Φόρος Tobin: Με καταψήφιση απειλεί η Ολλανδία, δια στόματος Dijsselbloem – Τι προτείνει η Κομισιόν

(upd)Η Ολλανδία θα καταψηφίσει την “απογοητευτική” πρόταση της Κομισιόν, για την επιβολή του φόρου επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών, δηλώνει ο νέος πρόεδρος του Eurogroup, Ολλανδός J. Dijsselbloem, στην πρώτη του επίσημη διαφωνία με την Ε.Ε.

Όπως ανακοίνωσε την Πέμπτη η Κομισιόν, παρουσιάζοντας τη σχετική πρόταση οδηγίας, έσοδα ύψους 30 – 35 δισ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει ετησίως στα 11 κράτη – μέλη που θα τον εφαρμόσουν, μεταξύ των οποίων και στην Ελλάδα, ο φόρος επί των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών,

Με το μέτρο,

που θα εφαρμοστεί στο πλαίσιο της ενισχυμένης συνεργασίας, προβλέπεται η φορολόγηση όλων των συναλλαγών με συντελεστές 0,1% για μετοχές και ομόλογα και 0,01% για παράγωγα.

Ο φόρος θα έχει χαμηλούς συντελεστές, ευρεία βάση και δίχτυα ασφαλείας για την αποφυγή της μετεγκατάστασης του χρηματοπιστωτικού τομέα.

Ο φόρος δεν θα εφαρμόζεται στις καθημερινές χρηματοπιστωτικές δραστηριότητες των πολιτών και των επιχειρήσεων (π.χ. δάνεια, πληρωμές, ασφαλίσεις, καταθέσεις κλπ.), προκειμένου να προστατευθεί η πραγματική οικονομία. Ακόμη, ο φόρος δεν θα εφαρμόζεται ούτε και στις παραδοσιακές επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες στο πλαίσιο της άντλησης κεφαλαίων ή στις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο πράξεων αναδιάρθρωσης.


Οι στόχοι

1. Να ενισχύσει την ενιαία αγορά, μειώνοντας τον αριθμό των διαφορετικών εθνικών προσεγγίσεων για τη φορολόγηση των χρηματοπιστωτικών συναλλαγών.

2. Να εξασφαλιστεί ότι ο χρηματοπιστωτικός τομέας συμβάλλει δίκαια και ουσιαστικά στα δημόσια έσοδα.

3. Ο φόρος θα στηρίξει ρυθμιστικά μέτρα για την ενθάρρυνση του χρηματοπιστωτικού τομέα να αναλαμβάνει πιο υπεύθυνες δραστηριότητες, οι οποίες να προσανατολίζονται προς την πραγματική οικονομία.

Keywords
Τυχαία Θέματα