Α. ΜΕΡΚΕΛ: Η κρίση δεν τελείωσε – Οι αιτίες δεν έχουν εξαλειφθεί

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε σήμερα σε ομιλία της ενώπιον των βουλευτών της Μπούντεσταγκ πως η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τις προσπάθειες για τη μείωση των δημόσιων ελλειμμάτων και τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητάς της επειδή η κρίση του χρέους της ευρωζώνης δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί και οι αιτίες της δεν έχουν εξαλειφθεί.

Η Μέρκελ δήλωσε πως οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πρέπει να έχουν κατά νου, καθώς συζητούν τρόπους για

να ενισχύσουν την ανάπτυξη, ότι οι οδυνηρές δημοσιονομικές μεταρρυθμίσεις έχουν αρχίσει να αποδίδουν.

“Οι πρώτες επιτυχίες αποδεικνύουν πως επιλέξαμε το σωστό δρόμο από την αρχή”, δήλωσε επικαλούμενη τη βελτίωση της παραγωγικότητας και των δημόσιων οικονομικών σε ορισμένα κράτη της ευρωζώνης και την “επιτυχή”, όπως την χαρακτήρισε, έξοδο της Ιρλανδίας, της Πορτογαλίας και της Ισπανίας από τα προγράμματα στήριξης.

“Όμως -και αυτό θα το πω και θα το ξαναπώ– είμαστε ακόμη μακριά από το στόχο μας“, δήλωσε η Μέρκελ.

“Η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπερασθεί βιώσιμα και μόνιμα επειδή οι αιτίες, αναφορικά με τη δημιουργία της ευρωπαϊκής οικονομικής και νομισματικής ένωσης και την κατάσταση των μεμονωμένων κρατών μελών, δεν έχουν εξαλειφθεί”.

“Πρέπει να προχωρήσουμε αποφασιστικά στις προσπάθειές μας για βιώσιμη ανάπτυξη και σταθερά δημόσια οικονομικά και για τη δημιουργία θέσεων εργασίας”, δήλωσε η Μέρκελ. Η καγκελάριος πέταξε και το …καρφί της στη Γαλλία: “Όλα –και το υπογραμμίζω εδώ άλλη μια φορά– όλα τα κράτη μέλη πρέπει να σέβονται πλήρως τους ενισχυμένους κανόνες του συμφώνου σταθερότητας και ανάπτυξης”, δήλωσε προσθέτοντας πως η νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να στηρίξει αυτούς τους κανόνες για να υπερασπισθεί την αξιοπιστία της ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα