UBS: Προάγγελος διάλυσης της ευρωζώνης η Κύπρος

16:12 2/4/2013 - Πηγή: BankWars

Την εκτίμηση πως η Κύπρος είναι προάγγελος διάσπασης της ευρωζώνης κάνει η UBS σε έκθεση της. “Οι έλεγχοι κεφαλαίου, τα κουρέματα καταθέσεων και ο κίνδυνος μαζικής εξόδου κεφαλαίων είναι πράγματα που είδαμε στην κυπριακή διάσωση και τα οποία δείχνουν ένα πολύ χειρότερο σενάριο: τη διάλυση της ευρωζώνης”, αναφέρει χαρακτηριστικά η ελβετική τράπεζα.

Ο οικονομολόγος – αναλυτής της UBS Reinhard Cluse αναφέρει 4 τάσεις οι οποίες επικράτησαν κατά τη διάσπαση νομισματικών ενώσεων στο παρελθόν:

1. Της διάσπασης μιας νομισματικής ένωσης προηγείται φυγή κεφαλαίων από τα αδύναμα μέλη της ένωσης προς τα ισχυρότερα
2. Η διάσπαση μιας νομισματικής ένωσης εκλαμβάνεται από τις κυβερνήσεις ως μια ευκαιρία κατάσχεσης μετρητών ή άλλων περουσιακών στοιχείων των πολιτών
3. Οι περιορισμοί στην κίνηση των κεφαλαίων τείνουν να εφαρμόζονται στις αρχές της διάσπασης και πολύ συχνά υπάρχουν διακρίσεις σχετικά με τα κεφάλαια των ξένων
4. Η διάσπαση μια νομισματικής ένωσης σχετίζεται συνήθως με κοινωνική αναταραχή και αυταρχικές κυβερνήσεις

Έχει θέσει λοιπόν η Κύπρος τις βάσεις για μια πορεία προς τη διάσπαση της ευρωζώνης; Όπως παρατηρεί ο αναλυτής της UBS, στην Κύπρο έχουν εφαρμοστεί τουλάχιστον τα 3 στοιχεία της παραπάνω λίστας, ωστόσο, αφού δεν έχει εγκαταλείψει ακόμη το ευρώ, ο οικονομολόγος της UBS απορρίπτει το χειρότερο πιθανό σενάριο.

«Μπορεί να στέκεται πολύ κοντά στην έξοδο, αλλά αν και πληροί τις περισσότερες προϋποθέσεις νομισματικής κατάρρευσης δεν έχει ανοίξει ακόμη την πόρτα προς τον έξω κόσμο… Αντίθετα η Κύπρος -και ίσως κι η υπόλοιπη ευρωζώνη- μοιάζουν να βρίσκονται σε μια κατάσταση που δεν απέχει από εκείνη που βίωσαν οι ΗΠΑ το 1932-33, όταν η νομισματική ενοποίηση σταμάτησε να υπάρχει και στη συνέχεια μεταρρυθμίστηκε», αναφέρει η έκθεση.

Keywords
Τυχαία Θέματα