Δεν υποχωρεί στις πιέσεις του Βερολίνου ο Ντράγκι – Μήνυμα και στον Τραμπ για το ευρώ

12:10 9/3/2017 - Πηγή: BankWars

Ξεκάθαρο μήνυμα ότι η ΕΚΤ δεν υποχωρεί στις πιέσεις του Βερολίνου για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής έστειλε και σήμερα ο διοικητής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι. Παράλληλα έστειλε μήνυμα και στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη και το ευρώ αμετάκλητο.

«Το νόμισμα της Γερμανίας είναι το ευρώ. Την πολιτική του ευρώ την καθορίζει η ΕΚΤ

. Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη», ανέφερε χαρακτηριστικά, απαντώντας στις επικρίσεις Τραμπ κατά της Γερμανίας περί χειραγώγησης του ευρώ.

«Οι συναλλαγματικές ισοτιμίες του ευρώ καθορίζονται από τις αγορές. Τα πλεονάσματα της Γερμανίας δεν καθορίζονται από τις ισοτιμίες του ευρώ, το οποίο βρίσκεται κοντά στον ιστορικό μέσο όρο. Πρέπει όλες οι χώρες να εργάζονται συνολικά, καθώς τα προβλήματα της Ευρωζώνης είναι υπερεθνικά», σημείωσε ο Ντράγκι.

Ο κεντρικός τραπεζίτης τόνισε ότι η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι αναγκαία και θα συνεχιστεί για όσο διάστημα χρειαστεί, ενώ δεν απέκλεισε ακόμη και αύξηση του QE, αντιστεκόμενος στις πιέσεις που δέχεται η ΕΚΤ από το Βερολίνο για tapering.

Ο κίνδυνος αποπληθωρισμού έχει εξαφανιστεί και παρατηρείται άνοδος των προσδοκιών της αγοράς για τον πληθωρισμό, αλλά είναι πολύ νωρίς ακόμα να ανακηρύξει η ΕΚΤ την νίκη στο μέτωπο του πληθωρισμού, υποστήριξε ο Ντράγκι.

Αμετάβλητα επιτόκια

Αμετάβλητα στα ιστορικά χαμηλά διατήρησε τα επιτόκια η Ευρωπαϊκή Κεντρικά Τράπεζα, ενώ επανέλαβε το χρονοδιάγραμμα για μείωση των μηνιαίων αγορών ομολόγων στα 60 δισ. ευρώ από τον Απρίλιο από 80 δισ. ευρώ προηγουμένως.

Συγκεκριμένα, το επιτόκιο για πράξεις κύριας αναχρηματοδότησης του Ευρωσυστήματος παραμένει στο επίπεδο του 0%, αυτό που αφορά πράξεις διευκόλυνσης οριακής χρηματοδότησης στο επίπεδο του 0,25% και το επιτόκιο διευκόλυνσης αποδοχής καταθέσεων στο επίπεδο του -0,40%.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η συνέντευξη Τύπου που θα παραχωρήσει στις 15:30 ώρα Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μαριο Ντράγκι.

ΝΩΡΙΤΕΡΑ

Ασφυκτικές είναι οι πιέσεις του Βερολίνου στον Μάριο Ντράγκι για τον τερματισμό της ποσοτικής χαλάρωσης, ιδιαίτερα μετά την άνοδο του πληθωρισμού της Ευρωζώνης στο 2% τον Ιανουάριο.

Με παρέμβασή του εν όψει της σημερινής συνεδρίασης της ΕΚΤ, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφανγκ Σόιμπλε, δήλωσε ότι η νομισματική πολιτική έχει φτάσει στα όριά της και κάλεσε την ΕΚΤ για έγκαιρη έξοδο από τη «χαλαρή» νομισματική πολιτική.

Μιλώντας σε εκδήλωση για τις τράπεζες στο Βερολίνο, ο Σόιμπλε ζήτησε αυστηρότερους διεθνείς κανόνες για τις μεγάλες τράπεζες, προσθέτοντας ότι η αμερικανική κυβέρνηση συμμερίζεται τη γερμανική άποψη ότι θα πρέπει να υπάρξει κάποια χαλάρωση του βάρους για τις μικρότερες τράπεζες.

Παρέμβαση υπήρξε και από τη Γερμανική Ένωση Τραπεζών, η οποία κάλεσε την ΕΚΤ να εγκαταλείψει τη χαλαρή νομισματική πολιτική, επικαλούμενη την άνοδο του πληθωρισμού, η οποία όπως τονίζει εξάλειψε τον κίνδυνο του αποπληθωρισμού στην Ευρωζώνη.

Ωστόσο ο Μάριο Ντράγκι έχει αποδείξει ότι δεν υποκύπτει στις πιέσεις του Βερολίνου, ενώ έχει διαμηνύσει ξεκάθαρα ότι η νομισματική πολιτική εφαρμόζεται για το σύνολο της Ευρωζώνης και όχι για τη Γερμανία. Ο κεντρικός τραπεζίτης στηρίζει την εφαρμογή της χαλαρής νομισματικής πολιτικής για όσο διάστημα χρειαστεί, καθώς εκτιμά ότι η άνοδος του πληθωρισμού είναι συγκυριακή, λόγω της ραγδαίας ενίσχυσης των τιμών πετρελαίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα