Tράπεζες: “Ομάδα κρούσης” κατά της φοροδιαφυγής – Τι είπαν τραπεζίτες – Δραγασάκης


(upd)Η ρευστότητα του τραπεζικού τομέα, η συμβολή των τραπεζών στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, η βελτίωση της εισπραξιμότητας των δημοσίων εσόδων και η αποδοτικότερη αξιοποίηση αναπτυξιακών δράσεων, βρέθηκαν στο επίκεντρο της συνάντησης μεταξύ του αντιπροέδρου της κυβέρνησης Γιάννη Δραγασάκη και του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών

Στη συνάντηση, συμφωνήθηκε η συγκρότηση Ομάδας Έργου η οποία θα εκπονήσει, εντός 30 ημερών, στρατηγικό σχέδιο για την ανάπτυξη των ψηφιακών συναλλαγών

στη χώρα μας και τον δραστικό περιορισμό της κυκλοφορίας του φυσικού χρήματος.

Ακόμη, συμφωνήθηκε να υπάρξει περαιτέρω συνεργασία με στόχο τη βέλτιστη αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προκύπτουν από μια δέσμη αναπτυξιακών πρωτοβουλιών («επενδυτικό σχέδιο Juncker», διάφορα ευρωπαϊκά προγράμματα κ.λπ.).

Συζητήθηκε επίσης η πρόθεση της κυβέρνησης να διερευνήσει τις δυνατότητες συμμετοχής της Ελλάδας στη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα των BRICS (New Development Bank) μετά τη σχετική πρόταση που υποβλήθηκε προς τη χώρα μας. Για το θέμα αυτό, ο κ. Δραγασάκης όρισε ως υπεύθυνο για τη διερεύνηση των δυνατοτήτων αυτών, τον Παναγιώτη Ρουμελιώτη.

ΚΟΚΚΙΝΑ ΔΑΝΕΙΑ: Ετοιμάζεται λύση για 84 δισεκατομμύρια

«Σχεδόν έχουμε κλείσει τη συμφωνία με τους Ευρωπαίους εταίρους για το θέμα των ”κόκκινων” δανείων. Πρόκειται για μια καθολική συνολική διευθέτηση του προβλήματος της μη εξυπηρέτησης των οφειλών νοικοκυριών κι επιχειρήσεων προς τις τράπεζες» σημειώνει ανώτατο στέλεχος του υπουργείου Οικονομίας, σύμφωνα με την εφημερίδα ΕΘΝΟΣ.

Πακέτο ρυθμίσεων για τα «κόκκινα» δάνεια νοικοκυριών και επιχειρήσεων, αλλά και τους πλειστηριασμούς κύριας κατοικίας αναμένεται να καταθέσει σύντομα στη Βουλή το υπουργείο Οικονομίας μετά τη συμφωνία με τους δανειστές.

Τα κόκκινα δάνεια έχουν εκτοξευτεί στα 84 δισ. Ευρώ

Τι προβλέπει η νέα ρύθμιση

Πηγές αναφέρουν ότι η ηγεσία του υπουργείου Οικονομίας ετοιμάζει τις αναγκαίες νομοθετικές ρυθμίσεις προκειμένου να ισχύσει το νέο πλαίσιο με βάση τη συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και στους Θεσμούς.

Αυτό θα στηρίζεται σε τέσσερις άξονες:

Επιτάχυνση της εκδίκασης των προσφυγών στον «νόμο Κατσέλη».
Ευνοϊκές ρυθμίσεις στεγαστικών δανείων με βάση τις εύλογες δαπάνες διαβίωσης των νοικοκυριών.
Προστασία της κύριας κατοικίας από πλειστηριασμούς με υποχρεωτική καταβολή ελάχιστης δόσης.
Διαγραφές δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ρυθμίσεις με φορολογικά κίνητρα.

Keywords
Τυχαία Θέματα