WARRANTS: Ήρθε η ώρα να μετατραπούν σε μετοχές;

Οι ξένοι επενδυτές επιλέγουν τελευταία τις τραπεζικές μετοχές ως μια ευκαιρία να ποντάρουν στην ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας με μεγάλο δέλεαρ, φυσικά, τα τραπεζικά warrants.

Η άνοδος που καταγράφουν οι τραπεζικές μετοχές στο ΧΑ αποτελεί κίνητρο εξάσκησης των warrants, ωστόσο, θεωρείται πιθανό να μην υπάρξει κύμα εξάσκησης των warrants με την ολοκλήρωση του πρώτου εξαμήνου από την έκδοσή τους, τουλάχιστον μέχρι να ξεκαθαρίσει το τοπίο σχετικά με την πορεία της οικονομίας.

Οι κάτοχοι έχουν το δικαίωμα να αποκτήσουν σημαντικό αριθμό

μετοχών των τριών συστημικών τραπεζών σε καθορισμένη τιμή (με δικαίωμα μετατροπής σε μετοχές για το πρώτο εξάμηνο από την έκδοσή τους, τη 10η Δεκεμβρίου για την Alpha Bank, την 26η Δεκεμβρίου για την Εθνική και τη 2α Ιανουαρίου για την Πειραιώς).

Η μέγιστη περίοδος που δίνεται στους κατόχους των warrants για να τα μετατρέψουν σε μετοχές είναι τα 5 έτη.

Ο κάτοχος warrant της Alpha Bank έχει δικαίωμα να αγοράσει 7,4 μετοχές για κάθε warrant που κατέχει και αντίστοιχα ο μέτοχος της Εθνικής 8,229 μετοχές ανά warrant και ο μέτοχος της Πειραιώς 4,47 μετοχές. Έτσι, η άνοδος της τιμής των τραπεζικών μετοχών στο χρηματιστήριο οδηγεί σε πολλαπλασιαστικά κέρδη για τους κατόχους των warrants.

Μεγάλο μέρος των warrants κατέχεται από τα hedge funds, ενώ επίσης σημαντικές θέσεις έχουν μικροεπενδυτές, βασικοί μέτοχοι τραπεζών και ιδιώτες επιχειρηματίες.

Το ποσό που θα καταβληθεί από τους ιδιώτες επενδυτές κατά την εξάσκηση, θα μειώσει ισόποσα το δημόσιο χρέος προς το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας και θα ενισχύσει το “μαξιλάρι” (άνω των 10 δισεκατομμυρίων ευρώ) που θα μπορούσε ίσως να χρησιμοποιηθεί για τη χρηματοδότηση νέας επανακεφαλαιοποίησης των ελληνικών τραπεζών (αν χρειαστεί) ή ακόμη και την κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού του δημοσίου τη διετία 2014-2015 με αποφυγή νέων οριζόντιων μέτρων.

Keywords
Τυχαία Θέματα