαιτούμενο της συμφωνίας με την κυβέρνηση και η ψήφιση του νομοσχεδίου.

Ο ΥΠΟΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ

Πρώτα θα διεξαχθούν οι Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων των τραπεζών και μετά θα εκτιμηθεί πόσα κεφάλαια θα χρειαστούν για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών”.
Τα ανωτέρω διεμήνυσε ο υποδιοικητής της ΤτΕ, Γιάννης Παπαδάκης, μιλώντας στη Βουλή, κατά την κοινή συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών Υποθέσεων και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

“Μέχρι τώρα τα ποσά ανακοινώνονται από τις τράπεζες και μετά τις Γενικές Συνελεύσεις θα δούμε”.
Ταυτόχρονα στράφηκε προς τους βουλευτές και τόνισε πως “είναι δική τους πρωτοβουλία το αν θα δοθούν και άλλα κεφάλαια για την ανακεφαλαιοποίηση”. “Αυτό είναι δική τους πρωτοβουλία, καθώς θα πρέπει να ψηφιστεί νόμος από τη Βουλή”, εξήγησε.

Original article: Α. Σακελλαρίου: Το ΤΧΣ είναι σε στενή συνεργασία με την Eurobank.

Keywords
Τυχαία Θέματα